İlçemiz Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerine, 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Uygulaması konulu eğitim verildi.
Saadet Gencoğlu ve yönetiminin organizasyonunda İstanbul Serbest Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Silivri Oda Temsilciliği adına 3 Ekim 2016 tarihinde seminer düzenlendi. Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Sahnesi'nde saat 13.00-17.00 arasında düzenlenen seminerin konusu 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Uygulaması'ydı. İSMMMO Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Sekreteri Orhan Sarıgene, İSMMMO Tesmer Eğitmeni Halim Bursalı, Haksız Rekabet ve Mücadele Kurulu Üyesi Şükrü Saraçel, Silivri Vergi Dairesi Müdürü Kadriye Çetin, Sosyal Güvenlik Müdürü Mehmet Kaya, İSMMMO diğer ilçe temsilcileri, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Temsilcileri, Silivri Kadın Girişimciler Derneği üyeleri, İSMMMO Silivri geçmiş dönem temsilcileri Kamil Çelik ve İbrahim Karaduman ile diğer Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler katıldı.
GENCOĞLU: SİLİVRİ'DE YAŞAMAK GÜZELDİR
İSMMMO Silivri Temsilcisi Saadet Gencoğlu, yaptığı açılış konuşmasında katılanlara “Hoş geldiniz” diyerek şu sözlerine yer verdi: “Cumhuriyetimizin 93. yılı içerisinde neredeyse 34. af bu. Olumlu ve olumsuz yanlarını beraber tartışacağız. Ben ilçemizde yaptıklarımızdan bahsetmek istiyorum. Bir yaz geçirdik. Bizim pek de hakkını veremediğimiz mali bir tatil oldu. Zaten ne zaman tatil yapıyoruz, o da sorgulanır. 15 Temmuz'da bu tam ortadan kesildi. Demokrasiye olan saygımız ve bağlılığımız devam edecek. “Silivri'de yaşamak güzeldir” diyoruz ya ben biraz o kimliğimle de evet, Silivri'de de bu ülkede de yaşamak güzeldir. Ortak paydalarda buluştuğumuz ve katılımınız için çok teşekkür ediyorum. Silivri'de kahvaltılı toplantılarımız, eğitimlerimizde buluşmaya devam edeceğiz. Bu gibi durumlarda lütfen bize ulaşın.”
Bu dönem temsilci yardımcılarını konuklarına tanıştıran Saadet Gencoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İlçemizde İstanbul Rumeli Üniversitesi açıldı. Ben de bu konuda çok heyecanlıyım. Rektörle görüşme yaptım. Dedim ki; yüksek lisans yapmaya bizi oraya buraya yormayın, nasıl üniversite sınavlarında yöre bursu Silivri için geçerliyse, bizim meslektaşlarımız için de o şekilde olsun.
Yüksek lisans yapma fırsatı sanırım önümüzdeki dönem burada bulacağız. İki hastanemiz var. İkisinde de meslektaşlarımız ve birinci derece yakınları için %20 indirim söz konusu. Sözü fazla uzatmadan ilçe temsilciliği adına hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum ve seminerimizin başarılı geçmesini diliyorum.”
SARIGENE: GÖREVİMİZ SÜRECİ EN İYİ ŞEKİLDE UYGULAMAK
İSMMMO Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Sekreteri Orhan Sarıgene'ye söz verildi. Sarıgene, şöyle konuştu: “Silivri'de yaşamak da, görev yapmak da güzel. Oda yönetimimizin sizlere selamı var. Bugün yeniden yapılandırma konulu eğitimimiz var. Bazen konuşuyoruz, bu kadar af çıkması doğru değil diyoruz. Mesleğimizin itibarın zedelediğini düşünüyoruz. Bir bakıma gerçekten de öyle. Diğer taraftan da bakıyorsunuz mükellefler de, kurumlar da bu affı istiyor. Gerçeği söyleyelim biz meslek mensupları da bu affı istiyoruz. O zaman yapacak bir şey yok. Bunun doğruluğu ve yanlışlığı tartışılır ama önümüzde bir süreç var. Meslek mensupları olarak çıkan kanunu en iyi şekilde uygulayıp mükelleflerimize anlatmak durumdayız.
“ARAŞTIRILMALI”
Tabi bu kadar affın etkisini hocam anlatacaktır. Cumhuriyet tarihinden bu güne yaklaşık üç yılda bir af çıkmış. Bu kadar af çıkması durumunda insanlar kalıyorsa nedenlerini araştırmak gerekir. Acaba insanlarda alışkanlık mı oldu? Veya sıkıntılar var. Kamu kurumların bunu incelemesi gerekiyor. İnsanların işleri mi kötü, yoksa alışkanlıktan dolayı mı vergisini ödemiyor. Vergisini düzenli ödeyen müşterilerimiz şimdi bizi eleştiriyor. Zorunluluktan çıkıp da alışkanlık olması iyi niyetli mükellefleri de farklı düşüncelere sevk ediyor. Endişem bu.
Kamu kurum temsilcilerimiz de aramızda. Onlara biraz dertlerimizden de bahsedeceğiz. Eskiden işimiz bu kadar yoğun değildi. Defterleri elle tutuyorduk. Birçok belge elektronik ortama aktarıldığında işlerimiz hafifleyecek diye düşündük. Maalesef hafiflemedi. En çok yorulan bizleriz. Yoğun çalışıyor ama karşılığını ne derecede alabiliyoruz? Bana göre alamıyoruz. Bu sadece bizimle ilgili değil, son dönemlerde akademik meslek odalarının bir çoğunda yaşanıyor. Bugün birçok üniversite kuruldu. Hukuk fakültesini bitirip altı ay staj yapan avukat oldu. Bizde üniversiteyi bitirip mali müşavir olabilmek için beş yıl gerekiyor. Kolay değil. Sadece meslek odamızın değil, ülkemizde çözülmesi gereken bir konu.”
İSMMMO Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Sekreteri Orhan Sarıgene, iyi bir seminer dilerken, tiyatro binasının kendilerine tahsisi için Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a ve Belediye çalışanlarına teşekkür etti. Semineri düzenleyen ilçe temsilcisi ve yardımcılarına da teşekkür eden Sarıgene, sözlerini noktaladı.
İSMMMO Tesmer Eğitmeni Halim Bursalı, kürsüye çıkarak sunumuna başladı. Bursalı tarafından verilen 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun İle Getirilen Mali Af konulu seminerde Kesinleşmiş Alacaklar, Kesinleşmemiş Veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar, İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler, Matrah ve Vergi Artırımı, İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Stok, Kasa ve Ortaklar Cari), Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması ve Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarına İlişkin Düzenlemeler gibi başlıklar değerlendirildi.
Renginar SALİ