Başkan Özcan Işıklar, 50. Yıl Aile Sağlık Merkezi olarak kullanılan binanın yıkılması konusunda süren tartışmaya noktayı koydu. Çeşitli sağlık hizmeti bölümlerini bünyesinde barındıracak bir entegre sağlık kampüsü yapımı projesinin müjdesini veren Işıklar, “Bina yıkılacak ama yerine Silivri'nin en büyük açığını tamamlayacak, halkın çok güzel bir fiziki mekânda hizmet alacağı sosyal hizmet binası yapılacak. Aile Hekimliği de orada kendine yakışan ve fonksiyonuna uygun bir mekânda hizmetine devam edecek” dedi.
Geçtiğimiz aylarda Maşalacı Ana Okulu'nun yıkılmasının ardından sağlık ocağı olarak kullanılan bina hakkında da yıkım kararı alınması endişe yaratmıştı. Kamuoyunda endişeye ve şüpheye yer vermeyecek şekilde açıklama yaparak konuyu aydınlatan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, halkımıza daha iyi ve nitelikli hizmet vermek amacıyla Sosyal Hizmet kompleksi yapacaklarını, Aile Sağlığı Merkezi'nin bölgede inşa edilen geçici alternatif bir yapıda hizmetine devam edeceğini söyledi.
IŞIKLAR: HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN VERİLECEĞİ TEK BİR KÜTLE BİNA YAPACAĞIZ
Başkan Işıklar, konuyla ilgili şunları söyledi: “Dere yatağı ıslah projesi kapsamında derenin 250 metre sağında ve 250 metre solunda yapı yasağı var. Bu 500 metrelik mesafe Silivri'nin bütün merkezi demek. İki tarafında yapı yasağı olduğu için sosyal hizmet binasına başlayamamıştık. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da bu konuyu ilettiğimizde İSKİ ile görüşüp gerekli önlemleri de alarak binanın yapılabileceğini, beklememize gerek olmadığını söyledi. Biz de İSKİ'ye yazımızı yazdık. Boğluca Deresinin sel riski kalktığı için doğal olarak yapı yasağı da kalktığında derenin 250'şer metrede olan koruma bandı 25 metreye düşünce, plan şartı açılır açılmaz, temelini atıp binamıza başlayacağız. Doğal olarak burada bulunan binaların ikisini yıkıyoruz. İkisini yıkıp tek bir kütle bina yapacağız. 40 yaş üstü kadınlara mamografi, 40 yaş üstü erkeklere prostat, ağız ve diş, göz, skolyoz taramaları gibi halk sağlığı hizmetlerinin verilebileceği geniş mekânlara ihtiyaç var. Otopark sorunu olmayan, ulaşım kolaylığı olan bir mekân olduğu için orayı tamamlayacağız. İki binayı yıkıp, tek bir kütle bina yapıp, altını da Gıda Bankasını taşıyarak yardımların konuşlanacağı bir depo merkezi haline getireceğiz. Altı yardım lojistik merkezi olacak. İki binayı birleştirmemizin bir nedeni daha var; en üst katını tamamen cam, kapanmayacak şekilde, metrekaresine göre 750 -800 kişilik büyük toplantıların yapılabileceği denize doğru açık bir hizmet evi olarak kullanacağız.
“AİLE HEKİMLİĞİNİN KAYGILARI YERSİZ”
Aile Hekimliği bu projeyi duyunca ‘yerimizden oluyoruz' gibi bir takım kaygıya kapılmış. Buna hiç gerek yok. Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi, Kariyer ve İstihdam Ofisi, Gıda Bankası bunlarla birlikte sağlık taramalarının yapılacağı bir merkez düşünün; 30 bin kişiye bakan 5 tane doktora orada yer ayrılmaması gibi bir durum çok mantıksız olur. Zaten ben o merkezi insanlar bir yere gelsin diye açıyorum. Aile Hekimliği de en makul olanı. İnsanlar tedavi için aile hekimine gidecek, belki Sağlık Bakanlığının onayına tabi ücretsiz ilaç verilen bir ünite de açmayı planlıyoruz. Biz bunu araştırdık. Geçenlerde Fethi Bey bana mesaj attı. Bir hasta gelmiş, çok da mağdurmuş. Bizim Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi'nden Meral Hanım ile görüşmüş. Hemen ilaçlarını temin etmişiz. Çok başarılı bir hizmet veriyorsunuz, teşekkür ederim diye mesaj attı. İşte bu iki birimin yan yana olduğunu düşünün, bir koordinasyon sağlanacak. Yaşlıların alt bezinden çocukların diş fırçasına kadar tüm bu sosyal hizmetlerin verilmesi için çabalıyoruz, nüfus kayıt sisteminde 30 bin kişiye bakan bir aile hekimliğini oraya koymayacak olan bir anlayış düşünülemez. Zaten amacına da mantığına da ters.
“GEÇİCİ AİLE HEKİMLİĞİ BİNASI İLE SAĞLIK HİZMETLERİ KESİNTİYE UĞRAMAYACAK”
Bunu bina yıkılacak diye bir kaygıyla düşünmüşlerdir. Bina yıkılacak ama yerine Silivri'nin en büyük açığını tamamlayacak, halkın çok güzel bir fiziki mekânda hizmet alacağı sosyal hizmet binamıza kavuşacağız. Aile Hekimliği de orada kendine yakışan ve fonksiyonuna uygun bir mekânda hizmetine devam edecek. Bu arada Hasan Özvarnalı Okulu ile Hayat Hastanesinin arkasında 260 metrekare boş bir yer tespit ettik. Onu da Şubat Meclisinde açıklayacağım. İlçe Sağlık Müdürlüğü ile bir protokol yapacağız. Oraya sağ olsun Nurullah Baldöktü'nün Yeni Mahalle'ye yaptığı gibi geçici, prefabrik bir Aile Hekimliği binası yapacağız. İnşaatı 8-9 ay sürecek. Geçici olarak hemen 100 metre gerisinde hizmetini verebilecek. Bir seçenek daha var. Bayburt İnşaat bir sağlık binası yapıp hibe etmeyi düşünüyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü ile de konuşmuşlar. Uzak olduğu için uygun değil dendi. Bizde alternatif olarak Hasan Özvarnalı Okulu ile Hayat Hastanesinin arkasında 260 metrekarelik bir bina yapıp geçici olarak orada hizmet vereceğiz. Aile Hekimliği oradan çıktıktan sonra prefabrik yapıyı bir mahallemizde mescit veya başka bir hizmette kullanacağız. Onun için orada bir israf da söz konusu olmayacak.”
Haber Merkezi