İstanbul Rumeli Üniversitesinin 2016-2017 akademik yılının ilk dersinde konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Allah yerinizi dar etsin” temennisinde bulundu.
Balcı Vakfı tarafından kurulan ve Silivri'de hizmete açılan İstanbul Rumeli Üniversitesi, 2016-2017 Akademik yılının ilk dersini dün Silivri sahili Atatürk Meydanı'nda törenle başlatarak halkla birlikte işledi. Programa İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, mütevelli heyeti üyeleri ve öğretim üyelerinin yanı sıra Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Belediye Başkan Yardımcıları Bora Balcıoğlu, Mehmet Has, Hasan Solak ve Emine Tarin, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, İlçe Milli eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, CHP Belediye Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, SİAD Başkan Yardımcısı Mesut Söylet, CHP Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.
AYNURAL: ÜNİVERSİTE SİZİN, SAHİP ÇIKIN
Programın açılış konuşması İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural tarafından yapıldı. Aynural konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Başta Belediye Başkanımız olmak üzere Silivri halkının uzun yıllardır hasretle beklediği İstanbul Rumeli Üniversitesinin kuruluşunu, heyecanını, mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Üniversitemiz bu bölgenin kalkınması ve gelişmesinde çok önemli katkılarda bulunacak. Belediye Başkanımızın çok güzel bir sözü var: “Üniversitenin binası, malı, mülkü sizlerin olabilir ama üniversite kurulduktan sonra artık Silivrililerindir.” Ben bu güzel söze canı gönülden katılıyorum. Halk arasında güzel bir tabir vardır: “Dükkân sizin”. Ben de sizlere diyorum ki, üniversite sizin. Gelip sahip çıkın. Üniversite yönetimi olarak, gerek mütevellisiyle gerek rektörüyle, Silivri halkıyla ve bölgeyle bütünleşmek istiyoruz.
“ATA'SININ İZİNDEN GİDEN VATANSEVER ÖĞRENCİLER YETİŞTİRECEĞİZ”
Üniversite olarak yeni bölümleriyle, fakülteleriyle büyüdükçe gerek Belediyemizle gerek iş adamlarımız ve sanayicilerimizle birlikte çok büyük projelere imza atacağımıza yürekten inanıyorum. Üniversitemiz kalitesiyle anılsın istiyoruz. Rumeli Üniversitesi denilince vatanını, milletini seven, bu vatanın birlik ve beraberliğini seven geniş vizyonlu, görgülü, bilgili, geniş ufuklu, Ata'sının izinden giden vatansever öğrencilerin yetiştiği bir kurum olarak anılsın istiyoruz. Bu vesileyle şunu da ifade etmek istiyorum, biz üniversite olarak çok şanslıyız, çünkü bize destek olan bir Belediye Başkanımız, Kaymakamımız ve diğer mülki amirlerimiz var. Onlara da teşekkürlerimi huzurlarınızda bir borç olarak sunmak istiyorum. Bu vesileyle yeni öğretim yılımızın vatanımıza, milletimize, üniversitemize ve öğrencilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
IŞIKLAR: BENİM İÇİN ÇOK DUYGUSAL BİR AN
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar törende yaptığı konuşmada şu sözlerle yer verdi: “Bu benim için çok duygusal bir an, çünkü göreve başladığım tarihi hatırlıyorum, Nisan ayında mazbatayı aldığımda 17 Nisan'da tarım alanı projesini başlatmıştık. Büyük bir kalabalık vardı. Sonrasında çok değerli valilerimizin katkıları oldu. Unutmam. Beldeler kapatılmış, ilçemiz yeni bir sürece girmişti. Arazileri devralıyoruz. Önümüzde 100 binlik bir plan anayasamız var. Hizmet sektörleriyle, tarımıyla, lojistiği ile büyük bir medeniyetin izlerini taşıyan bir Silivri var. İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri. İlçemiz 900 km2'ye yakın bir alanı kapsamakta. Sahili 42 km. Bu alanın 430 km'si tarım alanıdır. Ekilebilir birinci derecede bir toprak var. Allah vergisidir. Yeşili, mavisiyle birlikte gelişmesi gereken hizmet sektörleri var. İlk işimiz beldelerden geçen alanları üniversite alanı olarak tescil edilmesini projelendirdik. O arazilerin kurtarılmasını sağlama aldık, peşinde koştuk ve ısrarla bekledik. Üç buçuk yıllık bir koşuşturmayla üç tane üniversite alanını yüz binlik plana işleten ilk ilçe biz olduk. Bu alanlarımız bizim en değerlileri. Rumeli Üniversitesi, tam anlamıyla Silivri'nin ve ilk üniversitesi oldu. Bir üniversitemiz daha var kampüsü burada ama Rumeli Üniversitesi konumu gereği tamamen Silivri'nin. Üniversite alanlarımızın o süre içinde yapılanma içinde olduğundan belki de en rahat davranabileceğimiz zaman bu günlermiş.
“ALLAH YERİNİZİ DAR ETSİN”
Silivri halkına söz veriyorum, bu yerler üniversitelere feda olsun. İnşallah teknoparkımızı da burada kurmak nasip olur. Osmanlı'da bir laf vardır, bir yer açılırken “Allah yerinizi dar etsin” derler. Rumeli Üniversitesine de bu yer dar gelir inşallah. Üç üniversite alanımız var. İkisi tahsis edildi. Diğerini tahsis etmek için de bir günlük işimiz var. Teknopark alanımız var. Çalışma alanlarımız var. Sizi kucaklayacak büyük bir sevgimiz var. Rektörümüz ve bütün öğretim üyelerine şükranlarımı sunuyorum.
“BUGÜN DAHA DA UMUTLANDIM”
Ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı günleri aşmanın bir yolu var, o da daha çok çalışmaktır. Akılla, bilimle, geçmişten gelen milli şuurla çalışarak çağdaş ve demokratik yarınlara ulaşacağız. İlçemizde eksik parçalar bir bir tamamlanıyor. Bunu görmekten dolayı çok mutluyum. Dinamik bir özel sektör, gurur duyacağımız işletmelerimiz var. Silivri aynı zamanda bir teknoloji gelişim merkezidir. Gandi'nin “Çevrenizde görmek istediğiniz değişikliğin kendisi siz olun” sözünü çok seviyorum. Biz böyle bir Silivri görmek istiyoruz. O planda var ama hayata geçirmeniz lazım. İşte bugün daha da umutlandım. Silivri, kent ve kent çevresi tarımın, tarım teknolojilerinin yapıldığı, bir insani gelişim merkezine dönüşecek. Ona uygun alt yapısı, yeni eğitim bilişim teknoloji alanları, tarım tekno parkları, organize tarım bölgeleri Silivri'de bir ilk olacak. Bizim zenginliğimiz toprağın üstünde. Yeri altında olanları görüyoruz. Her gün kan gövdeyi götürüyor. Onlar her şeyimize hayranlar. Genç cumhuriyetimize, birlik beraberliğimize, anlayışımıza gıptayla bakıyorlar. Gücümüzü toprağın üstündeki değerlerden alıyoruz. Buradaki varlığımız bu topraklarımızmış. Bunları kurban etmeden, gözümüz gibi koruyarak Silivri'yi bir laboratuvar haline dönüştüreceğiz. Üniversitenin büyük katkısı olacağı ve yol göstereceğinden eminim, çünkü üniversite akıl demek, bilim demek, akılla karar vermek demek. Bu da ilçemizin büyük bir mozaiğini bir araya getirerek oluşturacak resim. Gençlerimiz, üniversitemiz böyle bir misyonla yola çıkacak, geliştirerek yarınlara taşıyacak. Hepinizi kutluyor, yolunuz açık olsun diyorum. Sonsuz başarılar diliyorum.”
“BİZ ÜRETİRİZ, SİZ KAPI AÇARSINIZ, HEP BERABER UYGULARIZ”
Işıklar'ın konuşmasının ardından 2016-2017 akademik yılının ilk dersini İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral anlattı. Özyaral konuşmasında önemli noktalara dikkat çekti ve sözlerine şöyle başladı: “İnanın hayatımda bu kadar heyecanlandığımı hatırlamıyorum. 61 Yaşındayım ve ilk kez ellerim titriyor. Evet, bugün üniversitem sokağı çıktı. Başkanım bize bu imkânı verdiği için çok teşekkür ederiz. Üniversite kapalı kapılar arkasında hiç bir şey yapamaz. Biz ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız. Biz üniversiteyiz, biz üretiriz, siz kapı açarsınız, hep beraber uygularız. Bu sene 30 proje bitecek. 29 Biterse çok üzülürüm. Yapacağız çünkü buna sadece Silivri'nin değil, Türkiye'nin ihtiyacı var. Kişisel olarak biz ne yapabiliriz? Bu dünyada sadece bir hoş seda bırakıp gideceğiz. Giderken arkada onlarca Rumelili gençler olarak gitmemiz gerekiyor. Çocuklarım bu kürsüden konuşacak.
4G ÇEVRE PROJESİ
Yıllardır anlattığım bir konu var, bugün ilk dersimizde onu anlatmak istiyorum. 4G diye bir çevre projesi var. Hayatımda öğrendiğim çok önemli bir şey var, bir ülkede önce kadını eğiteceksin. Aileyi eğiteceksin. Benim üniversitem çocuklarımla beraber sokağa çıkacak, kadınları eğitecek. O projelerin sonuçlarını hep beraber göreceğiz. Park yapmak önemli değil, sahip çıkmak benim görevim. Dolayısıyla biz bunu öğreneceğiz ve öğreteceğiz. 4G'den bir tanesi geri dönüştürmedir. Bakın İsveç bugün çöp satın alıyor. Millet çöpünü satıyor, biz çöplerden dağ yapıyor yaşanmaz hale getiriyoruz. Geri dönüştürmenin farkında olmamız lazım. Bu kapital dünyada size “Bunu al. Bunu ye. Bunu kullan.” diyorlar. Yenmemesi, kullanılmaması gereken bir şeyi size sunuyor. Hayatınız bir veya iki lira olamaz.
“HERKESİN AYAĞINA GİDECEĞİZ”
Bütün bunları sosyal sorumluluk projesi haline getirerek eğiteceğiz. Çocuğumuzdan kadına kadar herkesin ayağına gideceğiz. Hayatımda yaptığım en önemli işlerden bir tanesi Doğu Anadolu'da kadının ayağına gitmek oldu. Tek başıma başladığım projede bugün 18 bin Doğu Anadolu kadını eğitilmiş ve program devam etmektedir. Cambridge Üniversitesinden aldığım ödülü Türkiye'den alamadığım için çok üzgünüm. İsterim ki Rumelili olarak böyle ödüller alalım. Sevgili canlar bunu hep beraber yapacağız. Sizden bunu istiyorum. Televizyonumuzu, radyomuzu kuralım. Çünkü medyada yerin varsa sesini ve yaptığını duyurabiliyorsun.”
Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, konuşmasına geri dönüşüm örneklerini sunarak devam etti ve sözlerini teşekkür ederek sonlandırdı.
Renginar SALİ