İstanbul Arkeoloji Müzesinin kazı çalışmalarında Çanta Mahallesinde ortaya çıkarılan 5 bin yıllık kurgan tipi mezar, yerel ve ulusal basının ilgi odağı haline geldi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, kamuoyunda merak uyandıran ve bir savaşçıya ait olduğu tahmin edilen arkeolojik buluntuyla ilgili olarak İhlas Haber Ajansı (İHA), Anadolu Ajansı ile TGRT Haber, Habertürk kanallarına ve ilçemiz yerel basın mensuplarına bilgi verdi. Bölgenin tarihi dönemlerden izler taşıyor olması nedeni ile korunacak alanlar kapsamına alınması gerektiğinin altını çizdi.
“DAHA ESKİ BULUNTULARIN DA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”
Arkeolojik keşiflerin Silivri'nin eski uygarlıkların beşiği olduğunu kanıtladığını vurgulayan Işıklar, kurgan mezarla alakalı şöyle konuştu: “5 bin yıl çok önemli bir tarih, insanlığın bronz çağına gittiği dönemler, Silivri aslında bilinen tarihiyle 7 bin yıllık bir şehir. Daha eski buluntuların da olacağını tahmin ediyoruz. 2 yıl önce 7 bin yıllık olduğu tahmin edilen Friglerin kurduğu bir şehirden bahsediliyordu. Frigler bilindiği gibi İstanbul'u kuran medeniyet. Bizans şehrinin konumu gereği o zaman Avrupa bağlantı kapısı, denizle ilk buluştuğu yer, o tarihe göre lojistiğinin çok güçlü olduğu bir tarım alanı, verimli toprakları olan Bizans'ın o dönemde bir ilçesiydi. Bildiğimiz Bizans'ın surlarının sanayisinin olduğu bir şehirdi. Avrupa'dan gelenlerin ilk uğrak yeriydi Silivri, şimdi bu medeniyet ortaya çıkıyor.
“ARAŞTIRMA SONUÇLARI BİLİNMEYENLERE IŞIK TUTACAK”
Burada muhtemelen o dönemin çok önde gelen bir devlet adamı, bir komutanının ya da kralın mezarı olduğu tahmin ediliyor. Bunlar araştırma sonrasında netlik kazanacak. Bunlar bulunup ortaya çıkarıldıkça birçok bilemediğimiz, anlamlandıramadığımız birçok konu aydınlığa çıkmış olacak.
“İNSANLIK MEDENİYETİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ”
Kentlerin de insanlar gibi tarihi hafızaları vardır; onları korumak gerektiğini böyle buluntularla daha iyi anlıyoruz. Petroller bir gün tükenebilir ancak tarihi değerler sonsuza kadar yaşar. Amerika'da 200 yıllık kitaba insanlar dokunurken tarihi değeri itibariyle elleri titriyor, görüyorsunuz bizde 7 bin yıllık taşlar var, burada onlar olsa herhalde bayılırlardı. Bizim övünmemiz lazım, gerçek zenginliğimiz bu. Dünyanın sahip olduğu insanlık medeniyetine biz burada ev sahipliği yapıyoruz.
“SİT ALANIİLAN EDİLEREKKORUNMASI GEREKİR”
Çıkan sonuçları Büyükşehir'le paylaşıp bu bölgenin sit alanı ilan edilmesini, ona göre planlanmasını sağlayacağız. Etrafında yapacağımız düzenlemelerle bunu bir sektöre çevirmemiz lazım; bu bizim zenginliğimiz, bölgemizi hem tanıtacağız hem de eski bir medeniyete sahip olduğumuz göstereceğiz. Bu bölgenin ayrı planlanması, hem tarım hem de tarihi sit alanı ilan edilerek korunmasının bizim geleceğimiz için en büyük zenginlik aracı olacağını şimdiden söyleyebilirim.”
Haber:
Hazal BAŞARAN