Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, bu sene de ilçemizde Silivri Kaymakamlığı ve Silivri Liman Başkanlığı tarafından düzenlenen özel bir programla kutlandı.
1 Temmuz 1926 tarihinde, Türkiye'nin kendi denizlerinde gemi işletme ve ticaret yapma hakkına ilişkin Kabotaj Kanunu'nun kabulünün 92. yıldönümü olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için Silivri Atatürk Anıtı'nda çelenk koyma töreni gerçekleştirildi. Silivri Liman Başkanı Raşit Çitim'in çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekildi. Törene Silivri Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Emniyet Müdürü Taner Ertürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, İYİ Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer,Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, meclis üyeleri, muhtarlar katılanlar arasındaydı.
Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından protokol üyeleri Silivri Kaymakamı Ali Partal'ın da katılımıyla Silivri iskelesinden tekneyle açılarak deniz şehitleri anısına suya çelenk bıraktı.
YARIŞMALAR 14 TEMMUZ'DA
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları, 14 Temmuz Cumartesi günü, saat 16.00'da Silivri Dalgakıran mevkiinde gerçekleştirilecek yarışma ve etkinliklerle devam edecek.
KABOTAJ KANUNUN KABULÜ VE ÖNEMİ
Türkiye'de, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz.