İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı Salı günü Haliç Kongre Merkezi'nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımları ile düzenlendi. Toplantıya Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da katılım gösterdi.
Soylu'nun yanı sıra toplantıya İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AFAD Başkan Vekili Hamza Taşdelen, aralarında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu ilçe belediye başkanları, AFAD İl Müdürü Gökhan Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alper İlki de katılım gösteren isimler arasındaydı.
YILMAZ: KARARLI BİR MÜCADELE OLMAZSA OLMAZDIR
Konuyla ilgili paylaşımında Başkan Volkan Yılmaz, “Deprem gerçeğini hiçbir zaman unutmadan tüm hazırlıkları yapmak, kararlı bir mücadele sürdürmek İstanbul için olmazsa olmazdır. Bakanımız öncülüğünde önemli bir toplantıyı gerçekleştirdik. İstanbul'umuz için hayırlara vesile olsun” ifadelerine yer verdi.
YERLİKAYA: AFAD İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN GAYRETLERİ SONUCUNDA GÖNÜLLÜ SAYISI 59 BİN 210'A YÜKSELDİ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya toplantıda yaptığı konuşmasında, "26 Eylül 2019 tarihindeki 5.8 Silivri depreminden, 2020 yılının sonuna kadar İstanbul olarak, deprem anı ve sonrasında yapılan çalışmaları paylaşmak istiyorum. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında İstanbul'da 27 çalışma grubu ile toplam 565 toplantı yapıldı. Bu toplantılarda; kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması, yerel düzeyde operasyon planlarının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin arttırılmasına yönelik, değerli kazanımlar elde edildi. Bu toplantıların 11'ini, Sayın bakanımızın başkanlığında yaptık. Tüm ilçelerimizde, AFAD Merkezleri kurulmasına başladık. Geçen yıl, 25 ilçemizde İlçe AFAD Merkezi'nin kurulumu tamamlandı. Geri kalan 14 ilçemizin de, bu yıl mayıs ayı sonuna kadar kurulumu tamamlanmış olacak. Yine geçen yıl, "mahalle irtibat merkezleri" kurulumunu başlattık. Bu güne kadar, 22 ilçemizde, 500 irtibat merkezi kurduk. Mayıs sonuna kadar, tüm mahallelerimizde bu kurulumlar tamamlanacak. Bu irtibat merkezlerimizde, afet sonrasında profesyonel arama kurtarma ekiplerimiz sahaya intikal edene kadar, gönüllüleri koordine edecek ve vatandaşlarımıza doğrudan yardım edebileceklerdir. Silivri depremine kadar ilimizde 2 bin 900 toplanma alanı bulunuyordu. AFAD il müdürlüğümüz koordinasyonunda; il jandarma komutanlığımızın özverili çalışmalarıyla bu sayı bugün itibariyle 5 bin 599'a çıktı. Ayrıca, bu toplanma alanlarında kişi başına düşen alan miktarı; 1.29 metrekareden, 3.36 metrekareye yükseldi. Afet ve acil durumlara ilişkin hizmet standartları ve akreditasyon esaslarını belirleyen yönetmelikten hemen sonra; ilimizde arama kurtarma hizmeti veren 3 STK'nın yani; AKUT, İHH ve Türkiye İzcilik Federasyonu'nun akreditasyon süreci tamamlandı. Ayrıca 4 STK'nın akreditasyon süreci devam ediyor. Afet anında görev almak isteyen gönüllü sayısı Silivri depreminden önce 5 bin 366 iken, 2020 yılı boyunca, AFAD il müdürlüğümüzün gayretleri sonucunda gönüllü sayısı 59 bin 210'a yükseldi. AFAD gönüllüsü olan vatandaşlarımıza, gönülden teşekkür ediyorum" dedi.
İMAMOĞLU: BİZ BİREBİR BİNA TESPİTLERİ YAPIYORUZ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "İstanbul'un en büyük tehdidinin deprem olduğunu hepimiz biliyoruz. 99 yılından bu yana çok iş üretildi, çok güzel işler yapıldı, İstanbul ve Türkiye'de milyonlarca konut dönüştürüldü ve en yetkili ağızdan biliyoruz ki milyonlarca konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun büyük bir kısmı İstanbul'da. Buna dair tedbirlerin alınması lazım, hep beraber bir mücadelenin parçası olmaya ihtiyacımız var. Biz olacak mı olmayacak mı kısmının ötesinde ortak akılla, katılımla mücadeleyle süreci tanımlamakla mesulüz. İBB olarak da hem somut tespitleri yaparken somut adımların atıldığı bir kurumuz. Farklı düşünmediğimiz bu ortamda tek düşünceye bağlı bir mekanizma üretmemiz lazım" dedi.
İmamoğlu, "İstanbul'da bir büyük depremin yüz milyarlarca dolar zararı var desem biri bana yanılıyorsun dese ben kendimi iddiamı ispatlarım. İstanbul iyi ve dayanıklı olursa, Türkiye'nin de kendini her anlamda güvende hissedeceği kesindir.
“SİLİVRİ VE AVCILAR'DA BİNA TESPİTLERİ TAMAMLANDI”
Biz birebir bina tespitleri yapıyoruz. Şu anda Silivri ve Avcıları tamamladık, Küçükçekmece'de devam ediyoruz. Bu yılın sonuna kadar bütün ilçelerde, bina tespiti üzerinde yaptığımız sayılarda gördük ki 50 bin olarak gördüğümüz sayı 200 binin üzerine çıkmakta. Bu kadar binanın dönüşümü sadece tarifle, ilçe belediyesiyle, Şehircilik Bakanlığı elinden geleni yapıyor mu yapıyor, İBB geçmişte yaptı mı yapıyor. Buna kimsenin itirazı yok. Ama bunun başarıya taşınması için herkesin içinde olması ve ciddi anlamda finansal desteğe ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.