Termik kömür santraline karşı yükselen tepkilerin dile getirildiği açık kürsüde konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, rüzgar ve güneş enerji alternatiflerine dikkat çekti ve termik kömür santralinin bölgemiz açısından oluşturduğu tehditlere dikkat çekti.
Silivri Belediyesi ve Çevre Derneği, STK'lar, siyasi partiler ve halkın katılımıyla akşam saatlerinde Silivri Sahilinde bölgemize yapılması gündemde olan termik kömür santrali ile ilgili bir açık kürsü etkinliği oluşturdu.
IŞIKLAR: BÖLGE, AŞIRI YER ALTI SUYUÇEKİM ALANI VE YERALTI SULARI BESLEME ALANIDIR
Etkinlikte söz alan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yapılması planlanan santralin konumu ve arazi durumu hakkında vatandaşları şöyle bilgilendirdi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan İstanbul İli 1/100 000 (ÇDP) Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, Tekirdağ İli 1/25000 Ölçekli ÇDP değişikliği, Kırklareli İli 1/25000 Ölçekli ÇDP değişikliği 14.11.2016-13.12.2016 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştır. Bu planla Kırklareli İli Vize İlçesi ile Tekirdağ İli Çerkezköy ve İstanbul İli Silivri ilçesi hudutlarında iki adet termik santral yapılması için gerekli plan ve plan notu değişikliği yapılarak Termik Santral yapılmasının önü açılmıştır.
Çerkezköy Termik Santrali ismiyle duyurulan alan, Çayırdere Mahallesi 5.km batısında Çerkezköy ilçe merkezinin 7 km doğusunda kalmakta olup, toplam 545 H (5450 Dekar) alanı kapsamakta, alanın 1/9 i 60 Ha ( 600 Dekar) alan Çerkezköy'de, 8/9 i 485 Ha (4850 dekar) Silivri topraklarında kalmaktadır. Santralin yapım ve kullanım alanı Trakya'ya ait Ergene havzası Tarım alanı, Orman alanı olarak yer almakta, ayrıca “aşırı yeraltı Suyu Çekim alanı ve Yeraltı Suları beslenme alanı” kapsamında bulunmaktadır.
Bu planlarda “Kömüre dayalı Termik Santral” yapılamaz plan notu kaldırılarak plan değişikliği yapılmış ve ayrıca santral alanı plana işlenmiştir. Anayasamızın 56. Maddesi; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevre yaşama hakkına sahiptir.” “Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.”
“ÇOK FAZLA ENERJİ KAYNAĞI ÇEŞİTİ VAR, ASIL ONLAR KULLANILMALI”
Ülkemizin enerji bağımlılığından kurtulması konusunda hemfikiriz. Ama çeşitli enerjiler kullanılabilir. Çok fazla enerji kaynağı çeşidi var. Belediye olarak bunlara çok ruhsat verdik. Ruhsatlar veriliyor, arazi kamulaştırılmaları da yapılıyor. Ülkemiz güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip. TÜRAM'da yaptığımız küçük bir solar santralle tarım alanımızın enerjisini oradan sağlıyoruz. Bitkiler için bir tesis kurmayı planladık, iki küçük pervaneyle de onu karşılayabildiğimizi görünce çok sevindik. Belediye olarak hem güneş hem rüzgâr enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk.
“KARARIN BİR DAHA GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ RİCA EDİYORUZ
Bu seçeneklerin bir daha değerlendirilebilmesi açısından, kararın bir daha gözden geçirilmesini rica ediyoruz. Bunların yanı sıra bölgemiz özellikleri açısından, İstanbul'un 900 km kara alanına sahip ilçemizin 430 km'sinin birinci derece ekilebilir tarım arazisi olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu Allah vergisi zenginliğimiz 10 bin dönüm alana nimet gibi bakan insanlar varken, biz bu termik santrallini özellikle sadece Malkara kömürüne dayalıyken, kapasitesi ve ekonomik değeri düşük kömürle çıkarılıp, kurutulduktan sonra maximum % 60 verimle yakılabileceğini bilim adamlarımız net bir şekilde ortaya koydu. Taşıma kömürle olacağını da öğrendik. 350 Km'lik Trakya su havzasının en önemli yerinde bu kömür yıkanarak ekonomik değeri arttırılıp termik santralde kullanılacağı projesinde yazıyor.
“KENDİ ZENGİNLİĞİMİZLE HUZUR İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”
Biz Trakya Su Havzası'nın en önemli yerinde bulunuyoruz. Bu su havzası buradan Lüleburgaz'a kadar bir çanak şeklinde. Ve burası bizim her şeyimiz.
Tarım Araştırma ve Üretim Merkezi'mizde üç üniversiteyle sekiz yıldır koyduğumuz değer gibi bizim bitmek tükenmek bilmez, sonsuza kadar sürecek bir zenginliğimiz ortaya çıktı. Bugün o kıyamet kopan o Halep'te, Musul'da, Kerkük'te yerin altındaki petrol değerini öğrendiğimde çok şaşırmıştım. 184 milyar varil petrol olduğunu söylediler. 50 Dolarla çarptığınızda 7.5 katrilyon yaptığını ve Türkiye'nin de 2.5 senelik gayri safi hasılası olduğunu düşününce çok şaşırdım. Bu kadar petrol yerin altında, üstündeki kavga ondan çok daha büyük.
Bizim burada altta bir şey yok, ancak üstündeki zenginlik, inanın oradakinden yüzlerce kat fazla değerde, çünkü bitmeyecek ve artarak devam eden bir zenginliğe sahibiz. Kendi zenginliğimizle huzur içinde yaşamak istiyoruz. Miras aldığımız bu toprakları teknoloji, arge, inovasyon, akıl ve bilgiyle yeşertip bölgesel bir kalkınma aracı haline getirip bölge refahı sağlayabilecek bir araç olarak kullanmalıyız. Eğitim bilim teknoloji alanlarıyla, insani gelişme merkezi haline gelmiş bir Silivri'ye ihtiyacımız var. Özellikle solar enerjinin avantajları daha iyi değerlendirilip bu topraklar korunmalı. Bunu ümit ediyorum. Burada bulunan milletvekillerimizden rica ediyorum, bir daha parlamentoda dile getirmelerini, bu konulun bir daha gözden geçirilmesini rica ediyorum. Konuya gösterdiğiniz duyarlılığı büyük bir şükranla karşılıyorum. Teşekkür ediyorum.”
Haber Merkezi