
"YOĞURT, SİLİVRİ’NİN VAZGEÇİLMEZ BİR DEĞERİ”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivrililere şöyle seslendi: "54 sene önce hangi düşünceyle başlatıldıysa aynı niyetle devam ettiriyoruz. Bir yoğurdun ötesinde bambaşka anlamlar taşıyor. Bölgenin üretim değerlerini yansıyor. İki kültürün üç semavi dinin kardeşçe yüzyıllardır bir arada yaşadığı bir ilçedeyiz. 7000 yıllık insan birikiminin demlendiği bir coğrafyanın ardıllarıyız. Yoğurt Orta Asya’dan gelerek Bizans’la tanıştığında farklı bir şekil almış. Mayası değişmiş ama taşıdığı önem ve anlamı değişmemiş. Yoğurt, kültürlerin kaynaşmasına vesile olurken binlerce medeniyetin ve etnik kökenin birer kimyası olmuş. Zenginliğin, barışın, refahın tek bir çaresi var o da üretim! Yoğurt, Silivri’nin vazgeçilmez bir değeri. Daha çok üreteceğiz, yaygınlaştıracağız.
"BU İPTAL GERİ ADIM OLARAK ALGILANMAMALI”
81 vilayetten bir arada yaşayan hemşerilerimizin hoşgörüsünü, sevgisini, kardeşliğini sokağın her köşesinde yaşattığımız günler oluyor Yoğurt Festivali’miz… Kültürel değerlerimizi yaşatırken sanat ve sporla iç içe etkinliklerimizle birlikte eğlence ve müzik de oluyordu. Bizi büyük bir aileye dönüştüren görüntüler hala hafızamızda ama bunu bu yıl yapamamamızın nedeni ülkemizde terör tuzaklarında kaybettiğimiz canlarımızın aziz hatıralarını anmak. Aile ve yakınlarının acılarına ortak olduğumuzu göstermek için işin coşku kısmını iptal ettik. Bu iptal hiçbir zaman geri adım, vazgeçme ya da bulunduğumuz durumdan daha kötüsüne razı olma anlamı taşımıyor.
"KORKMUYORUZ; DİMDİK AYAKTAYIZ!”
944 yıldır bu topraklar üzerinde barış içinde kardeşçe yaşamanın kimyasını bulmuş bir devletiz. Onlarca etnik kökeni Türkiye Cumhuriyeti projesi altında buluşturan büyük Ata’mızın, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ şiarını bugünlerde daha iyi anlıyoruz. Bizim büyük medeniyetimizi Orta Doğu’nun karanlık dehlizlerine sokmaya çalışan terör tezgâhları ve taşeronlarına şunu söyleyeceğiz; ‘Sizden korkmuyoruz! Barışa ve kardeşliğe olan inancımız Türkiye ve Silivri’nin yarınlarına olan umudumuzla dimdik ayaktayız ve aydınlığa yürüyen ülkemizin barışa adanmış olan adımları olmaya devam edeceğiz.’ Bize ders vermeye kalkan, o yarım akıllarıyla düşmanlığı körükleyen ve şov peşinde koşan zavallılara söyleyecek çok söz var ama bugün yeri ve günü değil. Barış istiyoruz. Bu memleketin her köşesinde hemen barış, derhal barış… Silivri’nin yoğurdunun beyazı barışın simgesi olacak!”
BEKÂRLAR: 54 YILDIR SÜRDÜRÜLEN BİR BAŞKA YOĞURT FESTİVALİ YOK
Işıklar’ın ardından günün anlam ve önemini belirten bir diğer konuşmayı İlçe Kaymakamı Faruk Bekârlar kaydetti. Bekârlar, "Türkiye’de yoğurdun ilçe ismiyle anıldığı birkaç yer daha biliyorum ama 54 yıllık bir festivale sahip olan başka bir ilçe doğrusu benim hafızamda yok” sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çok daha uzun yıllar devam edeceğine olan inancımı ifade etmek istiyorum. Belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleşen bu festival yoğurt özelinde ama tüm Silivri’nin sahip olduğu ve Silivri’nin değerlerinin, birliğinin beraberliğinin, huzurunun ve güzelliğinin ifade edilmesi, insanların ortak coşkuları birlikte yaşamasına vesile olmak gibi önemli anlamlar taşıyor.
"İLÇEMİZDE YOĞURT YİYECEĞİMİZ YERLERİN OLMASINI ARZU EDİYORUZ”
Konu Yoğurt Festivali olunca tam da bulunduğumuz İstanbul’un gerçekten en güzel sahillerinden biri olan Silivri sahillerinde işletmecilik yapan aslında ilçede işletmecilik yapan arkadaşlarıma her zaman söylediğim çağrımı yinelemek isterim; dışarıdan gelen misafirlerimizin, ‘Silivri yoğurdu yemek istiyorum’ dediği zaman gidebileceği yerlerimizin eksikliğini görüyorum. Bu konuda girişimcilerimizin adımlar atmasını beklediğimi ifade etmek istiyorum. İstanbul’da insanlar Kanlıca’ya yoğurt yemek için giderler biz festivalini 54 yıldır yaptığımız ilçemizde yoğurt yiyeceğimiz yerlerin olmasını arzu ediyoruz. İnşallah önümüzdeki sene ağustos ayında onlarında varlığını görerek daha mutlu kutlayalım.
"ŞEHİTLERİN SICAK ACILARI ÜZERİNDE EĞLENMEK İÇİMİZDEN GELMİYOR”
Festival deyince coşku ve eğlenceyle beraber düşünmek gerekir ancak bu yıl festival programımızdaki bu kısımlar iptal edildi. Hepimizin malumu olduğu ve içini acıttığı son günlerdeki terör olaylarıyla verdiğimiz şehitlerin sıcak acıları üzerinde eğlenmek de toplum olarak içimizden gelmiyor. Millet olmanın ölçüsü ve gereği de budur; acıyı da tatlıyı da paylaşabilmektir millet olmak. Belediyemizin bu acılara ortak olmak anlamında gösterdiği duyarlılığa teşekkür ediyorum. Daha güzel günlerde, daha coşkulu festivallerde buluşmak üzere hayırlı uğurlu olsun diyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.” Yürüyüşün sonunda ilçe protokol üyeleri barışın sembolü beyaz güvercinleri gökyüzüne uçurdu.
Hazal BAŞARAN