Silivri'nin peş peşe tehlikenin kucağına atıldığını sitem dolu sözlerle dile getiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Seymen Mahallesi'ne yapılması planlanan Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi, Stabilizasyon Solidifikasyon Tesisi, Çamur Kurutma Tesisi, 1. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve Tehlikeli Atık Ara Depolama Alanı projesiyle ilgili mecliste açıklama yaptı.
Meclis toplantısında gündem dışı konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi, Stabilizasyon Solidifikasyon Tesisi, Çamur Kurutma Tesisi, 1. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve Tehlikeli Atık Ara Depolama Alanı yapımındaki ısrarı “Bölgemizin tarımsal sit alanı olarak ilan edilmesini bekliyorduk, verimli tarım arazilerimizin tehlikeli bir atık depolama tesisi için seçilmiş olmasını üzüntüyle karşılıyoruz” sözleri ile anlattı. İlçemizin ekolojik sürdürülebilirliğini tehlikeye atan projeye güçlü bir sesle karşı çıkmak gerektiğini vurgulayan Işıklar, Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Grubu ile Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu başta olmak üzere çevreye duyarlı tüm yurttaşları ve sivil toplum kuruluşlarını duyarlı olmaya davet etti.
“TARIMSAL VERİMLİLİĞİ DÜŞÜK DAHA UYGUN YERLER VAR”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, tesisin kurulmasıyla ilgili hiçbir aşamanın yerel yönetime bildirilmediğinin altını çizdiği konuşmasında şunları söyledi: “Değerli meclis üyeleri, Seymen Mahallesi'nde yaklaşık 2 milyon 300 bin metrekare alana sahip Silivri Seymen Katı Atık Bertaraf Düzenli Depolama Tesisi geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi tarafından evsel atıklar için kurulmuştu biliyorsunuz. Seymen Mahallemize yeni olarak “Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi, Stabilizasyon Solidifikasyon Tesisi, Çamur Kurutma Tesisi, 1. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve Tehlikeli Atık Ara Depolama Alanı” projesinin yapılması planlanıyor. Bölgemizin tarımsal sit alanı olarak ilan edilmesini bekliyorduk, verimli tarım arazilerimizin tehlikeli bir atık depolama tesisi için seçilmiş olmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince projeyle ilgili olarak halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 9 Ocak tarihinde, saat 11.00'da, Seymen Mahallesi Köy Kahvehanesinde toplantı düzenlenecek. Katı Atık Tesisi'nin bir yere konuşlandırılması gerektiği maalesef hayatın gerçeği. Fakat daha ötemizde tarımsal verimliliği düşük uygun yerler var. İstanbul'da kimse bu tesisi istemiyor. Daha önce yapılması planlanan bölgelerden kovula kovula en son İstanbul'un çöplüğü haline getirilmek konusunda maalesef Silivri uygun görüldü.
“TESADÜFEN BAKANLIĞIN SİTESİNDEN ÖĞRENDİK”
Alipaşa Mahallesi'nde tarım arazisini imara açılacaktır diye tabela dikerek çeviren Maskoop'cuların tabelasını yıktık. Termik santral tehdidini yeni kovaladık. Şimdi ise katı atık, pil, sanayi çöplüğü ne varsa buraya getiriyorlar. İşin kötü tarafı belediyeye görüş soran bile yok! Tesadüfen Bakanlığın sitesinden öğrendik. Ne İSTAÇ arıyor, ne Büyükşehir arıyor, ne Bakanlıktan arıyorlar. Bunu yapacak olan şirket bugün Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan'ı aramış, ona gidecek bilgi verecekler. Belediyeye yazı bile gelmedi. Zaten tesis yapılmış, tehlikeli atıkların buraya gelecek olması sıkıntı arz eden nokta. Önlemini alacağız falan diyorlar. İtirazımız yok, önlem alınabilir. Dünyada nükleer tesislerde kurulabilir. Ama bundan 1 yay önce Silivri'nin tarım sit alanı ilan edilmesi, bölge olarak büyük havza ilamı konusunda Tarım Şurası'nda karar çıktı. Silivri, ilan edilecek organize tarım bölgeleri arasına alındı. Önümüzdeki ay içerisinde Tarım Bakanından randevu isteyeceğiz. Silivri'nin tarım sit alanı ilan edilmesi ve tarım üniversitesi talebimiz için dosyamızı hazırlıyoruz.
“GÜÇLÜ BİR SESLE KARŞI OLDUĞUMUZU HAYKIRMAK ZORUNDAYIZ”
Burada Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi olarak iki meclis grubumuz var. Sizlerden özellikle Seymen'deki toplantıya katılmanızı istirham ediyorum. Toplantıya gideceğiz, görüşlerimizi söyleyeceğiz, bunun yeri burası değil. Büyükçekmece'ye yapılmak istenmiş, oradan atılmış buraya. Bir ateş topu gibi, herkes kucağından atmak istiyor, kim sesini çıkarıp etkisini gösterirse başından savuşturuyor. Silivri'de alan büyük, kimse de sesini çıkarmaz diye mi düşünmüşler bilemiyorum, atıla atıla buraya gelmiş. Bizde gerekli duyarlılığımızı göstereceğiz. Böyle bir alana yapılır mı bu? Mutlaka bir yere yapılacak ama bu coğrafyanın yeri değil, mesela Kaynarca tarafı uygun. Yol olarak düşünseniz 20 dakika fark eder. Bunlar yarın öbür gün hepimizin geleceğinden çıkacak, buralar mahvedilmemeli.”
Hazal BAŞARAN