Ekim Ayı III. Birleşimi oturumunda 2018 Mali yılı bütçesinin uzun dönemli amaç ve hedefler ile öncelikleri ifade edecek şekilde hazırlandığını vurgulayan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “İnsana yatırımın en değerli yatırım olduğuna inanıyoruz” dedi.
16 Ekim Pazartesi tarihinde Silivri Belediyesi Meclis Salonunda, 2018 Mali yılı performans programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu ile 2018 Mali yılı bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. İnsana hizmet odaklı sosyal belediyecilik vizyonu ile Silivri'ye birbirinden değerli projeler kazandırdıklarını ve kazandırmaya devam edeceklerini açıklayan Başkan Özcan Işıklar, bütçenin ilçemizin gerçekçi plan ve programlara dayalı ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde hazırlandığını ve rehavete kapılmadan hizmetleri sunma gayretini sürdüreceklerini ifade etti.
“RANTA DAYALI BÜYÜME YERİNE ÜRETİME DAYALI BÜYÜMEYE YÖNELİK POLİTİKALARIN HAYATA GEÇİRİLMESİNDEN TARAFIZ”
Popülist yaklaşımlardan uzak, hizmet kalitesinin sürekli arttırılmasını amaçlayan bir yönetim anlayışı sergilediklerini, her yıl bir önceki yıla göre daha üstün bir performans sergilemeye gayret gösterdiklerini ve bunu başardıklarını söyleyen Özcan Işıklar, şöyle konuştu: “Betona, demire, ranta dayalı bir ekonomik büyüme mantığı gütmüyoruz. İstanbul'dan üzerimize gelen baskının bilincindeyiz, İstanbul'un anayasası olarak kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı ile Silivri'miz için önlem aldık.
“GÜÇLÜ YÖNLERE ODAKLANIYORUZ”
İlçemizin bir zamanlar konuşulduğu gibi kimlik sorunu yok. 7 bin yıllık bir şehir, 42 kilometre uzunluğunda sahile sahibiz. 500 kilometrekareye yakın da birinci sınıf tarım alanımız var. Böyle bir şehrin kimlik buhranı yaşaması mümkün mü? İlçemizin üniversiteler, bilişim teknolojileri, parklar, turizm, kent ve kent çevresi tarımı ile gelişmesi konusunda çok önemli çabalarımız var. Performansı maksimum seviyeye yükseltmek adına ilk olarak işe güçlü yönlerimizi tespit ederek başladık. Tarihimiz, denizimiz, topraklarımız ayrıca sahip olduğu coğrafi konum, sanayi alanları, önemli ticaret merkezlerine ve ulaşım ağı merkezlerine yakın olması ilçemizin güçlü yönü olarak belirmektedir.
“TARİHİ KENT DOKULARININ, KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASIMIZIN KORUNMASI VE GELECEK NESİLLERE TAŞINABİLMESİ İÇİN ENVANTER ÇIKARDIK”
Silivri, kültürel emanetlerin en değerli örneklerine sahip bir yer. Bu nedenle yerel yönetim olarak koruma sorumluluğumuz da aynı ölçüde ağır olup; Silivri'nin tarihi dokusunun hissedilebilmesi için tarihi envanterimizi çıkardık. Tarih Varlıkları Envanteri kitabı yayımladık. Eserlerimizin tespiti, kayda geçirilmesi ve muhafazası açısından oldukça önem taşıyor. Bu çerçevede tarihi dokuyu gün ışığına çıkarmak amacıyla Silivri'nin en eski mahallelerinden olan Fatih Mahallesi'nde Tarihi Kale İçi projesini hayata geçirdik.
“TOPRAKLARIMIZIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE KAYBININ ÖNLENMESİ AMACIYLA YASAL GÜVENCE OLUŞTURDUK”
Tarım alanındaki gelişmeleri sıcak tuttuk. Silivri'nin artık bir tarım kenti olduğunu bütün Türkiye öğrendi. İstanbul'u mahveden, oranın bütün zenginliklerini bir kişinin cebine koyup adaletsizce yaşam biçimini değiştiren bu yağmaya dönüşmüş anlayışa karşı önlem alınması gereğinden hareketle Silivri'nin tarım sit alanı ilan edilmesi talebini dile getirdim. Bu talebimi Tarım Bakanlığına ilettim. Ayasofya Camisi nasıl tarih sit alanıysa, burası da tarım sit alanı olarak ilan edilmeli, 100 binlik anayasamıza yazılırsa topraklarımızı ancak öyle koruruz dedim. Bir kanun teklifimiz daha vardı, o da bölgemizi organize tarım bölgesi yapmakla ilgiliydi. Toprak kaybını ve de arazi zenginliğimizin heba olmasını önlemek için önemle üstünde durduğumuz bir konu. Bu iki teklifimiz de Tarım Şurasından çıktı. Çok önemli bir başlangıç yapılmış oldu.
“TARIMA DAYALI ENDÜSTRİ BÖLGESİNE DÖNÜŞÜN ALTLIĞINI OLUŞTURDUK”
Türkiye'de bir ilk olan Tarım Lisemiz, tarıma dayalı endüstri bölgesine dönüşmemizin önünü açacak. Üniversiteyle başlamayı planlamıştık fakat önce onun altlığını dolduracağız. Allah izin verirse Türkiye'de endüstri bölgesini de ilk defa biz kuracağız. Çünkü bütün şartlarını oluşturduk, bir tek üniversitemiz kaldı. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM) toprağımıza uygun bitki üretimleri yapıyoruz, çok yakında satış aşamasına da geçeceğiz. Gelecek projesi haline getirdiğimiz bu projeler, bölgemizde refah temelli yeni bir dönemin kapılarını açacaktır. Bütçeden anladığımız bu. Bütçemizde %18'lik bir artış var. Bu artış yeterli değil. Onu yağma anlayışına dönmüş beton ve demire gömmek yerine sonsuza kadar meyvesini alabileceğimiz endüstri bölgesi bir Silivri'yi hazırlamış oluyoruz. TÜRAM' da yapılan çalışmalarda toprağımıza uygun 46 çeşit aromatik bitki tespit ettik, tescil aldığımız bu mahreçler dünyanın en önemli markalarıyla yarış edecek kadar nitelikli. 1200 tane firma ürün alımı konusunda rejistile olmuş durumda. Organize tarım bölgesi kurulması bundan sonraki en önemli hedefimiz olacak. Bütçelerimizi buna göre planlıyoruz, ranta göre planlanmış bir bütçe değil.
“YATIRIM ANLAYIŞIMIZ FARKLI”
Sağlık, eğitim, kültür, sanat, spor, bilhassa “insan” unsurunu öne çıkaran, onu özgürleştiren, huzuru, barışı, refahı kolektif biçimde adalet ve eşitlikle yayacak bir anlayışı burada organize edebilmek için betonu, demiri rantın dışına çıkardığınızda bütçeler yeni yerel yönetim anlayışına uymuyor. Bölgesel kalkınma ve insani gelişim merkezleri oluşturmak için yeni bir belediye yasası hazırlığı var, bütçelerin de buna göre değişeceğinden eminim. Yollar, binalar yatırım değil, işte bizim açtığımız lise bir yatırımdır. Üniversitelerle yaptığımız işbirlikleri bir yatırım ama cari gider gibi görünüyor. O anlamda bakarsanız %18'lik artışla 237 milyonluk bütçemizin yaklaşık %42'si yatırıma dönüşür.
“SİLİVRİ'MİZİ İNSANİ GELİŞME MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRECEK VİZYONA TAŞIMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”
Fazla vaktinizi almak istemiyorum, bizim belediyecilik anlayışımız insan odaklı olma ve sosyal belediyecilikten oluşmaktadır. Silivri'miz için çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmekte olup sosyal yardımlaşma, istihdam, sağlık, eğitim, kültür, sanat, spor, yerel kalınma, sürdürülebilir çevre anlayışıyla beraber burasını bir insani gelişme merkezi haline getirmek için olanca gücümüzle çalışmaktayız.
“KANUNİ KESİNTİLER YÜZÜNDEN YILLARDIR BÜTÇE YERİNDE SAYDI”
Eskiden İl Genel Meclisi vardı ve onların çok ciddi bütçeleri vardı. 35 mahallenin 19 tanesinde İl Genel Meclisi vardı. Şimdi 35 mahallemiz var. Sadece köylerden aldığımız yer 220 kilometrekare. Bu dönem 3 tane Avcılar teslim almışız. Geçen dönem 8 tane belde teslim aldık. Buna rağmen bütçede bir liralık değişiklik olmadı. İl Genel Meclisinin bütçeleri köylerde İstanbul'un yatırım ajansına dönüştü. Başından bu yana hiçbir kaynak aktarımı olmadı. %8 olan merkez bütçesinden alınan pay, bugün %4,5 ve Büyükşehir'e bağlı olan belediyelerde %40'ı kaynağında kesiliyor. Düzeleceğine ve bunların değişmesi gerektiğine inanıyorum. İlçemizi din ve kültür turizmi, tarımsal ve gıda teknolojilerinin kalkınma bölgesi haline getirecek yanıyla, deniz kıyısıyla, hizmet sektörüyle, sanayisiyle birbirleriyle çelişmeden gelişebilen ender bir bölge haline getirmek için bütçemiz frene basılmış ama gerilmiş bir yay gibi de beklenti içine sokacak bir durumda gelişecek.
“İLKLERE İMZA ATTIK”
8,5 yıldır Türkiye'de heyecan yaratan birçok ilke imza attık. İstihdam konusu bir ilktir. Yerel kalkınma ajansının kurulması keza öyle. Bir belediyenin lise açması ilktir.
“SİLİVRİ'Yİ VİZYONUMUZDA ORTAYA KOYDUĞUMUZ ARZU EDİLEN GELECEĞE TAŞIMAYA KARARLIYIZ”
Değerli meclis üyelerimiz, Silivri'nin doğru bir kent vizyonuna ulaşması için planlarımızı bütçeye azami derece yansıttığımızı vurgulamak istiyorum. Burasının üretimle kalkınabileceğini, bölgesel refahı yayabilecek en önemli zenginliğinin gıda ve tarım teknolojileri olduğunu, 7 bin yıllık tarihiyle dünyanın en önemli çekim bölgesi olabileceğini, derin bir kıyı şehri olarak da ona göre şekillenecek yaşam biçimini koruyan bir vizyonu biz 8,5 senedir kalın bir şekilde çizdiğimizi ve bunun üstüne daha kararlı bir şekilde gideceğimizi bilmenizi istiyorum. Hepinize teşekkür ediyorum, bu vesileyle bütçemizin ilçemize ve Silivri halkına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
TARTIŞMANIN FİTİLİNİ YAKMIŞ OLDU
Işıklar bu konuşmasıyla bütçe tartışmasının fitilini ateşledi. AK Parti Grup Sözcüsü ve Meclis Üyesi Rıfat Kutlu söz alarak muhalefet adına bütçe rakamlarına sert eleştiriler getirdi. AK Parti'nin ret oyu kullandığı 2 adet yerel gündem maddesi oyçokluğu ile meclisten geçti.
Hazal BAŞARAN