Işıklar: Yanıltmaca içindeler

Işıklar: Yanıltmaca içindeler

05.10.2016 11:22:38

Başkan Özcan Işıklar, S.S Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi ve İstanbul Finans Danışmanlık A.Ş isimli firma yetkilileri tarafından yapılan Alipaşa'ya sanayi sitesi kurma iddialarına Facebook ve Periscope üzerinden yaptığı canlı yayın ile yanıt verdi.

Silivri Alipaşa Mahallesi'nde tarım arazisine kurulmak istenen sanayi sitesi hakkında basın açıklaması yapan firma yetkililerinin iddiaları üzerine canlı yayında konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “İlçemizde arazi yağmasına, arsa talanına, halkımızın kandırılmasına, imarsız, plansız ve kontrolsüz yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz!” dedi.

100 BİNLİK PLAN GERÇEĞİNİ HATIRLATTI
Başkan Işıklar, şunları söyledi: “Değerli hemşerilerim, sizlere ilçemizde yaşanılan izinsiz arazi kullanımı, kaçak yapılaşma ve tarım alanlarının korunmasına dönük yaptığımız mücadelenin ne anlama geldiğini ve bu mücadelenin nelere rağmen yapıldığının açıklamasını yapacağım. Biz kamusal olarak bir görev yapıyoruz. Bu görevi sonucu ve bedeli ne olursa olsun yasalara ve yönetmeliklere rağmen burada işlem yapmak isteyenlere karşı uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim temel aldığımız tek gerçeğimiz Silivri'mizin anayasası. İstanbul'un 2009 yılında kabul ettiği ve bir kentin gelişimine yönelik planladığı bir anayasa. 42 kilometrelik deniz ve 430 kilometrekare yeşil alanımız var. Üzerinde ekolojik tarım alanı yazıyor. Anayasanın mavi ve yeşille belirtilen yerleri dışında da köy yerleşim alanları yazar. E-6 karayolu doğal bir sınır haline gelmiştir. Bu doğal sınırın üstünde mutlak tarım, sarı renkle belirtilen yerler konut, kahverengiler ticaret, eğitim-bilişim-ileri teknoloji alanları, tarım teknolojileri parkı, liman, 2 tane otogar, raylı sistem ve havaalanının lejantı hala durmakta.

“ANAYASAMIZIN HİLAFINA OLACAK HER ŞEY YASAKTIR”
Yani E-6 karayolunun üstünde kesinlikle mutlak tarım var. Bu kentimizin anayasasıdır. Bunun hilafına olacak her şey kaçaktır, yasaktır, yapılaşmasına asla izin verilmemesi gerekir. Burada yaptığımız işlem budur. Alipaşa bölgesinde geçtiğimiz Perşembe günü yıkımını yaptığımız bunun üzerine Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifinin ve İstanbul Finans Danışmanlık A.Ş'nin Cumartesi günü açıklama yaparak, “Buralara sanayi sitesi yapacağız” dediği yer tabelanın dikildiği alan dahil mutlak tarım alanıdır.

“TARIM ALANIDIR VE İMARI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”
Adı geçen parsel 6361 sayılı parseldir. E-6 karayolu üstünde ve tam bir yeşil renk içerisinde. Bunun tanımı ve tarifi tarım alanı olmasıdır. Bu tarım alanının imarı hiçbir şekilde söz konusu değil. Sadece tarım amaçlı kullanılabilir. Hayvancılık yapılabilmesi için 20 dönümün üstünde olması şartıyla %5 imarı vardır. İmara açık dedikleri yer günübirlik tesis alanı. Oranın %5 imarı var ancak turistik tesisler, otel, kafeler yapılabilir. E-6 karayolunun etrafı hizmet sektörlerini geliştirecek bir alan olarak tanımlanmıştır. Planla ilgili kısmı çok nettir, hiçbir şekilde imara konu değildir.

“ANAYASAMIZIN FONKSİYONLARINI ORTAYA ÇIKARACAK YATIRIMLARA KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK”
Diğer yandan biz hiçbir şekilde Silivri'ye gelecek olan yatırımın önünü kesmek gibi bir anlayışın içinde olmadık. Tam tersi istihdam yaratacak, hizmet sektörlerini geliştirecek, plandaki fonksiyonları açığa çıkaracak yatırımlardan bahsediyoruz. Zaten Silivri'de bu yatırımlar tanımlanmış. Eğitim-bilişim-ileri teknoloji alanları, tarım teknolojileri parkı, fuar ve üniversite alanlarıyla Silivri bir Silikon Vadisi. Kentimizin anayasasına uygun yatırım alanlarını çekmek için elimizden geleni zaten yapıyoruz. Yatırım yapılacaksa planlı yerlerimiz var. Bu alanlara yatırım yapmak isteyenlere kapımız da gönlümüz de sonuna kadar açık.

“TUTTUĞU YERİN İSKANI YOK”
Halkımızı uyarıyorum, kesinlikle ruhsata tabi değil. Adı geçen parsel kesinlikle tarım alanı. Tarım dışına çıkarılması, imara açılmasıyla ilgili durum Büyükşehir'in tarafımıza gönderdiği yazı ile sabittir. Bu yazıda burada herhangi bir planlama çalışması yapılmamakta olduğunu, dikilen tabela dahil yıkılmasını ve vatandaşın başına telafi edilemeyecek zararlar gelmemesi için bunun önlenmesi konusunda bize uyarıda bulundular. Biz de bu uyarı ve talimat gereğince tabelayı kaldırdık. İstanbul Etüt Proje Danışmanlık Finans A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanının ve Maslak Sanayi Sitesi İşyeri Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanının yaptığı açıklamaya gelmek istiyorum. “8 aydır buradayız. Belediye neredeydi?” diye sormuşlar. Vergi Dairesi'ne gitmiş kayıt yaptırmış. İnşaat yapmak isteyen bir anlayışla bir yer tutmuş. Tutuğu yer maalesef mühürlü yani inşaata açık değil. Bir kere tuttuğu yerin iskanı yok. Ben kendilerini video aracılığıyla gördüm. Başkan Yardımcısı Ayhan beyle telefonla görüştüklerinde, bu yeri kiralamak istediklerini, işyeri olarak kullanacaklarını söylemişler. Ayhan bey burasının kullanılamaz olduğunu kendilerine zaten söylemiş.

“HİÇBİR ŞEKİLDE KENDİLERİYLE GÖRÜŞMEDİM”
Silivri'de bir parsel belirtmeden yatırıma dönük projeler yapılması istendiği konusunda belediyeye bilgi vermek istediklerini söylemişler. Israrla benimle görüşmek istediler. Böyle bir planlama yapılmak istendiği için tahmin ettiğim gerekçeler nedeniyle kendileriyle görüşmedim. Düşüncelerimde haklı da çıktım. Randevularını kabul etmedim. İyi ki de böyle yapmışım. “Belediyede makamda bilgi verdik” ifadeleri tamamen bir uydurmadır, yalandır. Kendileriyle hiçbir şekilde görüşmem dahi olmadı. 26 Eylül'de o proje içinde görev almış olan bir arkadaşım arayarak randevu istedi. “Arkadaşım bu proje yanlış. Benim onlarla görüşmem uygun değil. Büyükşehir'e bildirdik. Onlardan cevap bekliyoruz. Bize nasıl bir şekilde talimat gelirse o şekilde hareket edeceğiz” dedim. Bir gün sonra da yazı gelince bizde gereğini yaptık.

“1 METRELİK YER DAHİ OLSA HAK HUKUK İÇİNDE GELİŞMEYİ SAVUNUYORUZ
İskânsız bir bina kiralamışlar. İskânsız bir bina kiraladıkları ve ruhsata müracaat edilmediği için bir şey yapmam mümkün değil. Yani bu kasap dükkânında et kesene, “Sen o bıçakla adam da vurursun” deyip onu tutuklamaya benzer. Yasal olmayan işler yaptıklarında müdahale ederim. Sen bunları yaparsın deyip üzerlerine gitme hakkımız yok. 2500 dönüme yakın dediğim alanla o bölgenin tamamını kastediyorum. Bunlar ne kadarını imara açmak istiyorlar onu bilemem ama o alan 2500 dönüme tekabül ediyor. Ve 2500 dönüm alanı beyefendi yanlış tanımlıyor. Rakamı daha küçülterek söylersek Silivri, 2,5 kilometrekare alan. Silivri 900 kilometrekare. “Silivri o kadar büyük mü?” derken herhâlde Silivri'yi tanımıyor beyefendi. Bizim için tarım alanlar bir metre de olsa biz doğal yaşamı ve imarlı, planlı, hak hukuk içinde gelişmeyi korumak zorundayız.

“KÖYLÜLERİMİN ÖDEDİĞİ BEDEL BİRİLERİNİN CEBİNE RANT OLMAYACAK!”
“Düğün yapacağım çocuğuma bir kat ev yapamıyorum” diyen hemşerilerim sızlanırken buraya büyük rantlar getirecek, birilerine milyarlarca dolarlık servet kazandıracak rantlara izin vermem mümkün değil. Alınan kararla köy yerleşim alanları sınırlandırıldığı için insanlar evinin yanına ahır, kümes yapamıyor. Köylülerimiz burada sızlanacak, tarım alanlarını koruma pahasına bedel ödeyecek, ödediğimiz bedeli geri birileri cebine rant olarak koyacak! Biz İstanbul'u mahveden, şehri yaşanmaz kılan, betonlaştıran, gökyüzünü göremez hale getiren, ölüsünü gömecek mezar yeri bırakmayan anlayışı buralara sokmayacağız. Buradaki şehir rantı yıllarca burasını koruyanların elinde kalacak. Çekirge sürüsü gibi gelip buranın zenginliğini bir kişinin eline asla vermeyeceğiz. Biz bunlara ilçemizin geleceği için direneceğiz.

“BURADA İMAR YOK”
Ben kimseye savaş açmadım. Benim savaşım Silivri'nin geleceği içindir. Silivri'nin mutlu, sağlıklı, aydınlık, çağdaş, refah, hizmet ve değer üreten geleceği için savaşıyoruz. İnsanlar kendilerine ihtiyacı olan şeyler için savaş verir. Biz bu şehirde huzur ve adalet içinde yaşamak istiyoruz. Biz bu şehrin doğru gelişmesini istiyoruz. Silivri'mizde 7 tane sanayi bölgesi var. Yapmak istiyorlarsa o sanayi alanlarında imarlı olan alanlardan yer alsınlar. Sanayiyi Çorlu, Çerkezköy aksına kaydırmak gibi bir plan olduğunu bilmeyen yoktur. Burada bir yanıltmaca söz konusu. Vatandaşlarımızı uyarıyorum; burada kesinlikle imar yok. İmar değişikliği için bir çalışma yapılmıyor.

“BU DURUM NASRETTİN HOCANIN İŞİNE BENZİYOR”
Vatandaşa, “Senin yerine şöyle bir imar çalışması yapacağız. Gel bize muvafakat ver” deniyor. Bir taahhütname imzalatılıyor, plan yapma hakkını alıyor şirket. Nasreddin Hoca birinden borç istemiş, adam sormuş, “Hocam borcunu ne zaman ödeyeceksin?” Hoca, “Diken alacağım onları koyunların geçtiği yerlere dikeceğim. Yünleri dikenlere takılacak, ben yünleri toplayacağım sonra onları ip yapıp pazarda satacağım ve borcumu ödeyeceğim” demiş. Bu da Nasrettin Hoca fıkrası gibi bir plan. Olmayan bir imara, olmayan bir işyerine böyle anlaşmalar yaparak insanları yanıltıyorlar. Kuzuların yünü misali doğmamış bir çocuğa don biçerek, “Bu kadar dükkan veririm” deyip muvafakat almaya kalkışmaları bu işin ne kadar samimiyetsiz olduğunun en güzel belgesi. Daha da vahim olan kimsenin haberinin olmadığı bu proje üzerinden vatandaştan ödeme almışlar. Vatandaşımız 30 bin TL'sini peşin vermiş. Aylık senetler halinde kooperatife senet de imzalamış.

“RANTİYECİLERE TESLİM OLMADIK, OLMAYACAĞIZ”
Bu projeyi imarlı bir yerlerde yapabilirler. Ben Silivri'de kimseyle savaşmak derdinde değilim. Benim savaşım aydınlık bir Silivri için. Maskoop ve diğer sanayi siteleri ülkemizin gerçeğidir. Buna katılıyorum ancak yapılacak yerler tarım alanları değil. 8 sendir görevdeyim, rantiyecilere asla teslim olmadık. Tarım arazilerini yağmalattırma niyetimiz yok.”
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP