Silivri'yi ve Selimpaşa'da kurulacak Fenerbahçe Üniversitesi çalışmalarını FB TV'de Fatih Demirkol ile Gündem isimli programda anlatan Başkan Özcan Işıklar, ilçemizin sahip olduğu tarım, yenilenebilir enerji ve inanç turizmi potansiyelinin değerlendirilmemesinin ihanet olacağını savundu.
FB TV'de Silivri'yi ve Fenerbahçe Üniversitesi'nin Selimpaşa'da kurulmasına ilişkin süreci anlatan Belediye Başkanı Özcan Işıklar öncelikle Fenerbahçe Camiasına teşekkür ederek sözlerine başladı.
Fenerbahçe Üniversitesinin Silivri çalışmalarını değerlendirmeden önce Işıklar, Silivri'de 8,5 yıldır yaptıklarını ve yapmaya çalıştıklarını şöyle özetledi: “Geleceğe yönelik büyük bir proje” olarak tanımladı ve şöyle konuştu:
IŞIKLAR: 7 BİN YILLIK BİR ŞEHİR SİLİVRİ
“Üniversitenin Silivri'de olmasının önemi ileride daha iyi anlaşılacak. Ben bugün sadece bunun ipuçlarını sizinle paylaşmak üzere bazı bilgiler vermek isterim. Silivri, Bizans döneminden bu yana, yaklaşık 1500 yıldır sayfiye yeri. İpekyolu'nun Avrupa'ya açılan kapısı. O dönemki zenginliğin, ticaretin, refahın, kültürel değerlerin kök saldığı 7 bin yıllık bir şehir Silivri… Silivri tarihi değerleriyle, Osmanlı'nın 1300 yılına ait mezarlarının bulunduğu bir yer. İstanbul 1453'te alınmış ama 130 yıl önce Osmanlı orada ikamet etmiş, mezarları var.
“İNSANİ GELİŞME MERKEZİ ADI ALTINDA TANIML ANABİLECEK KADAR DEĞERLİ BİR ALANA SAHİBİZ”
Tarihi, jeopolitik, stratejik, coğrafi özellikleri açısından önemli bir şehir. Önemi büyük ölçüde tarihi değerinden geliyor. Açık hava müzesi denecek kadar tarihi eserlerimiz mevcut. İstanbul'un yüz ölçümünün 6/1, 900 km'ye yakın alanımız var. Arnavutköy, Çatalca ve Silivri; İstanbul'un 5/2'sini oluşturuyor. 5/3'de 16-17 milyon nüfus, 5/2'sinde de 1-1,5 milyon nüfus. Tabu bu üzerimizde doğal olarak büyük bir baskı yaratıyor. Rant baskısı, nüfus akışı… Tarihi ve tarım değerlerinin kontrolü… 900 km alanın 450 km'si mutlak tarım alanı. Bilenen tarım alanlarının dışında teknolojinin, bilimin, inovasyonun ve sermayenin görece olarak daha yüksek olduğu bir bölgeye yakın bir tarım alanı. Bu şekilde gelişmenin dünyada çok güzel örnekleri var. Dünyanın geleceği olan kent ve kent çevresi tarımın gelişmesi için bölgemiz çok uygun. Tarımdaki teknik ve inovatif gelişmelerin, ürün araştırma geliştirme, argesinin yapılabileceği, gıda teknolojilerinin gelişebileceği; kısacası insani gelişme merkezi adı altında tanımlanabilecek kadar değerli bir alana sahibiz.
“1/100 000'LİK PLANDA *İLERİ TEKNOLOJİ ALANI *EĞİTİM BİLİŞİM TEKNOLOJİ ALANI *TARIM TEKNOPARKI SADECE SİLİVRİ'DE VAR”
Tarihi alanları, 42 km deniz kıyısı, 450 km tarım alanı Silivri'yi mutlak başka değerlere taşıyor. Ayrıca İstanbul'un kent anayasası dediğimiz 1/100 000'lik planda ileri teknoloji alanı sadece Silivri'de var. Eğitim-Bilişim Teknoloji alanı sadece Silivri'de var. Artı tarım tekno parkları da yalnızca Silivri'de var. Tarım Teknoparkı ne anlama geliyor? Dünyanın, özellikle Fransa'nın, İspanya'nın, Hollanda'nın, İtalya'nın ve süreci daha da ileriye götüren bir karış toprağı olmayan İsrail'in (bizim fide ve tohum konusunda neredeyse bağımlı hale geldiğimiz İsrail'in… Topraksız tarım yapan İsrail'e fide ve tohum konusunda neredeyse bağımlı hale gelen bir Türkiye'yiz bugün) durumu göz önünde bulundurulduğunda Silivri ve Trakya'nın değeri daha da iyi anlaşılır.
“SİLİKON VADİSİNİN DE SİLİVRİ'DE KONUMLANACAĞINI SÜRECİ İZLEYENLER BİLİR”
Tarımda inovasyon değerlemesi yapıp, Marmara bölgesi, Yunanistan, Bulgaristan; Balkanlar ve Rumeli'de insani gelişme merkezi olacak değerle bir Silikon Vadisinin de Silivri'de konumlanacağını süreci yakınen izleyenler bilir. Türkiye'nin Silikon Vadisinin kurulacağı yer de Silivri. Çünkü alanımız çok büyük. İki ucu 55 km olan bir şehir Silivri. İçinden üç tane il çıkar. Nüfus dağılımı çok yüksek olduğu için yoğunluklu görünmüyor.
“4 TANE ÜNİVERSİTE YERİ OLAN TEK İLÇE BİZİZ”
8,5 senedir bizim ne yaptığımıza gelince; yeni 1/100 000'lik plan çıktıktan sonra 4 tane üniversite yeri olan tek ilçe biziz. Zaman içinde tarım değerini kaybetmiş ve kaçak yapılaşmadan kaynaklanan yerleri daha da büyümeden üniversite alanı olarak planlara tescil ettirdik.
Korumayı silahla yapamazsınız; bir amaca döndürerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Coğrafya bize ne yapmamız gerektiğini söylüyor aslında.
“BU KADAR DEĞER VARKEN BİZİM REZİDANSLARLA, BETONLA, DEMİRLE UĞRAŞMAMIZ SİLİVRİ'YE İHANET OLUR”
İnanç turizminde örneğin; dünyada yaşayan 450 Milyon Ortodoks haç vazifesini yerine getirmek için Silivri'ye uğramak zorunda. Hacı olmak için bir Ortodoks Silivri'ye gelecek. Bu kadar değer varken bizim rezidanslarla, betonla, demirle uğraşmamız Silivri'ye ihanet olur.
“KENTLERİ KENDİ DEĞERLERİYLE, GÜÇLERİYLE YÜKSELTMEK, DEĞERLEMEK VE BU REFAHI EŞİT BİR ŞEKİLDE YAYABİLMEK BELEDİYELERİN GÖREVLERİ OLMALI”
Yerel yönetim bence neleri yaptığıyla değil neleri yaptırmadığıyla ilgili de değerlendirilmesi lazım. Yaptığınız yolun, meydanın, çevre düzenlemesinin reklamı olur ama yaptırmadığımız şeyler sizin kendi mücadeleniz, reklamı olmaz. Ben bu konuda da anlaşıldığımı düşünüyorum. Gelecek yenilenebilir enerji, inanç turizmi, gıda üretiminde… Türkiye son dönemde bilinçli bir şekilde tarımın dışına çıkartıldı. Biz klasik tarım üretiminin sıkışıklığını inovatif bir şekille aşmak için çalışıyoruz. Katma değeri çok yüksek, markalarımız olabilecek, aromatik bitkiler yetiştiriciliğini teşvik ediyoruz. Bir müteahhit gelip yerinizi satın alıyor ve bir kez parayı alıp o yerden vazgeçiyorsunuz. Ancak toprak öyle değil sonsuza kadar size kazandırma potansiyeline sahip. Biz buna inanıyoruz halkımıza da göstermemiz gerektiği bilincinden hareketle TÜRAM'ı kurduk. Dünyanın en pahalı markası şu anda iPhone… Dünyanın 500 Milyar Dolar eden bir şirketinden ürettiği malın kilogramı yaklaşık 20 Bin TL. Biz 1 kg iPhone'den daha pahalı ürün üretebiliyoruz. Şirketimiz 50 Bin Dolar etmez bile. iPhone yenmez, sahtesi de yapılır. Bizim ürettiğimiz şey yenebiliyor ve sahtesi de yapılamaz. İçinde 200'e yakın sektöre mal üretiyorsunuz. Ada çayı, Lavanta yetiştiriciliğiyle… Bugün kanser ilaçlarının en büyük hammaddesi ada çayı. Şimdi katma değeri yüksek uçucu yağ, ekstratlarını çıkartıp, ilaç sanayine hammadde oluşturduk. İlaç sanayine ürün sağlayan bu alanı geliştiriyoruz. 500 dönümlük alanımızda köylüler ve çiftçilerimize eğitimler veriyoruz, 3 bin kişiden fazla kursiyerimiz sertifikalarını aldı, onlara da ekip biçmeleri için fide ve tohum, bilgi ve üretim desteği sunuyoruz. Namık Kemal Üniversitesi, Bezmi Alem ve Yeditepe Üniversitesi'ne bu süreçte bizlere sundukları katkılar için teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'de gerçekten çok güzel şeyler de oluyor ama biz içine düştüğümüz türbülanstan fırsat bulup bunları konuşamıyoruz. Çok büyük bir üretim gücümüz var ve asıl konuşmamız gereken bunlar. Zenginleşme, refah ve sosyalizasyon dediğimiz; kentleri kendi değerleriyle, güçleriyle yükseltmek, değerlemek ve bu refahı eşit bir şekilde yayabilmek belediyelerin görevleri bunlar olmalı. İstanbul'un yanı başında metresi 3-5 bin Dolar olan bir bölgede insanlara “tarım yapın” diyebilmek inanın kolay bir şey değil ama biz bu konuda çok büyük bir mesafe kaydettik.
“ANLAŞILMAYA, KORUNMAYA İHTİYACIMIZ VAR”
İstanbul'un bütün süs bitkilerini öz fide ve tohumlarımızla üretmeye talibiz, bunun için uygun geniş alanlarımız var. Piyasa fiyatlarına üretmeye razıyız. Biz belediye olarak sadece özendirici, kolaylaştırıcı rol oynuyoruz; bu işin ticaretini yapmıyoruz, yaptırtıyoruz, aracılık görevini üstleniyoruz. İstanbul'un yanı başında dünyanın geleceği olan, gıda teknolojileri, tarım, yenilenebilir enerji, inanç turizmi bunları yaşatmaya çalışan, çok da baskı altında olan bir yer Silivri. Bizim anlaşılmaya, korunmaya ihtiyacımız var.
“TARIM SİT ALANI VE ORGANİZE TARIM BÖLGESİ ÖNERİLERİNİ BAKANLIĞA İLETTİK”
Tarım Bakanlığına iki öneride bulunduk. Tarım Sit Alanı ilan edilmesini önerdik. Ayasofya'nın yeri tarihi sit alanı olarak ne kadar değerleyse Silivri'nin arazisi de o kadar değerli. ABD'de pasaportlara yazmışlar “200 yıllık tarihi olan bir ülke”. Bizim 7000 yıllık tarihimiz var. Değerleri SİT alanı ilan edilmeli.
Organize sanayi bölgeleri var ülkemizde. Çok da güzel bir mantık. Biz Organize Tarım Bölgesi ilan edilmesini teklif ettik. Bölgemizin, Trakya'nın dünyanın en iyi tarım inovasyonu merkezine gelebileceğine inanıyorum; hiçbir eksiğimiz yok.
“BİLGİ VE TEKNOLOJİYE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR; BUNUN İÇİN FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ SİLİVRİ'YE ÇOK YAKIŞTI”
Bizim oluşturduğumuz bu alt yapıda bilgi ve teknolojiye çok ihtiyacımız vardı. Bu nedenle Fenerbahçe Üniversitesi Silivri'ye çok yakıştı. Fenerbahçe'nin derinliği ve büyüklüğü olan markasının bölgemize güzel bir değer katacağına, katkı yapacağına inanıyorum.”
Devam Edecek...