Geçmiş dönemde 15 yılını dolduranlar için bu töreni yapan İSMMMO, dün Yaşar Kemal Sergi Salonunda gücünü üyelerinden almasından hareketle geleneksel hale getirdiği bir tören çerçevesinde 10'uncu yılını geride bırakan meslek mensuplarına Onur Belgesi verdi. Silivri Belediyesi CHP'li Meclis Üyeleri Saadet Gencoğlu ve Zafer Bıyıklı ile Bağımsız Meclis Üyesi Lütfü Vardar Türkiye'nin en dinamik meslek örgütlerinden birisi olan İSMMMO'da muhasebecilik kariyerlerinde kıdem kazanan isimlerden. Onur Belgesi töreninde; Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri ve aynı zamanda bu dönem Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Birliği Grubunun Başkan Adayı Yücel Akdemir, İSMMMO Oda Başkanı Yahya Arıkan, İSMMMO Oda Sekreteri Erol Demirel, Silivri Vergi Dairesi Müdiresi Kadriye Çetin ve Oda üyesi hesap uzmanları hazır bulundu.
DEMİREL: İSMMMO 25 YILLIK BİR ÇINAR
Programın sunuculuğunu üstlenen İSMMMO Oda Sekreteri Erol Demirel, toplanma amaçlarını şu açıklamayla özetledi: “İSMMMO, 1990 yılında kuruldu. 25 yıllık bir çınar. Bugün 38 bin üyesi, 12 bin civarında stajyeri var. Türkiye'nin hatta dünyanın en büyük akademik meslek odası. 25 yıllık mücadele içerisinde özellikle mesleğe bundan 10-15 yıl önceleri başlamış olan arkadaşlarım kurulduğumuz günden bugüne gelen süreçte mesleğin nereden nereye geldiğini çok daha net bir şekilde görebiliyorlar. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımız sürekli oluyor; onları her zaman sevgiyle kucaklıyoruz. Onların staja başlama sınavını kazandıktan sonraki yolculuklarında sürekli yanlarında oluyoruz.
“ÜLKEYE VERMİŞ OLDUĞUNUZ DESTEK KORKUNÇ DERECEDE KIYMETLİ ARKADAŞLAR”
Geçmiş dönemden başlatmış olduğumuz ve artık geleneksel hale getirdiğimiz bir uygulamamız var. 10 yılı doldurmak meslekte son derece önemli bir zaman dilimi. Hele hele bizim gibi akademik uzmanlık konusu meslek alanlarında çok daha önemli. Bütün mesleklerde 10 yılı doldurmuş olmak uzmanlaşmanın ifadesidir. Hakikaten kamu yararı doğrultusunda bir mesleği gerçekleştiriyoruz. Enerjiniz, doğru yerde duruşunuz, İSMMMO'ya, mesleğe ve ülkeye vermiş olduğunuz destek korkunç derecede kıymetli arkadaşlar. Bu anlamda sizler için düzenlemiş olduğumuz onur belgesi dağıtım törenine hoş geldiniz. İyi ki varsınız.”
MESLEKİ DAYANIŞMAYI GÖZLER ÖNÜNE SEREN KARELER ALKIŞLARLA KARŞILANDI
Demirel'in sözlerinin ardından üyelerin İSMMMO çatısı altında mesleki dayanışmayı sağlamak amacıyla sosyal paylaşım temelleri üzerinde yakaladığı sinerji; mesleğin gelişimini sağlamak ve kuruluşu daha güçlü konuma getirmeye yönelik yapılan çalışmalar slayt sunumunda gösterildi.
ÇETİN: SİZLER BİZİM HALK İÇİNDEKİ KOLUMUZSUNUZ
Açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Silivri Vergi Dairesi Müdiresi Kadriye Çetin, “Bu güzel onur belgesi takdim töreninde aranızda olmaktan dolayı çok mutluyum. Bugün İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan'la tanışmış olmanın onurunu ve şerefini yaşadım. Bir kez daha kendisine çok teşekkür ediyorum. Birlik ve dayanışma içinde hayatın her alanına dokunuyorsunuz. Devletin en önemli finans kaynağı olan vergiyi hep birlikte topluyoruz. Esasında aynı işi yapıyoruz. Sizler bizim halk içindeki kolumuzsunuz. İnşallah ülkemizin kalkınması adına beraber daha güzel şeyler yapacağız. Yapabileceğimiz ne varsa her zaman dairemiz adına hazırım. Meslekte 10 yılını dolduran arkadaşlarımızı kutluyorum.” dedi.
AKDEMİR, SİLİVRİLİ ERKİN BALABAN VE ARDILLARINI ANDI
TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, konuşmasına İSMMMO Müteşebbis Heyet ve I. Dönem Başkan Yardımcısı, Divan Başkanı Erkin Balaban başta olmak üzere hayatını kaybeden İSMMMO üyelerini anarak başladı. Akdemir, Silivrili meslektaşlarına şöyle teşekkür etti: “Sayın Oda Başkanım, Değerli Oda Sekreterim, Vergi Dairemizin çok değerli Müdiresi, kıymetli kurul üyesi arkadaşlarım, sevgili meslektaşlarım sizleri saygıyla selamlıyorum. Öncelikle Silivri'de olmaktan son derece mutluyum. Başta Silivrili Erkin Balaban olmak üzere aramızdan ayrılan arkadaşlarımızı da bir kez daha saygıyla anıyorum. Meslek mücadelesinde 26 yıl oldu. 26 yılda Silivri'nin gerçekten belki sayıca az ama öz olarak bu mücadelede çok değerli bir yeri var. Sayın Erkin Balaban'la başlamıştı, bugün genç arkadaşlarımla bu mücadele devam ediyor. Mesleğin bu noktaya gelinmesindeki katkılarından dolayı tüm Silivrili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
“BU ÜLKENİN SORUNLARI ÇÖZÜLMEDEN BU MESLEĞİN SORUNLARINI ÇÖZEMEYİZ”
Kamu yararı açısından önem arz eden mesleki örgütlenmenin mesleki fonksiyonlarını yeterli ve sağlıklı bir şekilde icra etmesi için demokrasi ve barışı olmazsa olmaz unsurlar olarak değerlendiren Akdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “26 yılda bir noktaya geldik, bütün sorunları çözdüğümüzü söyleyemeyiz. 26 yıldır da ifade ediyoruz; bu ülkenin sorunlarını çözmeden bu mesleğin sorunlarını çözemeyiz. Mutlaka eksiklerimiz, yapmamız gereken başka işler var ama dileğimiz bir an önce ülkenin sorunlarının çözülmesi. Gittiğimiz her yerde bu ülkenin temel değerlerini tartışma konusu yapmadan mutlaka bu ülkede demokrasi ve barış sağlanmalı diyoruz.
“ARTIK KİMSE ÖLMESİN”
Yine bu ülkenin temel değerlerini tartışma konusu yapmadan biz bu ülkede ister polis ister asker ister vatandaş olsun hiç kimsenin artık ölmesini istemiyoruz. Bundan hepimiz, mesleğimiz, ekonomi zarar görüyor. Biz meslek mensupları olarak dün olduğu gibi bugün de üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Yeter ki bu konuda adımlar atılsın.”
İSMMMO'YA TEŞEKKÜR ETTİ
“26 yıllık süreçte geldiğimiz noktada mesleki sorunlarımız var. Bu mesleki sorunların çözümünde İstanbul Odamızın çok ciddi bir yeri var” diyen Akdemir, konuşmasının son kısmını mesleğin ilerlemesi için katkı sunan İSMMMO'ya ayırdı: “Sadece İstanbullu meslektaşlar adına değil Türkiye'deki tüm meslektaşlar adına gittiğim her yerde İstanbul Odasına teşekkür ediyorum. Eğer bugün bu meslek camiası sadece ülkemizde değil dünyada en çok eğitim yapan meslektaş grubu ise bunda İstanbul Odasının ciddi katkısı var. İstanbul'dan eğitmen arkadaşlarımız Anadolu'nun dört bir tarafındalar. Arkadaşlarımız geçtiğimiz hafta Trakya'dan başlamak üzere Mersin'den, Rize, Kars, Mardin, Adıyaman'a kadar eğitimlerden yeni döndüler. Bu eğitimler devam ediyor. Ülkemiz adına İstanbul Odamıza çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte birlikte yürümeye devam edeceğiz.
“BUNDAN SONRA DA MÜCADELEMİZDE OMUZ OMUZA BİRLİKTE OLMAYI DİLİYORUM”
Sıkıntılarımızı aşmanın iki yolu var; birincisi mesleki kalitemizi daha da yukarılara çekmemiz lazım. Bunun yolu eğitim ve aramızdaki haksız rekabeti önlemekten geçiyor. İkincisi de bu mesleği daha saygın hale getirmemiz gerekiyor. Bu saygınlık mücadelesinde hem kendi aramızdaki hem kamuyla hem de meslek mücadelesindeki ilişkilerimizde değerlerimize hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. 29 Mayıs'ta seçimlerimiz var. 26 yıldır ülkemiz ve meslek adına önümüze hangi proje geldiyse kapılarımızı sonuna kadar açtık, dedikodudan hep uzak durduk, saygınlığa ciddi önem verdik. Bundan sonra da bizim bu anlayışımız devam edecek. Bugüne kadar verdiğiniz katkılara teşekkür ediyorum; bundan sonraki mücadelede omuz omuza birlikte olmak dileğiyle hepinize saygılarımı sunuyor, 10 yılını dolduran arkadaşlarımı da en içten dileklerimle kutluyorum.”
ARIKAN: İSMMMO 1990 YILINDA MÜTEŞEBBİS HEYET SEÇİMLERİ SONUCUNDA KURULDUİSMMMO Oda Başkanı Yahya Arıkan, duygu ve düşüncelerini İSMMMO Silivri Temsilcisi Saadet Gencoğlu ile gerçekleştirdiği ziyaretindeki bir diyalog üzerinden paylaştı: “Bir yerel gazetecinin (Sevginar Sali Uygun) bir yorumunu paylaşmak istiyorum; “Biz size (mesleki örgütlenme, dayanışma ve bir aradalık) gıptayla bakıyoruz.” İç sorunlarımızla uğraştığımız için nereden nereye geldiğimizi tam olarak göremeyebiliriz. Ama bizim dışımızdaki kesimler genç bir meslek örgütünün 26 yılda nerden nereye geldiğini çok iyi görüyorlar.” dedi. Bu kazanıma nasıl eriştiklerini ise tarihçelerinden yola çıkarak anlattı: “İSMMMO, 20 Mart 1990 tarihinde o zamanki adıyla Spor Sergi Sarayı bugünkü adıyla Lütfü Kırdar Kültür Merkezinde yapılan müteşebbis heyet seçimleri sonucunda kuruldu. Benim de içinde bulunduğum 5 arkadaşımıza odayı kurun dediler ve çalışmalara başladık. Bu isimlerden biri, rahmetle anmadan geçmek mümkün değil, Erkin Balaban'dı. “Önce insana yatırım yapacağız” dedik ve her şeyin en iyisini yapmaya çalıştık. Başardıklarımız da var başaramadıklarımız da; hayat böyle bir şey.”
“ÜLKEYİ YÖNETENLER BU İŞİ BİLMİYOR!”
Arıkan, nitelikli hizmetin topluma ulaşmasını engellediğini düşündüğü yanlış politikalarla birlikte mesleği ileri taşımak ve etkinleştirilmesine yönelik çaba sarf etmeyen meslektaşlarını eleştirdi. Çuvaldızı siyasilere, iğneyi kendilerine batırarak şunları söyledi: “Mali müşavirlik aslında bir toplumun temel dinamiği. Ülkeyi yönetenler kusura bakmasınlar bu işi tam olarak bilmiyorlar. Yapacakları en önemli iş meslek mensuplarının sorunlarını çözmek. Fazla taleplerimiz yok, çok bir şey istemiyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz; bu işi bir kesim adam gibi yapmak istiyor. Fakat düzgün yapmaya ve hakkı olan ücreti istediği zaman ‘hayır ben başka birisine giderim' tepkisiyle karşılaşıyor. Ne zaman ki bir meslek mensubundan başka bir meslek mensubuna bu nedenle gidişinin güvencesi sağlandığı zaman bu iş bitecek.
“MÜŞTERİ SİZDEN ARTIK SADECE DEFTER TUTMANIZI İSTEMİYOR”
Bize düşen görevler de var. Elbette mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımız zorluk çekecekler. Şükürler olsun İstanbul Odamızın hali vakti küçümsenecek bir durumda değil. Sevgili arkadaşlar, tek başınıza bu iş olmaz! Müşteri ihtiyaçları değişti. Müşteri sizden artık sadece defter tutmanızı istemiyor. Müşteriye ‘şu kadar vergi ödeyeceksin' deme zamanı bitiyor arkadaşlar. Yıllar önce bu kürsülerden kâğıtlar kalkacak dedik kimse inanmadı. Şimdi ne bekliyor sizi? E-faturanın akabinde oturduğunuz yerden her şey muhasebeye gidecek. Biz ne yapacağız? Mesleği mi bırakacağız?
“DEĞİŞİME AYAK UYDURANLAR YOLUNA DEVAM EDECEK”
Rakiplerinize bakın. Rakipleriniz 3-4 işi bir arada yapıyor hem de yasalara uygun bir şekilde. Defter tutuyor, denetim, danışmanlık, tam tasdik yapıyorlar. Biz ne yapıyoruz? Dükkanda bir tane iş biliriz defter tutmak. Bu değişecek arkadaşlar. Bu değişime ayak uyduranlar yoluna devam edecek, uyduramayanlar elenecektir. Biz bunları yaparız. İstanbul Odası her zaman Türkiye'nin beynidir. Güçlerini birleştirip kurumsal yapıları kurmak istediğinizde Oda her zaman sizin yanınızdadır. O yüzden geleceğe umutla bakacağız, ne istediğimizi bileceğiz. Paydamız ortak, ülkemiz, çocuklarımız, geleceğimiz için çalışıyoruz.”
“BU BELGELER SİZE AZ BİLE”
Ekonomik kalkınmaya katkı sunan meslektaşlarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı: “Tarihte ismi geçenler vardır. Bu ismi geçenler Erkin Balaban'dan başlayarak bu mutfakta çalışan arkadaşlarım. Bir de isimsiz kahramanlar var; o da sizlersiniz. Bu onur belgesinin özü de budur. Oda 26 yılda bir yere geldiyse, bir yerel basın gazetecisi “siz farklısınız”, Avrupa'dan gelen EPA denen meslek örgütü “Avrupa'da böyle bir Oda yok” diyorsa bunu sizler sayesinde başardık. İşte o başarı sizindir! Bu onur belgesi aslında çok şey ifade etmiyor. Asıl ifade edecek olan nokta; bugüne gelişimizdeki herkesin emeği, alın teri ve verdiğiniz değer yatmaktadır. Bu belgeler size az bile. Sadece bir hatıra. Ben bugüne kadar görev yapan tüm arkadaşlarım adına mesleğimize vermiş olduğunuz değerden dolayı bir kez daha emeğinize yürek dolusu teşekkür ediyorum.”
BELGE VE PLAKETLERLE ONURLANDIRILDILAR
Konuşmaların akabinde Onur Belgeleri meslekte 10 yılını dolduran finans uzmanlarına takdim edildi. En genç meslek mensubu Bora Bakal'a Büro Tescil Belgesi verildi. İSMMMO Silivri Oda Temsilciliği tarafından İSMMMO Oda Başkanı Yahya Arıkan, İSMMMO eski Temsilcisi Kamil Çelik ve İSMMMO Oda Sekreteri Erol Demirel'e katılımları dolayısıyla teşekkür plaketleri sunuldu. Tören, toplu fotoğraf çekimiyle ölümsüzleştirildi.
IŞIKLAR: BASKI GRUPLARI DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR
Onur Belgesi tören programının sonuna yetişen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Mesleğin itibar kazanması örgütlü bir yapıyla kurumsallaşarak olur. Demokrasinin olmazsa olmazı baskı gruplarıdır. Burada olmanızdan büyük memnuniyet duyuyorum. 10 yılını doldurmuş emek vermiş bütün arkadaşlarımı kutluyorum.” diye konuştu.
Hazal BAŞARAN