İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri atığı sanata çevirdi

İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri atığı sanata çevirdi

02.05.2018 09:54:39

 İSTANBUL Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler Sosyal Sorumluluk Kulübü tarafından “Dönerse Senindir” farkındalık etkinliği İSTANBUL Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nda gerçekleştirildi.

Proje kapsamında öğrenciler bahçede yaptıkları farkındalık etkinliğiyle atıklardan sanat eserleri ortaya çıkarmayı başardı. Bu konuyla ilgili konuşan, Halkla İlişkiler Ve Sosyal Sorumluluk Kulübü danışman hocası Yrd. Doç. Dr. Emel Tozlu Geri dönüşüme önce evimizden başlamamız gerektiğini vurgulayarak konuşmasına başladı.

“GERİ DÖNÜŞÜME EVİMİZDEN BAŞLAMALIYIZ”
Tozlu, “Plastik, cam ve evsel atıkları ayırarak bile işe başlayabiliriz. Kendi evimizde küçücük gibi görünen şeyler doğayı çok ciddi anlamda deforme ediyor ve böyle devam ederse dünyada yaşanacak güzel yerler kalmayacak. Bunların önlemini şimdiden almazsak gelecekte çocuklarımıza bırakacak güzel bir dünyamız olmayacak” diye konuştu.

“FARKINDA OLMASAK DA ÇÖPTEN GERİ DÖNÜŞEN BİR SÜRÜ MALZEME VAR”
Projede öğrencilere atıklardan heykel yapımında yardımcı olan İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Üyesi Gürcan Kurt, “Biz pet şişelerden formu çok net olmayan bir çalışma ortaya çıkardık. Gramajı ağır pet şişeleri zemine temel yaparak içine de renkli sular koyarak yukarıya da gramajı daha düşük pet şişelerle bir form yakaladık. Herkes evlerinin bahçelerinde bir şey yapabilir. En çok istediğimiz şey böyle projelerin çoğalması. Farklı malzemeler kullanarak deneme yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum. İnsan hem hoş vakit geçiriyor hem de eğlenceli bir süreç oluyor. Ayrıca üniversitemiz mütevelli heyeti başkanı Abdülkadir Gayretli 'ye de sosyal sorumluluk alanında gerçekleştirdiğimiz tüm projelere verdiği desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“GERİ DÖNÜŞÜMÜ İNSANLARA NASIL ANLATABİLİRİZ DİYE DÜŞÜNDÜK”
Proje kapsamında toplanılan atıklarla, bahçe düzenlemesinde kullanılması için sehpalar, saksılar ve heykel yaptıklarını söyleyen Yağmur Akay, proje sürecini şöyle anlattı: “Projeyi yaparken geri dönüşümü insanlara nasıl anlatabiliriz, nasıl farkındalık yaratabiliriz diye düşündük. Çevremizde o kadar çok atık olan yer vardı ki oradan tek tek tekerlekleri topladık, boyadık, parça parça kumaşlar boyadık ve okulumuzda atılan şişeleri toplayarak bir heykel yaptık. Okuldaki arkadaşlarımızın bizleri görüp bir şeyler sorması bizi çok mutlu ediyor. İstediğimiz şeyi başardık, onlara ne yaptığımızı anlatarak onların da bu işleri yapabileceğini anlatıyoruz. Bize destek verenlere hediyeliklerimiz var. Gazoz kapaklarını birleştirerek kendi emeklerimizle anahtarlık yaptık, doğaya faydamız olmasını istediğimiz için de tohum kalemler temin ettik. Bu kalemleri kullandıktan sonra da çöpe değil toprağa gömüyoruz ve ağaçlandırmaya fayda sağlamış oluyoruz.”
İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencisi Tolgahan Polat, “Çöpten topladığımız materyallerle heykel ve sehpa gibi şeyler yaptık. İlk dakikalar heykelin neye benzeyeceği konusunda tereddütte kaldık. Yaparken de çok zorlandık. Herkes çevresinde bir şeylerin dönüştürebileceğini düşünürse, hem ülkemiz, hem çevremiz için daha güzel bir hayat bizi bekliyor. Arkadaşlarımız projemize çok destek verdi. İnsanlar bize gelip yardım etmek istediler” dedi.
Projenin gerçekleştiği İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bahçesinde mini konser de düzenlendi. Öğrenciler kendi düzenledikleri bahçelerinde şarkılara eşlik etti. Kulüp üyeleri, gazoz kapaklarından yapılan anahtarlıkları ve tohum kalemleri arkadaşlarına hediye etti.
Projenin araştırma evresinde İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencilerinin çevre kirliliği ve geri dönüşüm farkındalığına ilişkin anket çalışmaları gerçekleştirildi. Bütün araştırmalar; İstanbul Gelişim Üniversitesi, Halkla İlişkiler Ve Sosyal Sorumluluk Kulübü danışman hocası Yrd. Doç. Dr. Emel Tozlu ve İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu, Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Fulya Beteş önderliğinde, öğrencileri Yağmur Akay, İnci Ayşe Yaylacı, Selin Kayan, Marya Erdem, Furkan Pişgintaş, Atakan Sade, Tolga Polat, Emir Aktürk, ve Soner Tonyalı tarafından ortaya koyuldu.
Yapılan araştırmalar sonucunda ankete katılanların yüzde 27' si semtindeki geri dönüşüm konteynırlarının yeterli olmadığını, yüzde 29 ‘u geri dönüşüm ve çevre kirliliği hakkında yapılacak olan seminerlere katılım sağlamak istediğini belirtti. Anket katılımcılarının yüzde 44' ü geri dönüşüme katkıda bulunduğunu, yüzde 35 ‘i çevre kirliliği hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadığı konusunda kararsız olduğunu, görüşünü bildirdi.

Haber Merkezi

YORUM YAP