Işıklar: Silivri’yi betonlaşmaya teslim etmiyoruz

Işıklar: Silivri’yi betonlaşmaya teslim etmiyoruz

12.10.2016 16:33:03

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, konuk olduğu programda Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'ni (TÜRAM) anlattı. Türkiye'de tarımsal kalkınma enstitüsünü kuran ilk yerel yönetim olduklarının altını çizen Işıklar, “İstanbul'un yanı başında arazi yağmalamasına, betonlaşmaya, yaşam kalitesinin ve insan değerinin yok olmasına karşı direnç gösteriyoruz” dedi. 

Beyaz Tv ekranlarında yayınlanan Uyan Türkiyem programına canlı yayın konuğu olarak katılan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, TÜRAM'da sürdürülen tarımsal inovasyon çalışmalarını tanıttı.

“BURASI BİR TARIM ENSTİTÜSÜ”
Merkezi tanıtarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Işıklar, şunları kaydetti: “Öncelikle sesimizi duyurma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Biz burada çok önemli bir iş yapıyoruz. Doğal yaşamı, sürdürülebilir bir kalkınma ve çevre anlayışını, dünyanın geleceği olan tarımın burada yeşererek üretimin eski günlerindeki zenginliklerine dönmesini amaçlıyoruz. Çok önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. İki ucu arasındaki mesafe 55 kilometrelik, 430 kilometrekare tarım arazisi olan bir ilçede yaşıyoruz. Sanayileşmesini tamamlamış, daha çok teknolojiyle ve AR-GE çalışmalarıyla büyümesini geliştiren, dünyanın büyük anlamda gayri safi milli hasılasını üreten ülkelere baktığınızda tarımda inovasyona yönelmiş olmaları bir tesadüf değil. Bundan sonra gıda mücadeleleri olacak, şimdiden hazırlıklarını yapmışlar, eğitim altyapılarını oluşturmuşlar. Bizim örneğimiz geçmişte yaptığımız çalışmalar, onları modernize ederek, içine akılı, bilimi koyarak geleceğe taşımak. Burada yapılan iş bu. Burası bir tarım enstitüsü. Kent ve kent çevresi tanımı çok önemli çünkü bunlar büyük kentlerin çevrelerinde gelişebilir. Teknoloji, diyalog, üniversiteler burada; bilgiye ulaşabilme kolaylığı daha çok kent çeperlerinde gelişebilir.

“KANSER İLAÇLARINDAN TUTUN UZAY SANAYİSİNE KADAR BİRÇOK ENDÜSTRİYE ÜRÜN SAĞLAYABİLECEK TEKNİKTE ÜRETİM YAPIYORUZ”
Üniversitelerle işbirliği içinde bilgiyle açığa çıkarılmış tarım örneklerini Anadolu'muza ithal ediyoruz. Defalarca ekilerek sonuçlar aldığımız, tecrübesi yapılmış, kendi öz türlerimizi ülkemizin birçok yerine gönderiyoruz. Karabuğdayın tohumunu gönderiyoruz ve ekilmesini sağlıyoruz. Karabuğday, Türkiye'nin bir geleceği, Allah vergisi bir nimet. Burada yaptığımız AR-GE'yi daha çok aromatik bitkilerde yapıyoruz. Kanser ilaçlarından uzay sanayisine birçok endüstriye ürün sağlayabilecek teknikte ürün üretebiliyoruz.

“SİLİVRİ'NİN TESCİLLİ MARKALARI VAR”
Türler defalarca deneniyor, verim alabileceğimiz, uzun yıllar hiçbir hastalık üretmeden, geniyle asla oynamadan, tamamen doğal ürünleri bularak ekiyoruz. Bunları daha sonra çiftçilerimize, kalkınma kooperatiflerine veriyoruz. Onların ekimi sağlandıktan sonra da alım garantileri verilerek endüstriye çok önemli katkılar yapabilecek katma değeri yüksek ürünler oluşturmuş oluyoruz. Silivri'mizin markaları var. En iyi türlere mahreç alıyoruz. Silivri nanesi, Silivri kekiği, Silivri safranı, Silivri adaçayı, Silivri limonotu, Silivri karabuğdayı gibi 40'a yakın markamız var. Uçucu yağları alınarak ve saflaştırma yapılarak, ilaç ve kozmetik sanayisine inanılmaz katma değeri yüksek rakamlarla satılabilir hale geliyor.
“DİRENİYORUZ”
Burada İstanbul'un yanı başında arazi yağmalamasına, betonlaşmaya, yaşam kalitesinin ve insan değerinin yok olmasına karşı direnç gösteriyoruz. Yapmayın demekle olmuyor, bu toprakları elinde tutan hemşerilerimize bir şey söylemek zorundayız. Polisle korunmuyor bu topraklar. Gelir getirdiğini, burada büyük bir nimetin var olduğunu anlatırsak bu toprakları koruyabiliriz.

“TARIM TEKNOLOJİLERİ KOLEJİ'Nİ KURACAĞIZ”
Burada çiftçilerimize Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursu veriyoruz. Üniversite gelip sertifikalarını veriyor. 150 kovana yakın arımız var. Aromatik bitkilerden aldıkları özlerle Silivri balını meydana getiriyorlar. Tadı ve aroması çok farklı tamamen doğal bir bal. 7 yıldır Namık Kemal Üniversitesi ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi ile tecrübe ediyoruz. Doktora tezleri dahi yapılabilecek düzeyde gelişmiş bir üretim yapıyoruz. 7 yıldır yaptığımız çalışmalarla Türkiye'de tarımsal kalkınma enstitüsünü kuran ilk belediye olduk. Aktarmak gelişmektir derler. Bu bilgiyi aktarmamız gerekiyor. Türkiye'de ilk defa yine belediye olarak Tarım Teknolojileri Koleji'ni kuracağız. 2017'de eğitime geçecek.”


Hazal BAŞARAN

YORUM YAP