KAGiD çocuk istismarını irdeledi

KAGiD çocuk istismarını irdeledi

08.05.2018 09:46:19

Silivri Kadın Girişimciler Derneği, Kadın Girişimci Geliştirme ve Mesleki Eğitim Komisyonu Buse Ersaraç Başkanlığında; Saadet Gencoglu, Tülay Sinkil, Onay Ataç, Nurten Genç, Elif Arslan ve Nergis Yönet'in üyeliğinde "Çocuk İstismarı ve Şiddet" konulu sosyal sorumluluk seminerini 4 Mayıs 2018 Cuma günü Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Tiyatro sahnesinde gerçekleştirdi.

Programa Emniyet Müdürü Taner Ertürk, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, KAGİD kurucu Başkanı Aynur Süleymanoğlu, geçmiş dönem Kaymakamlarımızdan Ahmet Mesut Demirkol, İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu, CHP Meclis Üyesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şube Başkanı Süheyl Kırkıcı, AK Parti İlçe Başkan Vekili Ayşe Ural, MHP Kadın Kolları Başkanı Sema Arcan, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, İYİ Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç ile yönetim kurulu üyeleri, Silivri Belediyesi Kent Konseyi Danışma Kurulu Başkanı Esma Işıklar, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Odak Okulları Genel Müdürü Fevzi Babalık ve Okulların Silivri Kampüsü ortaklarından, Yazıcı Yapı'nın yönetim kurulu üyesi Celalettin Yazıcı ve eşi Fulya Yazıcı, eski İlçe Tarım Müdürümüz Hasan Güven, Piri Mehmet Paşa Muhtarı Serhat Ateş, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ersin Yalçıntaş ve üyeleri katılanlar arasındaydı.

ERTÜRK: BİLİNÇ VE DUYARLILIK GELİŞTİRİLMELİ
Silivri Kadın Girişimciler Derneği, Kadın Girişimci Geliştirme ve Mesleki Eğitim Komisyonu'nun organize ettiği seminer Genel Sekreter Gizem Özkanlı Çelikkol'un açılış konuşmasının ardından Emniyet Müdürü Taner Ertürk'ün söz almasıyla devam etti. Ertürk, çocuk istismarları konusunda bilinç ve hassasiyetin geliştirilmeye duyulan ihtiyacı anlatırken, mağdurların genellikle kapalı toplum ve yapısından ortaya çıktığını belirtti.
“SUÇ MAĞDURUN
DEĞİL SANIĞINDIR”
Toplumsal baskının bu gibi durumlarda çok fazla olduğunu, bunun da mağdurun şikayetini, suçlanmak korkusuyla gündeme getirmek açısından çekince, korku yarattığını belirten Emniyet Müdürümüz, “Suç mağdurun değil sanığın” algısının kuvvetli bir biçimde anlatılması ve anlaşılması gerektiğini vurguladı.
“CEZALAR AZ OLMADIĞI GİBİ
MÜDAHALE EN HIZLI”
Cezaların az olduğu ile ilgili kanının doğru olmadığını belirten Ertürk, “En hızlı müdahale imkanı tanınan alanlardan biri çocuk istismarı” diye konuştu. İstismara uğrayan çocuklardaki belirtiler, izlenmesi gereken yasal yolları anlatarak Ertürk paylaşacaklarını tamamlayarak sözü Mobil Okul Timlerinin çalışmalarını aktarması için polis memuru Ersin Sayılkan'a bıraktı.

LEVENT: AİLE İÇİ İSTİSMAR EN KÖTÜSÜ
Av. Ayşe Taciser Ülkü Levent, seminerde üstlendiği aile içi istismar davalarından örnekler vererek süreç hakkında değerli fikirlerini katılımcılarla paylaştı. “Dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı çocuğunuzu korursunuz aile içinde, en savunmasız olduğu alanda uğradığı istismar en kötüsü” derken, şikayette bulunulmayan vakaların münferit olaylarla sınırlı kalmadığını, devam ettiğini anlattı. Toplum baskısının mağdurların hakkını araması gibi suçlunun cezalandırılmasını sağlayacak süreci başlatmak hususunda caydırdığını aktaran Levent, muhafazakâr, cinselliğin konuşulmadığı toplum yapılarında söz konusu istismarların daha çok yaşandığına dikkat çekti.
Bu suçlarda cezaların caydırıcı olmadığı söylemine katılmadığını belirtirken, Hakimin karşısına suçun ispatına dair güçlü doneler ile çıkılması gerekliliğine işaret etti.
Eğitim ve farkındalığın yükselmesi zorunluluğuna işaret ederken, cesaretin önemine vurguda bulundu. “Bu tarz olaylar eskiden azdı, şimdi konuşulduğu için çok görünüyor değil. Hem daha çok konuşuluyor hem de artış söz konusu maalesef” dedi.
Cinsel istismarın hayvanlara yönelik boyutuna da değinen Av. Ayşe Taciser Ülkü Levent, bu alanda cezaların yetersiz olduğunu belirtirken, “Bunun bir adım ötesi çocuk istismarıdır” diyerek, doğru eğitim, bilincin yükselmesi ve duyarlılığa ihtiyaç duyduğumuzu söyledi.
Şahit olduğu veya kuşkulandığı durumlarda herkesin dışardan şikayet etme hakkı olduğunu belirten Levent, göz yummak veya görmezden gelmenin suça ortaklıkla eşdeğer olduğunu söyledi. Yılda 8 Bin gibi rakamlarla ifade edilen ülkemizdeki çocuk istismarı olaylarına dikkat çekerek, mahkûmiyet oranlarının %60'a kalmasının yetersiz olduğunu belirtti, toplumsal farkındalığın yargıyı etkilemesine lüzum kalmadan suçların hak ettiği cezayı bulması gerektiğini aktardı. Av. Ayşe Taciser Ülkü Levent, sözlerini cinsel istismara karşı mücadelede etkinlik ve caydırıcılık konusunda cesaret vurgusu yaparak tamamladı.

ŞAHİN, ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARLARININ PSİKOLOJİK YÖNÜNÜ İRDELEDİ
Psikolog Nigar Şahin seminerin son konuşmacısı olarak yine kendi alanı paralelinde çocuk istismarı ve ihmali tanımlarını örneklendirerek katılımcılara açıkladı. “Görmezden geldiğimiz her ihmal bir gün istismar olarak karşımıza çıkacak” uyarısı ile çeşitli örnekler sunan Şahin, çocuk ihmal ve istismar olaylarının birey üzerindeki etkilerini anlattı. Çocukların 18 yaşına kadar yaşadıkları hiçbir şeyden sorumlu tutulamayacaklarını belirterek, özellikle cinsel istismar vakalarında çocukların yalan söylemek durumunda asla olmadığını belirten Şahin, her vatandaşın çocuğa karşı işlenmekte olan istismar suçunu yetkililere bildirmekle yükümlü olduğuna dikkat çekti.

Seminer sonunda KAGİD Başkanı Gülgün Narinç, Emniyet Müdürümüz Taner Ertürk ve Polis Memuru Ersin Sayılkan'a, Dernek Başkan Yardımcısı Dilek Dönmez Avukat Ayşe Taciser Ülkü Levent'e, Dernek Başkan Yardımcısı Öznur Kırkıcı da Psikolog Nigar Şahin'e teşekkür plaketlerini sundu. Dernek Genel Sekreteri Gizem Özkanlı Çelikkol da Komisyon Başkanı Buse Ersaraç'a gerçekleştirilen anlamlı etkinlik dolayısıyla teşekkür çiçeği takdim etti.
Haber: Sevginar SALİ

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki SİLİVRİ'DEN
Sonraki »

YORUM YAP