2011 yılından bu yana "Camilerimizi meydanlara açarak halkla buluşturacağız” sloganını dillendiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın ilçemizde yapmak istediğini, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz tüm Türkiye'de uygulamak istediğini açıkladı.
IŞIKLAR "CAMİLERDEKİ DUVARLARI YIKACAĞIZ” DEMİŞTİ
Başkan Işıklar, bir yıldan beri Selimpaşa Merkez Camii ve Silivri merkezindeki Piri Mehmet Paşa Camii'nin duvarlarını yıkıp halkla iç içe meydanlara açılan bir ibadethane mantığıyla, meydanla camileri birleştirmek istediğini her fırsatta anlatıyor. Bu konuyla ilgili toplumsal tepkiyi değerlendiren Işıklar, yapmak istediklerini halka anlatarak destek toplamaya çalışıyor ve imkan hazırlığını sürdürüyor.
DİYANET'İN KONUYLA İLGİLİ SON AÇIKLAMASI
Diyanet camileri sadece beş vakit namaz kılınan mekânlardan çıkarıp yaşam alanı yapmaya hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, camilerin özellikle fonksiyonellik ve estetik açıdan yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Cami ve mescitlerin, asrısaadetten günümüze hayatın merkezinde yer aldığını belirten Yılmaz, mabedin dışında mektep, meşveret, mahkeme, adliye ve devletin yönetim yeri olarak da kullanıldığını ifade etti. Şehirlerin, tarih boyunca camilerin etrafında şekillendiğini dile getiren Yılmaz, "Medreseler, tekkeler, kervansaraylar, kışlalar hatta bedestenler cami çevresine kurulmuşlardır. Tarihi böyle bir geleneğimiz var. Ama özellikle 20. yüzyılda köylerden şehirlere akının çok olduğu çağımızda cami mimarisinin o geleneksel özellikleri maalesef sürdürülememiştir. Dolayısıyla camilerimiz sadece beş vakit namaz için gelinip, namazdan sonra insanların uzaklaştığı fiziki mekânlar haline gelmiştir.”
"ESKİDEN CAMİLER DE GECEKONDULAŞMIŞTI”
"Süreç içinde camilerimiz de evlerimiz gibi gecekondulaşmıştır” diyen Yılmaz, camilerin, sadece beş vakit namaz kılınan mekânlar değil çocukların bahçesinde oyun oynayabileceği, gençlerin enerjilerini deşarj edeceği ortamlar sunan yerler olmasını istediklerini anlattı. Yılmaz, ‘Ayrıca yaşlılar ve emeklilerin kitap okuyabileceği, sohbet edebileceği, çay içebileceği, kadınların çocuklarını emzirebileceği, altını değiştirebileceği, abdest alabileceği mekânların da bulunduğu çok fonksiyonel yapıların olmasını arzu ediyoruz” dedi.
Yılmaz, camilere kadınların iştirakine yönelik engellerin ortadan kaldırılması için bir takım çalışmalar yapıldığını belirterek, ancak bunların yeterli seviyede olmadığını söyledi.
Geçmişte camiler inşa edilirken kadınlar için özel mahfiller ve bunlara uygun abdest alma mekânları yapıldığını ancak daha sonrakilerde bunu görmenin pek mümkün olmadığını anlattı.
Engelli vatandaşların, destek almadan camilere gelebilmelerini sağlayacak materyal ve ortamların sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu vatandaşların da rahatlıkla camiye gelip, cemaate katılma haklarının bulunduğunu ifade etti.
Engelli vatandaşların, camiye gelişlerinde kolaylık sağlamak Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyeler gibi kuruluşların görevidir. Sevginar UYGUN