Işıklar: Halkı kandıranlar hesap verecek

Işıklar: Halkı kandıranlar hesap verecek

03.10.2016 06:58:55

Alipaşa'da tarım toprakları üzerine ‘sanayi sitesi kurulacağı' iddiasıyla başlatılan arazi satış kampanyası hakkında basın açıklaması yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “100 binlik plan burada hiçbir şekilde inşaat faaliyetlerine izin vermemektedir. Bölgemizi yağmalamak isteyenlere kesinlikle izin vermeyeceğiz!” dedi.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Alipaşa Mahallesi'nde şahıslara ait tarım arazilerini tel çit ile çevirerek ‘imara açılacaktır' diye tabela diken arazi yağmacılarına savaş açtı. Önceki gün söz konusu olay yeri olan Alipaşa TEM Kuzeyinde basın açıklaması yapan Işıklar, konu ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Açıklamanın ardından araziye dikilen tabela Silivri Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Gece Kondu Denetim ve Uygulama Birimi ekiplerince yıkıldı.

“ARAZİ TARIMSAL NİTELİĞİ KORUNACAK ALAN FONKSİYONUNDA”
Konu ile ilgili Silivri Belediyesi tarafından yapılan basın açıklaması şu şekildedir: “Silivri Alipaşa Mahallesi, TEM Kuzeyi kenarında kalan 2500 dönüme yakın tarım arazisi, S.S Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi ve İstanbul Finans Danışmanlık A.Ş isimli firma tarafından yağmalanmaya çalışılmaktadır. Söz konusu firmaların, hiçbir tasarrufları bulunmadığı halde araziye; “Bu alan MASKOOP S:S Maslak Sanayi Sitesi Proje alanıdır. 6306 sayılı yasa ve yönetmelikler çerçevesinde imara açılacaktır” yazılı bir tabela dikerek, bölgedeki şahıs mülkiyetlerini tel çit ile çevirdiklerini tespit ettik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına yaptığımız görüşmeler ve resmi yazışmalar sonucunda da, alanın ‘tarımsal niteliği korunacak alan' fonksiyonunda olduğu, bölgede herhangi bir plan çalışması bulunmadığı, üçüncü kişilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirlerin alınması tarafımıza bildirilmiştir. Bahse konu olan firmalar hakkında suç duyurusunda bulunduk.

“OLDU BİTTİYE GETİRİLMEYE ÇALIŞILAN BU PROJE KESİNLİKLE YANLIŞTIR!”
Dikilen tabelalarla vatandaşlara tedirginlik yaratarak, oldu bittiye getirilmeye çalışılan bu proje kesinlikle yanlıştır. Tarım arazilerini gasp etmeye, topraklarımızı yağmalamaya çalışanlara izin vermeyeceğiz! Vatandaşlarımızı yaşanabilecek mağduriyetlere karşı koruyoruz. Her konuda bizden bilgi ve yardım alabilirler. Üretimin ne anlama geldiğini, tarım zenginliğinin, gıda üretmenin ve katma değeri yüksek gıda üretiminin, bir toplumun kalkınması için ne kadar büyük önem taşıdığını ve tarımın dünyanın geleceği olduğunu anlamamız gerekiyor. Yedi senedir tarım bölgesi olarak 430 km2 toprak zenginliğimizi koruyup, geliştirme çabası içindeyiz. Tarım toprakları başına bekçi dikerek değil, ancak ekilip biçilerek korunabilir. Nasıl Süleymaniye Camisi'nin etrafı sit alanı ile koruma altında alınıyorsa, bizim tarım topraklarımız da “Tarım Sit Alanı” olarak ilan edilmeli.”

IŞIKLAR: BÜYÜKŞEHİR'İN HABERİNİN OLMADIĞI BİR SÜREÇ
Konuyla ilgili olarak yerel ve ulusal basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Özcan Işıklar, şunları söyledi: “Değerli basın mensupları, belediyelerle birleşme süreci yaşadıktan sonra 2009 yılına tekabül eden 100 bin'lik planla kentimizin anayasası bir şekilde tamamlanmış oldu. İstanbul'un 100 bin'lik plan dahilinde Silivri, geleceğin bilişim ve teknoloji kenti olmaya aday bir kent projesiyle donatılmıştır. Bundan memnunuz. 2009 yılından bu yana planın uygulamasını büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz. Büyükşehirin çok önemli bir katkısını burada gördüğümüzü özellikle ifade etmek istiyorum. Bu planın getirdiği en büyük nimet 430 kilometrekarelik çok önemli vasfı olan ekolojik tarım alanlarının korunması amacını taşımasıdır. Bu plan bölgemiz için bir şanstır. Bunu sonuna kadar korumamız gerektiğine inanıyorum. Bu planın hilafına 100 bin'ik planda ve bin'lik plan uygulamaları dahi hiçbir şekilde Büyükşehirin de haberinin olmadığı bir süreçle buraya bir sanayi sitesi taşınması girişimini tespit etmiş bulunuyoruz.

“100 BİNLİK PLAN BURADA HİÇBİR ŞEKİLDE YAPILAŞMAYA İZİN VERMİYOR”
Bu girişim, tarım toprakları üzerinde yapılmak isteniyor. 100 bin'lik plan burada hiçbir şekilde yerleşime ve diğer inşaat faaliyetlerine izin vermemektedir. Hiçbir şekilde sahiplerinin bilgisi ve haberi olmadan şahısların mülkü üzerinde kooperatif kurulmuş gibi gösteriliyor. Büyükşehir tarafından Silivri Belediyesine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Silivri Tapu Müdürlüğüne dağıtımı yapılan yazının sonundaki ifadeyi sizlerle paylaşmak istiyorum; “Diğer taraftan Başkanlığımız Şehir Planlama Müdürlüğünce bahsi geçen alanda herhangi bir plan çalışmasının bulunmadığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce de 6306 Sayılı Yasa kapsamında söz konusu alana ilişkin herhangi bir iş ve işlemin yapılmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Dolayısıyla bahse konu alan üzerinde bulunan tabelada yazılı olan “…6306 Sayılı Yasa ve Yönetmelikler Çerçevesinde İmara Açılacaktır” ifadesinin herhangi bir mesnetinin bulunmadığı anlaşıldığından, konunun bu doğrultuda değerlendirilerek üçüncü kişilerin mağduriyetine sebebiyet verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması, bu alan üzerindeki tabela ve çitlerin kaldırılması ile yukarıda ismi zikredilen “S.S Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi” hakkında gerekli incelemelerin yapılması hususunda bilgi ve gereğini arz ederim.” Büyükşehir'in 28 Eylül 2016 tarihinde tarafımıza ulaştırdığı yazı bu şekildedir. Bu hassasiyeti gösterdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.

“PARSELLERDE MÜLKİYETİ BULUNAN VATANDAŞ DA DURUMDAN HABERSİZ”
100 bin'lik planda gösterilen tarım alanlarını zenginliğimiz olarak korumaya devam edeceğiz. Bu alanların kent refahına etki edecek, tarımın gelişmesini sağlayacak çok önemli bölgeler olduğunu biliyoruz. Bölgemizi yağmalamak isteyenlere kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kamuoyu bu konuda çok duyarlıdır. Bu proje kandırmacalarına asla ve asla hemşerilerimiz itibar etmesin. Burada parsellerde mülkiyeti bulunan ve hiçbir şekilde kendileriyle görüşülmeyen durumdan habersiz vatandaşlarımızın da tedirgin olmamasını önemle rica ediyorum.

“YAĞMA TEHDİDİNE HEP BİRLİKTE KARŞI KOYMALIYIZ”
Büyükşehir, Bakanlık ve ilçe belediyemiz seviyesinde bu girişimin hayata geçmesinin mümkün olmadığını zaten planlarla görüyoruz. Proje sanki bitmiş gibi iş yeri satıyor görüntüsü vererek halkın kandırılmasına yol açanların da kamu vicdanında ve hukuk önünde bu hesabı vermelerinin kaçınılmaz olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu toprakları korumak bizim görevimiz olduğu gibi kamuoyu hassasiyetinin de sürekli canlı tutulmasını sağlamak ayrı bir sorumluluğumuz. Bunu yerine getirmek için buradayız. Tarım topraklarımız yağmalanma girişimi tehdidi altında. Bu tehdide hep birlikte kamuoyunun duyarlılığıyla karşı koymalıyız. Bu toprakları korumalıyız. Yasal olmayan bu girişimin önlenmesi konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyorum.


“BU TOPRAKLARIN KORUNMASI HEPİMİZİN VİCDANİ BORCUDUR”
Buradan gelecek umarak yatırım yapan vatandaşlarımızı da uyarıyorum; internet üzerinden 24 saat, mesai saatinde bizzat belediye binasına gelerek planla ilgili bilgi alınabileceğini vurgulamak istiyorum. Sürdürülebilir bir kalkınmanın temeli olabilecek bu toprakların korunması hepimizin vicdani borcudur. Bu konuya gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı siz değerli basın mensuplarına, ayrıca Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan'a, Alipaşa Mahalle Muhtarı Metin Gürsu'ya, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan'a ve Silivri Belediyesi Meclis Üyeleri Devrim Uzun, İbrahim Çeşmecioğlu, Mehmet Bulut ve Zafer Bıyıklı'ya teşekkür ediyorum.”

GÜRSU: TARIM ALANI OLARAK KORUNMALI
Uzun yıllardır Alipaşa'da mahalle muhtarlığı yapan Metin Gürsu konu hakkında, “Hiçbir şekilde bilgimizin olmadığı gelişmeler yaşanıyor. Buradaki insanların mağdur olmasını hiçbir zaman istemeyiz. Tarım alanı olarak korunması yönünde planlara işlenen yerin korunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

KORSAN: RANTA KARŞIYIZ
Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, düşüncelerini şöyle ifade etti: “Tarım arazilerini yok edersek nasıl üreteceğiz? Rant uğruna gelip sanayi sitesi yapacağız diye toprakları çeviriyorlar. Sanayi sitesine ihtiyacımız yok. Bizim tarım topraklarına ihtiyacımız var. Tarım alanlarını korumak için elimizden geleni yapacağız. Çevreciler olarak ranta karşıyız. Topraklarımızın yağmalanmasını istemiyoruz. Durdurulması için ilgili kurumların harekete geçmesini diliyorum.”

ÇALIŞKAN: SİLİVRİ SANAYİSİNİN YENİ DÜKKÂNLARA DEĞİLMÜŞTERİLERE İHTİYACI VAR
Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, şöyle konuştu: “Bizim bulunduğumuz alanda 750 civarında işletme var. Silivri'nin yeni sanayi dükkânlarına değil, öncelikle yeni müşterilere ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Yapılan işin hukuki dayanağı yok. Bu tamamen bir kandırmaca. Silivri Sanayisi kapasite olarak İstanbul'dan gelecek müşterilere dahi yeterlidir. Oradan gelecek esnaflarımız varsa dükkân kiralamaya veya iş yeri vermeye biz hazırız. Bu projenin inandırıcı olduğunu düşünmüyorum.”

GÜR: TARIM ALANLARINI YOK ETMEK GELECEKTEKİ TÜRKİYE'Yİ YOK ETMEK DEMEK
Toprak sahiplerinden Mithat Gür, “Çiftçilikle uğraşan bir öğretmenim. Gıda yaşamsal kaynağımızdır. Tarım alanlarını yok edersek gelecekteki Türkiye'yi de yok etmiş olacağız. Gelecek için bu topraklara sahip çıkmalıyız” dedi.


Hazal BAŞARAN

YORUM YAP