Şahin Dirik

“Kadınlara Özel”

Maalesef gördüğüm kadarıyla Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz kadınlara kafayı fena halde takmış vaziyette. Kadınlara özel tiyatro, kadınlara özel geziler derken şimdi de ilçemizin gündemine kadınlara özel plaj meselesi bomba gibi düştü. Her ne kadar yaklaşımını olumlamaya, olumlu göstermeye çalışsa da bu uygulamaların altından çıkabilecek mesaj bence oldukça sakıncalı ve tehlikeli.
Bu tarz uygulamalar bana her şeyden önce gerici ve cinsiyetçi geliyor. Sosyal medyada konuyla ilgili yapılan yorumlara baktığımda bu düşüncede yalnız olmadığımı da görüyorum. Kadınları toplumdan ayrıştıran ve ötekileştiren bu tarz uygulamanın kabul edilemez ve hiçbir sebepten dolayı tolere edilmez olduğunu belirtmek zorundayım. Çözüm asla kadınların toplumdan soyutlanması değildir, erkeklerin egemenliklerinden sıyrılmalarıdır. Mesele kadınları izole etmekte değil erkekleri eğitmektedir. Kaldı ki Silivri'nin erkeklerinin de genel anlamda bu tarz bir eğitime ihtiyacı yok. Ahlaki olarak ülke ortalamasının üstünde görüyorum ilçemizi. Bu tarz uygulamaların “Pembe otobüs” uygulamasından pratikte hiçbir farkı yok! Volkan başkanın niyetin iyi olduğunu düşünerek konu üzerine fazla kafa yormadan apar topar aldığı bir karar olduğuna dair yorum yapmak isterdim ama bu bir değil, iki değil!
Neymiş efendim, köylerdeki bazı kadınlar erkeklerle aynı ortamda olmaktan tedirgin olup tiyatro izleyemiyorlarmış. Bazın hanımefendiler erkekler var diye çekinip denize giremiyorlarmış. Yahu yıl olmuş 2022. “Bu devirde bu zihniyeti sürdürmekte ısrarcı olanın zaten tiyatro izlemek neyine?” sorusu aklıma geliyor ister istemez. Neymiş, “Denize gireceğim ama erkeklerden çekiniyorum” Yahu erkekler adam mı yiyor? Tacizci falan mıyız hepimiz?
Volkan başkan kendi de ifade etti, “İstanbul'da hiç kadınlar plajı” yok dedi. Peki niye yok hiç düşündünüz mü acaba? 21. Yüzyılda yaşadığımızdan dolayı olmasın? Kimse kimsenin denize nasıl girdiğine karışmıyor, kimi bikiniyle kimi haşemayla girmeyi tercih ediyor. Neticede hepsi insanlar için. Ancak burada kadınlara karşı sistematik bir izolasyon söz konusu. Kadınları toplumdan izole ederek hiçbir yere varamazsınız. Sapıklar mı? Onlardan her yerde var… Bugün plajda görmezsiniz eve dönerken minibüste denk gelirler. Minibüste görmezsiniz AVM'de bulurlar sizi. O zaman kadınların ve erkeklerin tüm yaşam alanlarını ayıralım mı? Bu şimdi mantıklı bir yaklaşım mı?
Bazı basın mensupları da kalkmış, “Ne olacak sanki kadınlara özel plaj açılınca şeriat mı gelecek” diye saçma sapan atıp tutuyorlar. Evet, belki şeriat bugün gelmeyecek. Belki yarın da gelmeyecek. Ancak bu zihniyeti böyle ufak tefek uygulamalarla 20 senedir yavaş yavaş Türk milletinin kafasına yerleştirdiler. Kurbağayı kaynar suya atarsanız bir anda refleksle sıçrayıp kaçar oradan. Ancak kurbağanın içinde durduğu suyu yavaş yavaş kaynatırsanız kurbağa öleceğini anladığında çoktan iş işten geçmiş olur. O ateşi harlayacak her türlü uygulamanın karşısında olmak laik ve çağdaş Türk toplumunun her neferinin asli vazifesidir. Bu uygulamaların önünü açmak ülkenin zihniyetini tehlikeli yerlere doğru sürüklüyor.
Duydum ki Silivri'nin bazı sitelerinde kadınlara ayrı, erkeklere ayrı havuzlar varmış. Ya da tek havuz var ancak kadınların havuzu kullanma günü ayrı, erkeklerin ayrıymış. Bu nasıl bir saçmalık yahu? Bir adam trilyonlar verip ev aldığı sitenin havuzuna yanında karısıyla, kızıyla, annesiyle, kız kardeşiyle giremeyecek mi? Hangi devirde yaşıyoruz? AKP sandıkta layığını bulduktan sonra en kısa sürede gerekli yasal düzenlemelerin yapılıp kanunen bu tarz uygulamaların önüne geçilmesi şart.
Bence birileri de Volkan Başkanı en kısa sürede uyarsın. 3-5 oy fazla alacağım diye 300-500 oy kaybediyor. Bu tarz uygulamalar böyle yaklaşımlar Silivri gibi yerlerde hoş karşılanmaz. Belki Konya ya da Yozgat falan gibi bir yerin ilçelerinde belediye başkanı olsaydı oralarda hoş karşılanırdı ama o maya burada tutmaz! Tutmasın da zaten. İlçemle ilgili en gurur duyduğum şeylerden biri de budur benim. Devrin şartları nasıl olursa olsun o mayanın kolay kolay tutmayacak olması!

YORUM YAP