Silivri Kadın Girişimciler Derneği geleneksel Yılın Emekçi Kadını Ödülüne bu yıl Seldağ Onur'u layık gördü.
Silivri Kadın Girişimciler Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla her yıl yaptığı üzere Emekçi Kadın Ödülünü sahibine verdi, yeni üyelerine katılım belgeleri takdim etti ve bilgilendirme gerçekleştirildi.
ÇELİKKOL: KADINIZ, TOPLUMUN GÜCÜNÜN GİZLİ KAHRAMANLARIYIZ
Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Sekreteri Gizem Özkanlı Çelikkol, “2020 yılı başladığı günden itibaren hem ülkemizde hem dünyada kayıplarla, acılarla, ölümlerle karşıladı bizi ne yazık ki... Kutsal vatan topraklarımızın bölünmez bütünlüğü uğruna şehit olan askerlerimizin acısı yüreklerimizi dağladı, acımız çok büyük, hüznümüz dağlar kadar... Bu nedenledir ki, bu yılki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliğimizi dayanışma yemeği olarak düzenlememe kararı aldık. Anmadan da olmazdı elbette, çünkü biz kadınlar ana, bacı, can, canan, eli öpülesi, duygu seli, anlattıkça çoğalan, çoğaldıkça güçlenen, acılarla yoğrulanlarız... Kadınız, toplumun gücünün gizli kahramanlarıyız. Bizler acılarıyla yoğrulan ama sonrasında ayağa kalkıp ümit vereniz.
Şu gerçeği de unutmayalım ki, güçlü, çağdaş bir devlet ve millet olabilmenin gereklerinden biri de, kadınların yetenekli oldukları her alanda yükselmelerine olanak sağlamak ve bu alandaki engelleri ortadan kaldırmaktır” dedi.
NARİNÇ'TEN 8 MART KONUŞMASI
Dernek Başkanımız Gülgün Narinç programda söz alarak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe yönelik şunları söyledi: “Çıkış noktası hep bellidir. İş hayatındaki kadınların 1857 yılından itibaren mücadelesinden kaynaklı. Herkesin hafızasında yer etmiş bir olay. Özellikle şundan çok memnunum; Kadınlar Günü ile ilgili farkındalık ülkemizde de çok ciddi oranda artmaya başladı. Belki sosyal medya kullanımı, belki teknolojik anlamda birbirimize daha çabuk ulaşıyor almamızın verdiği bir kolaylık, bilgi alışverişinin daha rahat hale gelebilmesi, tüm bunları bir araya getirdiğinizde bu konuyla ilgili farkındalığın artması ciddi anlamda beni mutlu ediyor.
“HER İKİ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”
İstatiksel verilerden bahsetmek istiyorum. Rakamlar, son zamanlarda ülkemizde kadına yönelik şiddette artış gösteriyor. Şu ana kadar şiddet görmüş kadınların yüzde 39'u fiziksel, yüzde 15'i cinsel, yüzde 42'si de her ikisinden birine maruz kalmış. Bunlara baktığımızda her iki kadından birinin bir şiddete maruz kaldığını görüyoruz. Şiddetin tabi ki açılımları da var. Çalışan, yüksek eğitimini görmüş kadınların bile ekonomik şiddete maruz kaldığını görüyoruz.
Ortalama her iki kadından birinin şiddete maruz kalması ciddi bir rakam. Biz burada bu anlamda çok şanslıyız. Cinsel şiddet, fiziksel ve psikolojik şiddete de girebiliyor. Fiziksel ve psikolojik olarak ikiye ayrılıyor. Psikolojik olanın içine cinselliğin bir kısmı, ekonomik şiddet giriyor. Fiziksel şiddet zaten cinsel şiddetle birlikte yine direkt olarak bir darp söz konusu olabiliyor. Bunlar çok vahim ve hoş olmayan şeyler. Artık kadın da isyan etmeye başladı. Kadının hayır demesi çok önemli. Bununla ilgili mücadele etmesi çok önemli. Hayır demesi, yirmi kere karakola gidip şikâyet etmesine, ona yaklaşma yasağı konmasına rağmen o kişi tarafından öldürülebiliyor. Yaşanan bazı acı örneklerden dolayı insanların da kafası karışıyor. Şiddet gören kadına müdahale etsek mi etmesek mi, yanında olsak mı olmasak mı? Sonrasında beyanlar değiştiriliyor. İlla ciddi bir darp raporu mu alması lazım, ölmesi mi lazım? Bütün bunlarla mücadele edebilmek için ne tür süreçlerden geçmek lazım. Bunlarla ilgili eğitimler alındı. Sonuca ulaşmak adına atılan adımlar farkındalığın artması, haykırışın yükseğe çıkması, biraz daha olayı görülebilir hale getiriyor. Aslında önceden de vardı ama ortaya çıkmıyordu.
İSTATİSTİKİ DEĞERLENDİRMELER
İstatistiklerde bu tür şiddetler en çok Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Baktığınızda Marmara çok göç aldığı sebebiyle evet, Doğu Anadolu farklı bir kültürel yapıdan kaynaklanıyor olabilir, İç Anadolu şaşırtan bir istatiksel veriydi. Şiddeti uygulayan erkeklerin yüzde 44'ü de lise ve üstü eğitim almış. Eğitim, bunda etken değil. Asıl etken yetişme tarzı. Erkek annelerin çok daha fazla görevi var. Çocuklarını çok daha farklı şekilde yetiştiriyor olması lazım. Aileden gelen o görgüyle birlikte yetiştiği ve bilinç altına kodlandığı şekilde ileride eşine ve çevresine davranabiliyor.
“CİNSİYET EŞİTLİĞİNDEN SÖZ EDİLİYORSA ZATEN EŞİTSİZLİK VARDIR”
Son dönemde çok fazla dile getirilen toplumsal cinsiyet eşitliği konusu var. Eşitlik mi, eşitsizlik mi var? Eşitlikten söz ediliyorsa zaten eşitsizlik vardır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaşıyorken, bunu iyileştirme adına bir takım hukuksal ve toplumsal adımların atılmasını bekliyorken bir nebze de olsa bir araya gelerek kendi çevremizdeki insanlara bunu anlatarak fayda sağlayabiliyor olmak temel amacımız. Bir kadın derneği olarak adımız Kadın Girişimci olmak ama kadın olmak temelinde yatan etken. Onu unutmadan, sosyal sorumluluklarımızı da özellikle dikkate alarak yolumuza devam etmek gerektiğinin de farkındayız.
“KIZ ÇOCUKLARIN OKUTULMASIYLA İLGİLİ SIKINTILAR VAR”
Bir toplumun kalkınması için kadına verilen değerin yükseltilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin de en çok eğitim ve istihdam alanında ihtiyaç duyulduğunu söylemek istiyorum. Eğitimde kız çocukların okutulmasıyla alakalı bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Önceden ilkokula gidemiyordu, şimdi ilkokula gidiyor ama ortaokul ve liseye gidemiyor. Ortaokul ve liseye gittiğinde üniversite eğitimini de almak isteyecek ama onu alırken belki şehir değiştirecek. Buna izin verilmiyor. Yüksek eğitim almasına izin verilmiyor.
Bizler girişimci olduğumuz için hepimiz birer işvereniz. Kendi işimizin de işçisiyiz. En büyük emekçi kadın da bizleriz. Mesela bizim okulumuzda çalışan birçok kadın var. Onların da sıkıntılarına çare olabilmek adına herkesin bu farkındalığa sahip olduğunu biliyorum. İzin verildiği kadar değil, istenildiği kadar yaşam biçimine sahip olmak dileğiyle…”
AXA'NIN KADIN GİRİŞİMCİ VE SAĞLIK SİGORTALARI ANLATILDI
Program KAGİD üyesi Axa Sigorta Acentesi Özvarnalı Sigorta'nın sahibesi Elif Özvarnalı'nın daveti üzerine Axa Sigorta Bakırköy Bölge Müdür Yardımcısı Serpil Özhan'ın temelinde sigorta, özelinde ise "kadın girişimci sigortası" ve "sağlık sigortası" konularındaki bilgilendirmesiyle devam etti.
ERTÜRK VE ADSAN'A ÜYELİK BELGELERİ VERİLDİ
Aylin Ertürk ve Özlem Adsan'a toplantıda üyelikleri takdim edildi.
AYLİN ERTÜRK KİM?
2 Nisan 1983 Çatalca doğumlu Aylin Hanım hayatın şartlarına yenilmemiş, iş hayatına rağmen okumaya devam etmekte olup, açık öğretimden lise okumaktadır. Evli ve 3 çocuk annesi olan yeni üyemiz, kadın kimliğinden korkmadan, vazgeçmeden erkek işi diye bilinen şoförlük mesleğini yürütmektedir. Birçok konuda öncülük cesareti taşıyan Aylin Hanım 2019 Mayıs ayında kendi servis taşımacılığı şirketini kurmuş ve hali hazırda da Silivri'nin ilk kadın şoförü olma sıfatını taşımaktadır.
ÖZLEM ADSAN KİM?
27 Kasım 1975 İstanbul Büyükada doğumlu olan Özlem Hanım, aslen Batı Trakya göçmeni. İlkokula Eczacıbaşı ile başlayıp Ortaokulu Semiha Şakir Ortaokulu'nda, liseyi ise Kartal Lisesi'nde okumuştur. Askeri okul sınavlarına hazırlanan üyemiz, üniversiteyi kazanmış olmasına rağmen kadın olmanın zorlukları hayatında çok erken kendisini göstermiş annesinin hastalığı nedeniyle üniversiteye gitmekten vazgeçmiştir. Bu süreci Şirket Muhasebesi, İşletme, Bilgisayar Programı özel kurslarını tamamlayarak değerlendirmiş ve sonrasında Nova Dış Ticaret şirketinde çalışmaya başlamıştır. Fakat ne masa başı ne şirket ne de yönetime ilgisinin olmadığının farkına varmış ve ilgi alanı hep silah, tüfek, poligon olmuştur. Toplumun kadınla bağdaştırmak istemediği şeyler olunca konu en büyük zorlu mücadeleyi kendi içinde vermiş ancak vazgeçmeyerek ailesinden de gizli 2004 yılında bir firmanın silah personeli alım sınavına girmiş ve sınava girenlerin arasında tek kadın olarak sınavı birincilikle geçmiştir. Bir dönem bu alanda farklı şirketlerde çalışmış, kendi girişimine yapacağı yatırımlar için eğitimlerime devam edip İçişleri Bakanlığından aralarında silah tamir ustalık belgesinin de olduğu tüm belgelerini almıştır. Yaşamın getirdiği tüm zorluklara rağmen 2012 yılında tam zamanı diyerek kendi işyeri olan Adsan Silah'ı kurmuştur.
YILIN EMEKÇİ KADINI ÖDÜLÜ SELDAĞ ONUR'UN
KAGİD her sene olduğu üzere 2019 yılı, Yılın Emekçi Kadını ödülünü bu yıl da verdi. Ödüle layık görülen isim Seldağ Onur oldu.
SELDAĞ ONUR KİM?
17 Şubat 1975 Almanya doğumlu olan isim, ailesi Türkiye'ye kesin dönüş yapınca ilk, orta ve lise eğitimini Silivri'de tamamlamış ve akabinde Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirmiştir. Çalışma hayatına çok küçük yaşlarda okul sonrası babasının dükkanında vakit geçirerek başlamış, sonrasında Silivri Klassis Otel'de farklı departmanlarda devam etmiştir. Bir çok otel ve iş yerinin kapatılması ile Maksi Markette güvenlik görevlisi, Silivri Uyum Kent Sitesi'nde güvenlik amiri, Sipahioğlu Boru Profil Toptan Satış Grubu'nda satış ve pazarlama sorumlusu olarak çalışmış ve sonrasında Peyman Kuruyemiş'in Trakya Bölge Distribütörlüğü'nü üstlenmiştir. Demir ile ilgili perakende satışı için Silivri sanayisinde çalışmalara başlamış, "kadın işi değil" diyenlere kulaklarını tıkayarak yorucu ve yıpratıcı bir sektör olmasına rağmen pes etmemiş, kendisini sanayi sitelerinde kabul ettirmiş ve 2007 yılında demir sektöründe kendi işimi kurmuştur. Kadın olup erkeklere yakıştırılan bir iş yapmanın, büyük araç kullanmanın, toplumun yadırganmasının yüklerini ezip geçmiş; arabasına demir profil, sac levha yükleyip sevkiyatları kendisi yapmış, hala da yapmaya devam etmektedir. İstemek başarının yarısıdır sözünü kendisine motto belirlemiş Sanayinin Demir Lady'si olmuştur.
KAGİD'in 2019 yılı Emekçi Kadın Ödülü'nü Seldağ Onur'a tüm üyeler adına Başkan Gülgün Narinç takdim etti. Sevginar SALİ