Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama programında bir konuşma yapan Silivri Liman Başkanı Rıdvan Memiş, “Kabotaj denizlerimizdeki mutlak bağımsızlığımızdır” dedi.
20 Nisan 1926 yılında kabul edilmiş olan “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarda Karasu Dahilinde İcra-i Sanat ve Ticaret hakkındaki 815 Sayıl Kanunun yürürlüğe girmesinin 95. yıldönümü olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama programı bugün gerçekleştirildi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, CHP İlçe Başkanı Berker Esen ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, Liman Başkanı Rıdvan Memiş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Vergi Dairesi Müdürü Kadriye Çetin katılanlar arasında yerini aldı.
SİLİVRİ LİMAN BAŞKANLIĞI ÇELENGİ ATATÜRK ANITI'NA SUNULDU
Program sabah saat 10.30'da Atatürk Meydanı'nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı. Liman Başkanı Rıdvan Memiş, çelengini Atatürk Anıtı'na sundu. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.
MEMİŞ: KABOTAJ DENİZLERİMİZDEKİ MUTLAK BAĞIMSIZLIĞIMIZDIR
Silivri Liman Başkanı Rıdvan Memiş, şu sözlerine yer verdi: “Bu yıl 95. yıldönümünü kutladığımız Kabotaj hakkı, bir devletin kendi karasuları ve iç sularında, iki liman arası yapacağı deniz ticaretinin sadece o ülkenin bayrağını taşıyan gemiler ile yapılması anlamına gelmekte. En sade anlatımıyla kabotaj denizlerimizdeki mutlak bağımsızlığımızdır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün “Askeri ve siyasi zaferler ne kadar büyük olursa olsun ekonomik zaferler ile taçlandırılmadıkça kısa ömürlü olur” sözünden hareketle 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen ve 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile siyasi bağımsızlığımızı, ekonomik bağımsızlığımızın olmazsa olmazı olan Kabotaj hakkı ile taçlandırmıştır.
“DENİZCİLİK SADECE BİR UĞRAŞ DEĞİL, KÜLTÜRDÜR”
Deniz insanlık tarihinin gelişimindeki en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle denizci uluslar ve deniz uygarlıkları dünya tarihinde özel bir yere sahiptir. Denizcilik sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Toplumların bu kültürü nasıl oluşturduklarını ve güç olarak nasıl kullandıklarını tarihin akışı içinde değerlendirmek mümkün.
1081 yılında ilk Türk denizcisi olan Çaka bey ile başlayan Türkün deniz yolculuğu, bu tarihten sadece 300 yıl gibi kısa bir sürede Dünya ticaretinin ve stratejisinin merkezi olan Akdeniz ve Karadeniz'i birer Türk gölü haline getirmiştir.
“ÜLKEMİZİN ÖNEMİ GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA DAHA DA ARTIYOR”
Ülkemiz; Asya ve Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir.
Bugün ülkemiz de, atalardan almış olduğu denizci mirasını yükseklere taşımayı bildi. Askeri alandaki deniz gücümüzün yanında, 8 milyon tonluk ticari gemi kapasitesi, 180 bin yetişmiş gemi adamı ve 72 adet denizcilik alanında eğitim veren okulu ile ülkemiz, dünyanın önde gelen denizci ülkeleri arasında.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın yürütmekte olduğu gemi denetimleri sonucunda Türk Bayrağımız 2009 yılından bu yana uluslararası denizcilik örgütünün belirlediği en üst seviye olan, beyaz listede yer almakta. Yine Hedef Bir Milyon Amatör Denizci kampanyası ile yaklaşık 850 bin'in üzerinde vatandaşımız amatör denizci belgesi sahibi oldu. “Denizlere hakim olan cihana hakim olur” sözünü, içinde bulunduğumuz dünyaya bakıldığında, ne kadar doğru olduğu aşikar. Her alanda denizlerdeki en iyi şekilde istifade etmesini bilen toplumlar, refah seviyesi en yüksek olan toplumlardır. siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel yönden çok büyük anlam ifade eden denizlerimizin, geçmişimizin mirası, yarınlarımızın emaneti olduğunu unutmayalım. Kabotaj Kanunun kazandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah ve kalem arkadaşlarını ve de aziz deniz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu, provanız neta olsun.”
Çelenk töreni burada sona erdi.
DENİZE ÇELENK BIRAKILDI
Saat 10.45'te protokol üyeleri denize çelenk bırakarak deniz şehitleri ve Türk büyükleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Renginar SALİ