IŞIKLAR, CNN’DE EĞİTİM ÇALIŞMALARINI ANLATTI

IŞIKLAR, CNN’DE EĞİTİM ÇALIŞMALARINI ANLATTI

08.07.2014 10:46:42

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CNN Türk’te yayınlanan "Eğitim ve Başarı” adlı programa katılarak Ece Karaboncuk’un konuğu oldu. Işıklar’a, Silivri’de yerel yönetimin eğitime sunduğu katkılar ve bu konudaki fikirleri soruldu. Başkan Işıklar, planlanan üniversite alanlarından, ilkokuldan mezuniyete kadar yerel belediye olarak öğrenci ve velinin yanında nasıl yer aldıklarını, okul çevrelerini proje kapsamında nasıl geliştirdiklerini, beslenmeden sağılığa ve kariyer seçimine kadar birçok konuda yaptıkları katkıları ve Türkiye’de ilk olan önemli projelerini paylaştı.

IŞIKLAR: SİLİVRİ, BİR ÜNİVERSİTE KENTİ OLARAK PLANLANDI

Işıklar, konuşmasına planlamaya değinerek şöyle başladı: "Silivri’nin bir üniversite kenti olmasını istiyoruz. Öyle planladık. Dört alanımızı üniversite olarak planladık. Bu konuda İstanbul Valisi, İBB Belediye Başkanı ve meclisine teşekkür ediyorum. Teknoloji alanları, silikon vadileri ve üniversite alanları Silivri’de. İlçemiz, İstanbul için geleceğin bir eğitim üssü olarak planlandı. Buradan yola çıkarak fiziki şartları iyi tahlil eder ve değerlendirirsek projeyi gerçekleştirebiliriz.

"ÖĞRENCİLERE KOLAYLIKLAR SAĞLAYARAK EĞİTİMİNDEKİ BAŞARISINA KATKI SAĞLAMA AMACINDAYIZ”

Aslında bakarsanız ıskalanmış, fark edilmeyen de bir yanı var. Eğitimin yerelleşmesi, yerel şartların iyileştirilmesi ve güzelleştirilmesi çok önemli. Çocuğun sadece bir binada eğitim almasına odaklanmıyoruz. Çevre, fiziki ve ulaşım şartlarını da iyileştirilerek bunların sınıfa yansıması için çaba gösteriyoruz. Öğrenci, dersten çıkınca o kentle yaşıyor. Bu yüzden kent de gelişmeli. Çevre şartlarını iyileştirirsek öğrenci daha rahat ve okulunda da başarılı olur.

"BELEDİYE OLARAK ÇOCUKLARIMIZI DAHA İLKOKULDA KARŞILIYORUZ”

Üniversiteler, bir kentte vaha gibidir. Çevre şartlarının oluşması çok önemli. Örneğin Silivri’de tarım projeleri gerçekleştiriyoruz. Eğitimi, üretim ve hayatla birleştiriyoruz. Bu doğrultuda fakülteler açıyoruz. İlkokul öğrencileri bile sınıflara geldiklerinde karşılarında belediye olarak biz varız. Okul çantalarını, kırtasiye malzemelerini veriyoruz. Anne ve babalarını bu telaştan kurtarıyoruz. O gün ilk dokunma gerçekleşiyor. Mezuniyetlerinde de yine biz varız.

"TEMİZLİK MALZEMELİRİ BELEDİYEMİZ SAĞLIYOR”

Okulların hijyen ürünlerini ve boyalarına kadar yerel belediye olarak biz sağlıyoruz. Her yıl buna aralıksız devam ediyoruz. Ürünleri tüm okullara bizzat dağıtıyor, yeni eğitim öğretim yılına binaların iyi bir şekilde temizlenmesine katkıda bulunuyoruz.

"OKUL BAHÇELERİMİZİ YAŞANIR HALE GETİRİYORUZ”

"Okulda Hayat Var” projesi kapsamında okul bahçelerimizi yaşanır hale getiriyoruz. Dört okulumuza ciddi bir yatırım yaparak, yeşil alanlarının yanı sıra, bahçe düzenlemeleri, basketbol ve futbol sahalarını, dinlenme alanlarını yenilendik. Öğrenci ve velilerin birlikte kaliteli zaman geçirebilecekleri bahçeler oluşturduk.

"ÖĞRENCİLERE SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARI KAZANDIRMAK ADINA YÖNTEM GELİŞTİRDİK”

Obezite gibi sağlık sorunun çocuklarımızı tehdit ettiği ve gıda terörün yaşandığı şu dönemde okul kantinlerine ruşeyimli ekmeği sokan bir belediyeyiz. Doğru beslenme alışkanlıkları kazandıracak bir yöntem geliştirdik.

"TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTIK”

Okul çağlarında başlayan ve ileriki yaşlarda dönülmez sonuçlara ulaşan skolyöz hastalığını önemseyerek, 8.500 çocuğumuza tarama yaptık. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’yle birlikte hayata geçirdiğimiz bu proje Türkiye’de bir örnektir. Skolyöz teşhisi konulan öğrencilerimiz ve velilerini bırakmayıp, onlara doğru yönlendirmeler yaparak önlem almalarını sağladık. 4 Kiloluk çantayı çocuğun taşımasına neden olan bir eğitim anlayışını sorguluyoruz.

"OKULDA ALINAN EĞİTİMİN, HAYATLA BİRLEŞTİRİLMESİ İÇİN KOŞULLAR SAĞLANMALI”

Doğru yerde, besleyerek, sağlığına dikkat ederek, ruh haline uygun bir atmosfer yaratmazsanız çocuklar yönelik verilen eğitim başarıya ulaşamaz. Okuldan çıkan öğrencinin, çevre ortamı çok önemli. Onu mutlaka sporla, sanatla, kültürle buluşturacaksınız ki okulda aldığı eğitimi hayatla birleştirebilsin.

"ÖĞRENCİLERİN KARİYER SEÇİMLERİNE KATKIDA BULUNUYORUZ”

Sonrasında meslek seçimi geliyor. İlçemizde güçlü bir sanayimiz var. 460 işletmemiz bulunuyor. Silivri sanayici ve iş adamlarımızla birlikte "Kariyerimi Arıyorum” projesini başlattık. Üniversite adayı öğrencilere eğitim veriyoruz. Okullarda eğitim süreci devam ederken öğrencilerimizi iş adamlarımızla Kariyer Günleri etkinlikleri kapsamında buluşturuyoruz. Okullarda yapılan üretimler paylaşılıyor. Bir anlamda geleceğin mesleki izleri atılıyor.

"TÜRKİYE’DE İLK DEFA KOKU ALMA EKSPERİ YETİŞTİREN EĞİTİM BAŞLATIYORUZ”

Bu çalışmanın çok güzel örnekleri var. Türkiye’de ilk defa koku alma eksperi yetiştiren bir eğitime başlıyoruz. İlçemizde kozmetik sektörünün çok güçlü temsilcileri var. Üç fabrikamız faaliyette. Dünya ölçeğinde başarı sağlamış esans üretiyorlar. Gelin görün ki eksper yok. Şimdi 60 tane öğrencimizi buna yönlendirdik. Fabrikanın içerisinde bir dershane oluşturduk. Belki de dünyaca ünlü parfüm eksperleri Silivri’den çıkacak. İşletmelerimiz var, üniversitelerimizi de buna dönük konuşlandırabilirsek yeni yeni mesleklerin önünü açabilir, dünyada rekabet edebilecek sektörlerde meslekleri çocuklarımıza kazandırabiliriz.

"KLONLAMA YÖNTEMİYLE FİDE ÜRETECEK ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİYORUZ”

Bir başka örnek daha verebilirim, dünyada dört taneden biri olan klonlayarak fide yetiştiren bir işletmemiz var. Klonlama yöntemiyle milyonlarca tür yetiştirebiliyor ve hepsi aynı. Orijini Türkiye’de olan binlerce ürün var.Çeşitli bölgelerimizde yetişen ürünlerin fideleri bu yöntemle yetiştirilerek dünyaya üretim yapabiliriz.

Silivri’nin 900 m2’lik alanının 430’u tarımdan oluşuyor. Şimdi sağlıklı fideler üretecek öğrenciler yetiştiriyoruz. Ülkemiz genelinde diplomalı ziraatçiler İşsizler Derneği’ni kurmuşken, biz yenilikler yaratarak gelir getirecek, farklılıklar yaratacak sektörlerde meslek sahibi çocuklar yetiştirilmesini sağlıyoruz.

"YEREL YÖNETİMLERİN EĞİTİMDE YAPACAK ÇOK ŞEYİ VAR”

Yerel yönetimin en önemli yanı, yerel şartları göz önüne alıp, katma değeri yüksek eğitim yapmanın şartlarını oluşturmak. Bahsettiğim iklim farklılığı da bu. Bana göre yerel yönetimlerin eğitimde yapacaklar çok şey var. Ama her şeyden önce eğitimin çevre şartlarını oluşturacak en önemli unsurdur. Yerinde yönetmenin bu avantajı var. O çevre şartlarını en iyi biz bilip, modern ve çağdaş bir anlayışla yoğurup, insanların kullanımına ve yaşamlarını kolaylaştırmalarına, güzelleştirmelerine hizmet edecek şekle dönüştürmekteyiz. Bu bizim görevimiz. Bunu eğitimde olduğu gibi diğer birçok alanda da yaparız, ama en önemlisi eğitim. Bu programı üniversitelerle birleştirip ona hazırlayan bir yapıya dönüşmesi lazım. Bu da yerel yönetimlerin görevleri arasında diye düşünüyorum.”

Programın sonunda Ece Karaboncuk, değerli katkıları ve fikirleri için Başkan Işıklar’a teşekkür etti.

Renginar M.SALİ


YORUM YAP