AK Parti, İmar Barışı kapsamında Yapı Tutanak Belgelerini alan vatandaşların belediyeden elektrik ve su yazısı almasında yaşanan gecikmeleri sordu, Başkan Işıklar, “Maalesef İmar Barışı'nı fırsata çevirmek isteyen çok kötü niyetli insanlar var. Yıllardır iskan alamamış kangrene dönen binaların dışında 2018'de yapılmış olup hatta Hazine arazisi veya yol terki üzerine inşa edilen yapılar ile ilgili yerine getirmemiz gereken zaman alan prosedürler var. Bunları atlayamayız, geri dönüşü mümkün olmayan hatalara sebebiyet vermemek adına ve hepimizin huzuru için ne kadar gerekiyorsa o kadar beklenecek” dedi.
AK Parti Grubu'nun Ekim meclisinde gündeme taşıdığı konular arasında İmar Barışı hakkında düzenlemeler çerçevesinde, “İmar Barışı'ndan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, belediyemizin ilgili kurumlarına Yapı Tutanak Belgesini beyan ettikleri halde elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan evrakları belediyenin kendilerine zamanında sağlamadığını söyleyerek mağdur olduklarını iddia etmektedirler. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını ve gerekli hassasiyetin gösterilmesini talep eder; İş bu önergenin başkanlık makamına havale edilmesini arz ederiz” şeklindeki önergeleri de yer aldı.
Rıfat Kutlu, Tamer Şişman, Filiz Güler, Mustafa Saral, Mutlu Bozoğlu, Osman Umuç, Tuğba Alkaya, Yusuf Köroğlu, Metin Kaya, Mustafa Türker, Harun Tüfekçi ve Necati Gidici imzasıyla gündeme gelen önergeyi bilgi verilmesi amacıyla Başkanlık Makamına havale eden mecliste Başkan Özcan Işkılar açıklamada bulundu.
IŞIKLAR: İMAR BARIŞI'NI FIRSATA ÇEVİRMEK İSTEYEN ÇOK KÖTÜ NİYETLİ İNSANLAR VAR
Işıklar konuyla ilgili şu hususlara dikkat çekti: “Biliyorsunuz 2017'nin sonundan 2018'in başı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar imar barışından faydalanabilir. Bizim de arazimiz Selimpaşa ile Büyük Çavuşlu arası 50 km. E devletten girdiğinizde vatandaşın kendi beyanına dayanıyor bildirim yapının yapılış tarihi ile ilgili. Belediyelerin bu sürece dair hiçbir yetkisi yok. E devlete giriyorsunuz bilgileri giriyorsunuz oradan size bir yapı kayıt belgesi geliyor. Vatandaş ondan sonra bize geliyor “Elektrik ve su bağlar mısınız?” diyor. Biz yapının 2017'den önce mi sonra mı yapıldığını tespit etmeden bu belgeyi verirsek bir haksızlığa yol açmış olmayacak mıyız? Tespit etmeye çalışıyoruz. Maalesef İmar Barışı'nı fırsata çevirmek isteyen çok kötü niyetli insanlar var. Bizde kayıt alanların sayısı 2 bin'i geçti. Yapı Kayıt Belgesi almayıp müracaat edenler 4 bin. İlçemizde yıllardır kangren olmuş, iskan alamayan binalar gelse başımız üstüne. Ama gelenler başka bir şey! Hazine arazisinin üstüne yapı yapan mı istersiniz, yol terkinin üstüne bina diken mi? Hepimiz biliyoruz 15 günde bir beton atarsınız, bir ayda iki kat bina çıkarsınız.”
“KONUYLA İLGİLİ KÖYLERDE ÇOK BÜYÜK SIKINTI VAR”
Tamer Şişman'ın “Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşın yasal hakkı elektrik ve su bağlanma belgesi. Yanlış beyanı kendi sorumluluğu ukdesinde olur, ödediği miktarın iki kat cezasını ödemekle mükelleftir ve Yapı Kayıt Belgesi iptal olur” hatırlatması üzerine Işıklar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Şimdi biz de bu durumları yazıyoruz Bakanlığa, verilen yapı kayıt belgelerini iptal ettikleri de var. Soruşturma da açılıyor. Sormanız iyi oldu vatandaşlarımız da bilsinler. Kimse böyle bir yola tevessül etmesin cezai durumla karşılaşır.
Bir haftadır köyleri geziyoruz. Çok sıkıntı var. Vatandaş anlatıyor, “Bir bakıyorum bir ay içinde iki katlı bina olmuş yanımda. Komşu olduk” diyor. Tutanak tuttuklarımız var ama Yapı Kayıt Belgesi de almış. Böyle bir durumda ne yapmamız lazım? Bakanlığa sormak mecburiyetindeyiz. İki bin evrakın tamamı olmasa da önemli bir kısmını Bakanlığa soruyoruz. Bakanlığa sormadan elektrik, su yazısı verirsek bu işlemleri atlamış oluruz. Bu süreçlerden dolayı bir gecikme yaşanıyor. Bakanlık da bize yazı ile sordu “Nasıl yapalım?” diye. Mühürlenmiş binalar var, cezaları da af oluyor. Bakanlıktan gelen cevap yazısında bakıyoruz (hava fotoğrafları da var) 2017'den önce o bina yok.
“GECİKMELER VARSA DA HEPİMİZİN HUZURU İÇİN”
Bakıyoruz eğer bina 2018'den önce yapıldıysa, Haziren arazisi üstüne veya yola yapılmadıysa veriyoruz zaten. Ama bazıları da var davalar açıldı, yürütmeyi durdurma ve yıkım kararları alındı. Beklenmesi gerekiyorsa beklensin, çünkü bunun doğuracağı hataların bir daha geri dönüşü mümkün değil. Gecikmeler varsa da hepimizin huzuru için.
Sevginar SALİ