Işıklar: Sektörel değişimi üniversitelerle destekleyeceğiz

Işıklar: Sektörel değişimi üniversitelerle destekleyeceğiz

21.07.2014 10:46:47


İlçemizin gelecek vizyonuna uygun bir yapılanma sağlamak için üniversite oluşumuna verdiği önemi belirterek, protokol süreçlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Özcan Işıklar, "2015 yılına kadar 2 tane üniversiteyi, 10 bin tane öğrenciyi Silivri’de yerleştirmek istiyoruz” dedi.

"İSTANBUL’UN VİZYONU SİLİVRİ’DE KİLİTLENDİ”
Başkan Işıklar, konuşmasına iktidar ve muhalefetin konuyla ilgili ‘oybirliği’ yaklaşımına teşekkür ederek başladı. Kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğine açıklık getirmek istediğini söyleyen Işıklar, şöyle konuştu: "4 yerimiz üniversite alanı olarak kimlik kazanmış. Büyükşehir tarafından 2007 yılında kabul gören, 2009 yılında da ikinci planı geçen 1/100.000’lik planın yani kentimizin anayasasının bize tanıdığı gelecek çizgisinde yürümemiz gerekecek. İstanbul’un en önemli bölgeleri bilişim teknolojileri, inovatif, hizmet sektörleri, lojistik olsun neredeyse 5’te ikisini kaplayan alanımız bu bant üzerinde. "İstanbul’un misyonu ve vizyonu Silivri’de kilitlendi” demek hiç de abartılı değil.

"VAKIF ÜNİVERSİTESİ TAHSİSİNİ UYGUN GÖRDÜK”
O anlamda sektörel değişimi destekleyecek üniversite yapılanmasını burada kaçınılmaz bir şekilde destekliyoruz. Üniversitelerin Türkiye’deki koşulları belli. Özel üniversite yok, devlet ve vakıf üniversiteleri var. Vakıflar sonsuzdur ve aslında bakarsanız devletindir. Vakıf üniversitelerinin kurulduktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğünün ve devletin denetimine girdiğini biliyoruz. Sonuçta bir vakıf üniversitesinin tahsis edilmesini uygun gördük. Önceliklerimiz; hayata geçmesini istemek. Bu da en doğal hakkımızdı Silivri için.

"İSTANBUL’DAKİ YERİ BİZ TEKLİF ETTİK”
Bu süreç içerisinde vakıf üniversitelerinden bir tanesinden çok önemli referanslarla bize gelindi. 2009 yılında YÖK’e müracaatı yapılmış. YÖK’ün de ifade ettiği gibi 2009 yılında İzmir Alaçatı’da Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın talepleriyle 1 milyon metrekare yer tahsis edilmişti TAVAK Üniversitesi’ne. Alman başkonsolosluğu ve büyük elçisiyle bütün görüşmeleri yaptık. Almanya’ya da gitmiş ve YÖK kurulundan bir heyetle görüşmüştük. Cumhurbaşkanı’nın da desteği bizi ümitlendirmişti. 1 milyon metrekare Alaçatı’da yer verilmiş olmasına rağmen, merkezi olarak İstanbul’da bulunan bir üniversite için daha da prestij olur düşüncelerinden dolayı, tahsis teklifinde bulunduk ve ikna ettik.

"SÜRECİ YÜKSEK OKULLA BAŞLATIP ÜNİVERSİTELEŞTİRMEK İÇİN BEKLEDİK”
Süreç böyle gelişti. Vakıflar YÖK’ten kuruluş kararı alana kadar yüksek okul kurabiliyorlar. Yüksek okulu olan ama üniversitesi olmayan vakıflar var. Örneğin; Adı Güzel. Silivri’de 600 dönüm yer üzerinde üniversite kurmak istiyor. Vakıf bünyesi altında yüksek okulla başlayıp üniversiteyle kuruluşunu yapması için bir süreyi hedeflediğini düşünerek Gümüşyaka’daki binada yüksek okulla başlasın, üniversite kuruluşu devam eder, kampüsün yapımını projelendirsin diye bekledik.

"YÖK BİZİ DOĞRULADI”
YÖK’ten aldığımız bilgide bizi doğruladı, orada Silivri ile ilgili bir müracaatı yok, değerlendirilmeye alınmadığı yazıldı.

"GALATASARAY PROJEDEN VAZGEÇİNCE ALANI ÜNİVERSİTE İÇİN TAHSİS ETTİK”
Geçen dönem bütün meclis üyelerimizle Aydın Üniversite’sini ziyaret etmiştik, heyeti buraya geldi ve sunum yaptı. YÖK kurulu Sayın Cansız’ı Cerrah Paşa Tıp Fakültesi’nde ziyaret ettik. TAVAK Üniversitesi’yle ilgili yaptığımız tahsisin artık orada devam edemeyeceğini Kavaklı’da bulunan Aydın Üniversitesi’nin tahsisinin yer değişikliğini düşündüğümüzü söyledik. YÖK’e müracaat etmemize gerek olup olmadığını sorduk. Gerek olmadığını, kendilerinin o talebi bize yapacağını daha sonra da Bakanlığa ve YÖK’e bilgi vermemiz gerektiğini, prosedürün böyle işleyeceğini ve en hazır okullardan biri olduklarını söyledi. Projeleri de hazır ama maalesef Kavaklı’daki yerimiz eski Belediye Başkanı Hasan Geyiktepe’nin ot bedelini yatırdığı, bir ara Galatasaray’a Florya Tesisleri’ni taşıyacak düşüncesiyle tahsis etmek istediği yerdi. Florya Tesisleri’nin taşınması gibi bir talep devam etmedi. Canlılık getirir düşüncesiyle tesisin yapılmasını baştan çok istemiştim. Fakat Galatasaray o projesinden vazgeçti. Vazgeçmesinden sonra biz orasını üniversite alanı olarak tahsis ettik. Çok zor bir süreç ama biz bunu başardık. 3 yer için üç yıllık bir süreçte bunu sağladık.

"2015’E KADAR SİLİVRİ’YE EN AZ 2 ÜNİVERSİTE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”
Daha önce tahsis ettiğimiz protokolümüzün devam ettiği bir okulla yer değiştiriyoruz. Yeni bir durum yok. 2015 yılına kadar 2 tane üniversiteyi, 10 bin tane öğrenciyi Silivri’de yerleştirmek istiyoruz. Bu sayı artabilir de. Rumeli Üniversitesi (bizim dışımızda gelişiyor), MEF Üniversitesi, Selimpaşa’da Türk Hava Kurumu’nun Uzay ve Havacılık Yüksek Okulu, Gümüşyaka’ya Aydın Üniversitesi’ni başlatmamız halinde 2015 kılavuzlarına girip öğrenci alabilecek haline gelecek. Üniversitelerin Silivri’ye katacağı değerin herkes farkında ve hemfikir biliyorum. Karar için hepinize teşekkür ediyorum. Aydın Üniversitesi’ne tahsis konusunu iki alık zaman diliminde tüm ayrıntılarıyla ve dikkatli bir şekilde değerlendireceğiz. Onlar 6 aylık tahsisi kabul ediyor. Bu süre içinde ruhsat alıp temeli atmazsa protokolün iptali otomatik olarak gerçekleşecek. Üniversiteler konusunda özer göstererek süreci geliştireceğiz.”

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP