Silivri'nin geleceğe yönelik mali politikasının 100 binlik plana göre şekillendirildiğini vurgulayan Başkan Özcan Işıklar, “100 binlik plan kentin anayasasıdır. Bir emirdir. 100 binlik planın bize getirdiklerini yapıyoruz. Mutlu arkadaşlarımın söylediklerine katılıyorum ama bizim önümüzdeki vizyon başka” dedi.
AK Partili Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu'nun iddialarına meclis küsüsünden cevap veren Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yapılan yatırımlar ve hedeflenen çalışmalarla Silivri'yi bütün değerleriyle birlikte vizyon sahibi bir kent konumuna taşıyacaklarını söyledi. Bu yaklaşımla hazırlanan 2017 yılı mali performans programının ilçemize hayırlı olmasını diledi.
“SİLİVRİ'NİN KENDİSİNE ÇOK YAKIŞAN BİR ANAYASASI OLDUĞUNU KAÇIRIYORSUNUZ”
Işıklar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Değerli meclis üyelerim, öncelikle ortak paydamız Silivri'de buluştuğumuz için teşekkür ederim. İfade üslubu içinde teşekkür ederim, bu üslubu bundan sonra da koruyalım. Seçilmişlik halkın daha iyi yaşama isteğini o kişiye emanet etmiş olması demektir. Yerel seçim diğerlerine benzemez. Belediye başkanına ayrı, meclise ayrı oy atarsınız. Yani bizatihi ismin kendisine oy veriliyor. Oradaki isimlerin önemi var, diğer seçimlerden daha anlamlı. Yerelliğin öne çıktığı bir anlayıştır. Bu anlayışla bakarsak yerel kaygıları herkesin taşıması çok normal ve saygıdeğer bir görüş şekli. Belediyenin temel görevi ilçenin sosyal, ekonomik, kültürel hayatını daha ileri taşımaktır. Bunu yaparken yerel yönetimlerin en önemli özelliği o bölgenin güçlü ve zayıf yanlarını, yerin altındaki ve üstündeki değerlerini iyi bilmesidir. Burada önerdiğimiz bütün yatırımların aslında anayasası var. 100 binlik planı defalarca açtım, biz bunu zaman zaman kaçırıyoruz. Silivri'nin Allah vergisi özellikleri var. Bu 100 binlik plan buradaki zenginliği ve fonksiyonları kullanarak oluşturuldu. Ben bu planı 7,5 senedir her yerde savunuyorum. Silivri'ye çok yakışan bir plan.
“AYANAYASAYA AYKIRI BİR GÜNDEM GETİREMEYİZ”
İleri teknoloji alanları, eğitim bilişim alanları, tarım teknolojileri parkı, fuar alanları, raylı sistem, büyük otogarlar ve limanlar bu plana konuldu. 10 yıllık hazırlanma süreci düşünüldüğünde bir emeğin sonucudur. Ben Mutlu arkadaşımızın taleplerine gönülden katılıyorum ama ne yapalım sorusunun cevabını göremedim. İşte onun cevabı bu 100 binlik plan. 100 binlik plan kentin anayasasıdır. Anayasaya aykırı bir gündem getirebilir misiniz? Buraya giren meclis kararları da 100 binlik planın üstünde olamaz. Benim bunları sürekli gündeme getirmemdeki amaç budur.
“GELECEĞİ BERABER İNŞA EDEBİLİRİZ”
Temel görevlerin, mühendislik işlerinin Büyükşehirlere verilmesinden sonra belediyelerin yapacağı ne vardır? Yerel hizmetlerin yapılmasında 100 binlik planın bize verdiği görevi hayata geçirmek zorundayız. İnsanlar ölür ama şehirler ölmez. Burada yapılacak işlerin mantığını ve vizyonunu koymak lazım. Bizim 430 kilometre tarım toprağımız, 42 kilometre sahilimiz ve 7 bin yıllık bir tarihi geçmişimiz var. Burada yerin altında ve üstünde zengin bir miras var. Öncelikle bu değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Yaşanmışı değiştirme şansımız yok ama geleceği beraber kurabilmek bizim elimizde. Yaşanmışlıklardan ibretle ders çıkaracaklarımız da olacak gururlanacaklarımız da ama her tarihi olayın o günkü psikolojik, sosyolojik, ekonomik, kültürel etkileşimlerin sonucunda doğduğunu hiç unutmayacağız. Fatih devletin bekası için kardeşlerini öldürme fermanı vermişti. O günkü psikoloji oydu. Tarihi değerleri bulunduğu yılların psikolojisiyle değerlendirmemiz lazım. Ben de belediye başkanlığımızın verdiği kararları değerlendirdim. O baskının altıda öyle kararlar verildi. Kötü niyet aramak asla doğru değil.
“SİLİVRİ'Yİ İNSANİ GELİŞME MERKEZİ HALİNE GETİRECEK BİR PROJENİN PEŞİNDEYİZ”
100 binlik planın anayasasında sanayi yok. Var olanın zamana dayalı olarak İstanbul'dan desantralizasyonu yapılacak. Şimdi sanayi sitelerinin geleceğini duyuyoruz. 100 binlik planda böyle bir şey yok. Tam tersi mevcut olanlar dışarı çıkarılacak. Silivri'mizde yapılan yatırımlara bu gözle bakılması gerekir. Burada kültür ve inanç turizmini, tarımı, hizmet sektörlerini ve en önemlisi hepsini çeliştirmeden geliştirerek koruma altında tutmamız gerektiği çok açık. 100 binlik planın hilafına hareket etmek ihanettir, kanunsuzluktur, suçtur. Bu bir emirdir. 100 binlik planın bize getirdiklerini yapıyoruz. Mutlu arkadaşlarımın söylediklerine katılıyorum ama bizim önümüzdeki vizyon başka. Silivri'yi insani gelişme merkezi haline getirecek bir projenin peşindeyiz.
“RAKAMLARIN ÖNEMİ VAR AMA VİCDANLARIN ÖNEMİ DAHA BÜYÜK”
Borçlarımız tabi ki olacak. Özel sektör finansmanı ile kamunun finansmanı siyahla beyaz kadar farklıdır. Belediyeler iflas etmez. Borç alabilecek olana verilir. Yukarıdaki bunun farkında. İller Bankası'ndan borç değil, hak edişlerimizi istiyoruz. Kasanızda paranız olsa da oradan almanız lazım. Türkiye'nin ekonomik yapısına göre çok düşük faiz ya da bazen faizsiz verilen ve uzun vadeye yayılan krediyi kullanmak akıllıca bir tercihtir. Belediyenin yaptığı hataları söyleyebilirsiniz ama kazandırdıklarını Allah'la ben biliyorum, vicdanım rahat. Rakamların önemi var ama vicdanların önemi daha büyük. Silivri Belediyesine ve bu halkın geleceğine asla ihanet etmeden, ilçemizi bir Silikon Vadisi olarak öne çıkaracak bir insani gelişme merkezine dönüştürmek gibi bir hayalim var.
“GELECEK VİZYONUMUZ HAYIRLI OLSUN”
Karınca hazırlanmış, bir yolculuğa çıkmak üzereymiş. Sormuşlar, "Hayrola, ne yapıyorsun?" Demiş ki, "Niyet ettim, hacca gideceğim." "Yahu, sen garip bir karıncasın, sen nasıl gidersin hacca" demişler; "Olsun" demiş "Niyet ettim ya..." Biz Silivri'yi oraya götüreceğiz. Bundan sonra geri dönüş yok. İnsani gelişme merkezine dönüşme idealini, sektörleri çelişmeden geliştirme vizyonunu koyacak ilk defa böyle bir yönetim anlayışı oluştu. Ben ne yaptığımızı bütün vicdani rahatlığımla söyleyebilirim. Siyaseten kullandığınız oya saygım var zaten demokrasinin gereği de budur. Gelecek vizyonumuzun Silivri'mize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Hazal BAŞARAN