Özel Silivri Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Oral İmplantoloji Uzmanı Dr. Uğur Havlucu, İmplant yöntemi ile yapılan tedavi hakkında açıklamalarda bulundu.
İmplant eksik diş veya dişlerin yerine, doğal dişin fonksiyonunu elde etme amacıyla çene kemiğinde yerleştirilen “yapay diş kökü” dür. Hem estetik bir görünüm kazandırır hem de implant doğal dişin fonksiyonunu sağlar. İmplantın çene kemikleri içerisine yerleştirilmesi operasyonunu diş hekimi olup ayrıca implant cerrahisinde 4 yıllık uzmanlık eğitimini tamamlayan Uzman Diş Hekimleri uygular. Yeterli bilgi, beceri ve tecrübeye sahip olmayan, uzman olmayan sıradan diş hekimleri tarafından uygulanan implantların uzun vadede başarı şansı düşüktür.
İlk muayene; teşhis, tedavi planlaması ve tedaviye hazırlık amacı ile yapılır. Ve esasen implant uygulamasının en önemli ve ilk aşamasıdır. Uzman diş tarafından gerçekleştirilen ilk muayenenizde, genel sağlık bilgileriniz tespit edilir tıbbi anemneziniz alınır, genel sağlık durumunuzla ilgili implantı ilgilendirecek bir husus olup olmadığı araştırılır. Teşhis ve tedavi amaçlı gerekli röntgenler (panoramik röntgen, periapikal röntgen, gerekirse dental tomografi) çekilir.
İmplant tedavisi için gerekli olan bazı önemli unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi yeterli kemik miktarı ve yoğunluğudur. Çünkü implantlar belli bir yüksekliğe ve genişliğe sahiptir. Kemiğin niteliği de başarılı bir implant tedavisi için önemli bir koşuldur. Bir diğer önemli husus ise diş etlerinin sağlıklı olmasıdır. Nasıl ki doğal dişleriniz ağız sağlığından etkileniyorsa bu durum implantlar için de geçerlidir. Yeterli ve nitelikli kemik miktarı ve sağlıklı diş etleri implantın başarısını etkiler.
İmplant tedavileri için üst yaş sınır bulunmamakla birlikte, 18 yaşını doldurmuş yani kemik gelişimini tamamlamış tüm hastalara implant tedavisi uygulanabilir. Sigara içmek implantın başarısını düşürebilir. Özellikle çok sigara içenlerde başarısızlık ihtimalinin içmeyenlere göre 2-3 kat kadar fazla olduğu tespit edilmiştir. İmplantların alerji ya da kanser yapma olasılığı yoktur.
İmplant operasyonu lokal anestezi altında yapıldığından kişi operasyon sırasında hiç acı duymaz. Operasyon sonrasında ise hemen akabinde başlanacak ağrı kesicilerle meydana gelebilecek hafif ağrıların önüne geçilmiş olur. İmplant yaptıran kişiler çok büyük ölçüde beklediklerinden daha kolay bir süreç yaşadıklarını söylerler. İmplant operasyonunun süresi ağız içine yerleştirilecek implant sayısına göre değişmekle birlikte, bir implant uzman bir implantolog tarafından ağrısız ve kolaylıkla yaklaşık 10 dakikada yerleştirilir.
İmplant operasyonlarından sonraki ilk hafta en önemli süreçtir. Başta antibiyotik olmak üzere, verilecek ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. İlk birkaç saat yeme içme yapılmaz. Sonraki iki gün özellikle sıcaktan kaçınmak gerekir. Olası şişliği minimum seviyede tutmak için buz kompresi yapılır. Bu süre zarfında çorba gibi sıcak yemekler, çay kahve gibi sıcak içecekler iyi gelmeyecektir. İlk gece, yüksek yastıkta, baş yüksekte kalacak şekilde yatılması da şişlik oluşmasını azaltacaktır. Dikişler 7-10 günden önce alınmayacağından, bu süre zarfında bölgeye zarar verecek sert gıdalardan kaçınılır ve sert fırçalama yapılmaz.
İyileşme aşamasından sonra doğru biçimde yerleştirilmiş kaliteli bir implant pek çok etkene karşı doğal diş kökünden daha dayanıklı olacaktır. Doğru biçimde protetik yükleme yapılmış bir titanyum implant kırılmayacaktır. Ayrıca çürüğe karşı dirençlidir. Sürekli ağız bakımı diş etleriniz ve implant sahasının sağlıklı biçimde kalmasını sağlar.
Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılamamaktadır. Diş kaybı, kapanışın da değişmesine neden olduğundan; çene ekleminde sorunlara neden olabilir. Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir.
İmplantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir.