“İnsanın en büyük serveti itibarıdır”

“İnsanın en büyük serveti itibarıdır”

09.02.2018 09:58:12

Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, M-Lead Girişimcilik Seminerleri ile Mektebim Silivri Kampüsü öğrencileriyle dün bir araya geldi. Okul yöneticileri, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra seminere basın mensupları da katıldı.

 KALKO: BAŞARAMAYANLARIN TECRÜBELERİ DAHA ÖNEMLİ
Kalko, öğrencilere ilham verecek ve hayatlarına ışık tutacak başarı hikayesine girişimcilik ve eğitimin önemini vurgulayarak şöyle anlattı: “Sizlerle beraber olmak çok güzel. Türkiye'de iki tane çok önemli sorun var. Bunlardan bir tanesi eğitim, ikincisi de girişimcilik. Daha girişimci bir toplum olduğumuz zaman ülkemizdeki birçok sorunu çok daha kısa vadede çözebiliriz. Bizde ikisi bir arada oldu. Birçok bölgede okul yatırımları yapıyoruz. Şu anda Şırnak Cizre'den tutun, Ağrı, Kars, Erzurum, Elazığ, Mardin, Şanlı Urfa, Gazi Antep, Adana, Mersin, Antalya, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Konya, Tokat, Ordu, Samsun, Trabzon, Kütahya, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Afyon, Yalova, Bursa, Kocaeli, İstanbul,  Kırklareli, Tekirdağ v.s. Girişimcilik sadece teoride kalmamalı. Eğitimli girişimcilik daha avantajlıdır. Bu bağlamda öğrencilerimize lise çağlarından itibaren M-Lead adını verdiğimiz girişimcilik dersleriyle desteklemeye karar verdik. Kendi alanında başarılı olmuş kişileri öğrencilerimizle bir araya getiriyor ve başarı hikayelerini anlattırıyoruz. Türkiye'de ve hatta dünyada genelde başarı hikayelerin ortak bir omurgası var. “Çok çalıştım başardım” diyenler var. Ama benim için başaramayanların tecrübeleri daha önemli. Ben bir Başaramayanlar Kulübü kurmak istedim. Onlardan yaşadıklarını öğrenmek istedim. Hangi hataları bir daha yapmayacaklarını öğrenmek, anlatmalarını istedim ama bunu organize etmeyi henüz başaramadım.
M-Lead dersleri sizlere yol gösterici olmaları açısından çok önemli.

“HAYATTA BAŞARILI OLMAK İÇİN ÖNCE KENDİNİZE DEĞER VERMENİZ GEREKİR”
Velilerimize “Çocuklarınızın sınavda mı, hayatta mı başarılı olmalarını istiyorsunuz?” diye soruyoruz. “Hayatta başarılı olmalarını” diyorlar.  Bunun tek yolu sınavlarda başarılı olmanızdan geçmiyor. Tabi ki sınavlara çalışın ve onlarda da başarılı olun, ama hayatta başarılı olmak istiyorsanız kendinize değer vermeniz, kendinizi geliştirmeniz, sosyalleşmeniz lazım. Bir enstrüman çalmayan, spor dalıyla uğraşmayan, tiyatroyu bilmeyen, sinemayı takip etmeyen, sadece ders çalışan bir neslin başarılı olma ihtimalinin sıfır olduğunu düşünüyorum. Birçok araştırma sonucuna göre okullarını birincilik bitirmiş ama hayatta başarılı olamamış örnekler var. Okuldan hayata geçtiklerinden sudan çıkan balığa dönmüşler.”

KALKO, CESARET, VEFA VE EMEK DOLU ÜSTÜN BAŞARILARA ULAŞAN HAYAT YOLCULUĞUNU PAYLAŞTI
Kalko, 1983 yılında Ankara'da başlayan, babasının vefatı üzerine annesiyle birlikte İstanbul'a tıp eğitimi alan ağabeyinin yanına gelip 15 yaşında öğrenciyken başlayan ilk girişimcilik adımlarını anlattı. Lise yıllarında babasının çay ocağında çaycılıkla başlayıp Eminönü'nde seyyar tezgâh açtığı, sermaye kurduğu, karakola düştüğü anılarını tazeledi, karşılaştığı olumsuzluklara rağmen hiçbir zaman yılmadığı ve çıkış kapısı aradığını dile getirdi. Gazi Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünü bitiren ve Kaymakamlık Sınavı'nı kazanamamasına rağmen, bilgilerini taze tutmak adına Avcılar'da bir Açık Öğretim Kursu'na öğretmen olarak göreve başlayan Kalko, kısa sürede çok çalışarak müdürlüğe terfi ettiği, maaşları ödemeyen dershane sahibinden hesap sorması üzerine kovulduğunu anlattı. Haksız yere kovulmasına çok üzülen Ümit Kalko, kovulduğu dershanenin tam karşısına dershane (Ümit Eğitim Kurumları) açtığını ve tüm zorluklara göğüs gererek başlayan, birkaç şubeye dönüşen, ardından İstanbul'da ilk özel sağlık meslek lisesi açılışı, belediyelerle işbirliği içinde eğitim hizmetine dönüşen, Mektebim Okulları ile taçlanan, Ümit Kalko Vakfı ile devam eden cesaret, vefa ve emek dolu üstün başarılara ulaşan hayat yolculuğunu paylaştı.
“BAŞARILI OLMAK İÇİN YA İLK'İ, YA DA FARKLI OLANI YAPMALISINIZ”
Kalko, “Kısa sürede başarılı olan şirketlere bir bakın, onlar bir şeyi ya ilk kez, ya da farklı bir şekilde yapmıştır. Bu iki alternatif vardır. Özel Sağlık Meslek Lisesi çok tuttu, çünkü Türkiye'de 325 bin hemşire açığı vardı. Adını Atatürk'ten alarak Mektebim Okulları markasıyla Silivri'den başlamak üzere Türkiye'nin bir çok yerinde yer aldık. Benim stratejim şuydu; eğitim kaynaklarım sınırlı, hayallerim ise sınırsız. Ben bir ekonomi uzmanıyım. Güçlü ortaklarla Mektebim'i dünya markası olarak düşledik. 2011 yılında başlayarak 2015 yılında 20 kampüse ulaştık.
21. Kampüsü açacak ne maddi, ne manevi gücüm kalmamıştı. Büyük yatırım grupları, holdingler, dünya bankası final sorumlusu ortak olmak için bize başvurdu. Bütün yatırımcılara, Mektebim'i ileride nerede görmek istediklerini sordum. 20 Okulun tek sahibi olmaktansa 100 okulun yüzde 50 sahibi olmayı tercih ettim. Hedefim buydu. Türkiye'de bunu hala benimseyemedik. Hala ‘küçük olsun benim olsun' diyorlar. 2015 Yılının sonuna doğru Sancak ailesiyle ortaklığa imza attık. O günden beri ortaklığımız devam ediyor. Şu anda 65 kampüs, 30 bini aşkın öğrenciye ulaştık. Hiçbir okulu para vererek açmadım. Bizim kiracı olmamız şartıyla, müteahhitler yaptı. Şartnamemiz var, ona göre yapılıyor. Okul araç gereçlerimiz aynı firma tarafından temin ediliyor.

“İNSANLARIN EN BÜYÜK SERVETLERİ İTİBARLARIDIR”
İtibar çok önemli bir şey, kolay kazanılmaz ama çok kolay kaybedilir. 12 yıldır “Benim bu şirketten alacağım kaldı” diyen bir kişiyi bulamazsınız.  İnsanların en büyük servetleri itibarlarıdır. Ne yaparsanız yapın, itibarınızı sakin kaybetmeyin. İtibarınız yoksa paranız kadar iş yaparsın. İtibarınız varsa sahip olduğunuz paranın çok daha üstünde ve değerinde işler yapabilirsin.

“ÖNCE TÜRKİYE'DE SONRA DÜNYADA EN BÜYÜK EĞİTİM ZİNCİRİNİ KURMAK İSTİYORUZ”
Şu an 65. kampüsü açıyoruz. En son Mardin'i, Urfa'yı imzaladım. Doğu'ya özellikle yatırım yapmak istiyorum. Ben açmazsam, sen açmazsan, o açmazsa, oradaki boşlukları başkaları doldurur. O bölgeler çok hassas. Hedefimiz, Türkiye'nin bütün illerinde ve yurt dışında vatansever kurum olarak Mektebim Bayrağını dalgalandırmak. Yakın bir zaman içerisinde büyük bir kampüs yapmak kaydıyla Mektebim Üniversitesini hayata geçirmek istiyoruz.  Bu bağlamda üç yıl içerisinde Türkiye'de, beş yıl içerisinde dünyanın en büyük eğitim kurumu zinciri olmak istiyoruz. Şu anda ülkemizde üçüncü en büyük eğitim kurumuyuz. Londra'da Mektebim'in kuruluş çalışmalarına başladık. İnşallah, belki de seneye yaz tatilinde sizler Londra'daki Mektebim'e yaz okuluna gideceksiniz. Kanada'daki birçok okulla anlaşma imzaladık. Çift diploma alabileceksiniz. Şu ana kadar olan hedeflerimize ulaştık.

“NE YAPAPSANIZ YAPIN AŞKLA YAPIN”
Hedeflerine ulaşmak için risk alacaksınız. Girişimcilik sadece düşünmek değil, eylem ister. Hızlı karar vermeli ama acele değil. İş, tutku ister. Ne yaparsanız yapın aşkla, tutkuyla yapın.”

“SİLİVRİSPOR'DA DA BİR BAŞARI HİKÂYESİ YAZDIK”
Konuşmasında sözü sık sık Silivrispor'a da getiren Kalko, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Başkanlık görevinden ayrıldığını ama burada güzel bir başarı hikayesini yazdığını ve takımı şampiyonluğa taşıdığını öğrencilerle paylaştı. Şampiyonluk görsellerine sunumunda yer vererek yaşadığı mutluluk ve coşku anlarını gösterdi. Kalko, “İşini çok sevenler, hayatları boyunca hiç çalışmazlar” sözünü de hatırlatarak, işini çok severek yaptığını şöyle açıklandı: “Yaptığım iş, çalışıyormuşum gibi gelmiyor.”

“MEKTEBİM, VATAN VE MİLLETİNİ SEVEN TÜM KESİMLERE EŞİT MESAFEDE”
Kalko, sözlerini şöyle sürdürdü: “Prensip olarak okullarımda siyaseti ne konuşur, ne konuştururum. Eğitim kurumları siyasetten uzak olmalı.  Mektebim, vatan ve milletini seven tüm kesimlere eşit mesafede durur. Atatürk'ün ilkelerinden şaşmaz, vatan, millet ve bayrak sevgisinden, milli ve manevi duygu ve hassasiyetlerden şaşmaz. 15 Temmuz'da bir darbe kalkışması yaşadık. Siyasi boyutlarını bir kenara koyalım. Kalkışmayı yapan vatan hainleri hepsi eğitimliydi. Çok eğitimliydiler ama vatan, millet, bayrak sevgileri eksikti. Bu vatan kolay kazanılmadı. İlkokuldan itibaren tüm öğrenciler Çanakkale Şehitliğini görmeli. Milli manevi duygulara sahip olmaları için ne gerekiyorsa yapılmalı. İşte o zaman biz, biz oluruz.”

ÜMİT KALKO VAKFI
Ümit Kalko, eğitim yatırımlarını kurumsal çatı altında toplamak üzere Ümit Kalko Vakfı'nı kurduğunu, ilk yatırım olarak da memleketi Kars'ta 24 derslikli Anadolu Lisesi ve kendi köyünde öğretmenlere lojman yaptırmaya başladıklarını dile getirdi. Vakfın binasının hazırlandığı, başta Silivri'de olmak üzere ülkemiz birçok yerine eğitim alanında ciddi desteklerin sağlanacağını paylaştı. 

MEKTEBİM ANAYASASI
Kalko açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Mektebim Anayasası'nı hazırladık. 4 maddeden oluşuyor. 1. maddemiz Mektebim, eğitim sektöründe var olduğu sürece vatanını milletini seven toplumun tüm kesimine eşit mesafede duracak. 2. maddemiz, Mektebim eğitimden kazandığını eğitime yatıracak. 3. maddemiz, Mektebim eğitim sektöründen başka hiçbir sektörde yer almayacak. 4. maddemiz de ilk 3 madde değiştirilemez, şeklinde. Ülkemizdeki eğitim kurumlarında olması gereken de budur. Bizler akıl ve bilim yolundan gidecek, dogmatik düşüncelerden arınmış, milli değerlerine sahip çıkacak bir nesil yetiştirmek istiyoruz.

“İYİ Kİ KOVULDUM, PATRON OLDUM” KİTABI ÇOK YAKINDA
Mektebim'in böyle bir hikâyesi var. Severek yaptığınız zaman başarılar geliyor. Başarılar cezasız da kalmıyor. Büyümemizin altında hep başka şeyler arandı. Enteresanlar varsayımlar olmaya başladı. Ama artık buranın emek verilen bir kurum olduğunu öğrendiler. Yılın Genç İş Adamı, Genç Girişimci seçildim. Bu hikâyemizi kitaplaştırmaya karar verdim. Başarı danışmanımız olan fikir adamı Mümin Sekman'la birlikte kitap yazmaya başladık. Özellikle genç girişimcilere rol model olması açısından şimdiden yazmaya karar verdim. Kitabınım başlığı: “İyi ki kovuldum, patron oldum”. Kitaptan sağlanacak tüm gelirler, Ümit Kalko Vakfı aracılığıyla köy okullarına aktarılacak. Benim de böyle bir hikâyem var. İnşallah sizlere ilham vermişimdir. Bu hikayeden çıkardığımız sonuç; mücadele edeceksiniz, itibarınızdan zerre kadar taviz vermeyiniz ve ne yaparsanız yapın aşkla yapın. Dinlediğiniz için teşekkür ediyor, anne babalarınıza selamlarımı iletiyorum.” Seminer sonunda, Kalko'ya teşekkür plaketi, çiçek ve öğrenciler tarafından hazırlanan yağlı boya Atatürk tablosu takdim edildi.                    Renginar SALİ

YORUM YAP