Kahramanlık destanımız İstiklal Marşı'mızın 102. yıl dönümü kutlandı, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından sunulan programla anıldı.
12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Gürü Programı, Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanıp dün Önder Yılmaz Sahnesi'nde sunuldu. Programın sunumunu okul öğretmenlerinden Tuğba Öndül üstlendi.
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve protokolün diğer mensupları, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler katılanlar arasındaydı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman askerleri, Kahramanmaraş merkezli on bir ili etkileyen deprem sonucunda kaybettiğimiz canlar ve tüm şehitlerimizin huzurunda saygı duruşunda bunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
KARAKİRAZ: HEYBETLİ KİMLİĞİMİZ, YURTSEVERLİK VE ÖZGÜRLÜK AŞKIMIZ 102 YAŞINDA
Günün anlam ve önemini belirten konuşma okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Canan Karakiraz tarafından yapıldı. Karakiraz konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuurun ayakta tutulabilmesi için bunları hatırlamak gerekir.
İşte biz bugün kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurtseverlik ve özgürlük aşkımız İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 102. yılını kutlamak ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını, kararlılığını "Hayal ile yoktur alışverişim, her ne demişsem görüp de söylemişim" diyerek abideleştiren Mehmet Akif Ersoy'u anmak üzere toplanmış bulunuyoruz.
“İSTİKLAL MARŞI'NI ANLAMAK VE ANLATMAK İÇİN YAZILDIĞI ŞARTLARI BİLMELİYİZ”
İstiklal Marşı'nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve onu bu çerçevede değerlendirmemiz gerekir. İstiklal Savaşı günlerinde İstanbul, İzmir işgal altında, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş, Karadeniz'de Ermeni çeteleri, Akdeniz'de Fransız askerleri var. Düşman orduları bin yıllık Türk yurdunu yok etme peşinde. Türk milleti, tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır.
İşgal altındaki bu topraklarda silah zoruyla vicdanların sesleri kısılmaya çalışılmış; Türk milletinin hür iradesi baskı altına alınmak istenmiştir. Fakat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün etrafında parlayan özgürlük ateşi milletimizin ufkunu aydınlatmıştır. Halide Edip, Hamdullah Suphi ve Mehmet Akif gibi yüzlerce aydınımız Mustafa Kemal'in de isteğiyle Ankara yolunu tutmuştur.
Tarih Eylül 1920.Genel Kurmay Başkanı İsmet Bey, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi'yi ziyaret eder. Sohbetlerinde, bir milli marş yazılması için yarışma açılmasının iyi olacağını söyler. Kısa süre sonra da Millî Eğitim Bakanlığı, millî marş yazımı için TBMM'den kanun çıkartarak yarışma düzenler. Yarışma için 724 şiir gönderilir. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenir. 6 tanesi ayrılır. Ama hiçbiri beğenilmez; milli marş olacak değerde bulunmaz.
Bu arada Çanakkale Savaşları dolayısıyla yazılan, “Çanakkale Şehitleri'ne” adlı şiiriyle hafızalarda yerini alan ve Anadolu'nun değişik yerlerinde verdiği hutbelerle, Millî mücadelenin manevi hazırlayıcılarından olan Mehmet Akif'ten millî marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşmuş ancak Akif ödül nedeniyle yarışmaya katılmamıştır. TBMM, Akif'in marşımızı yazması için yarışma şartlarını değiştirir ve Mehmet Akif'e şirini yazması için davet gönderir.
O sırada yabancı işgalleri yetmezmiş gibi, iç isyanlarla da boğuşulmaktadır. Yunanlıların İnönü'de yenilmesi ve Ankara Hükümeti'nin çeşitli devletler tarafından tanındığı günlerde Akif eserini tamamlayarak Meclis'e sunar.
Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey seçilen 6 şiiri ve Akif'in adı yazılı olmayan şiirini ordu komutanlarına göndererek askerlere okunmasını sağlar. Diğer 6 şiir askerlerimizde herhangi bir etki yaratmazken, Akif'in imzasız şiirini duyan Mehmetçiklerimizin maneviyatlarında hissedilir şekilde güçlenme meydana gelir. Çünkü İstiklal Marşı "Korkma!" seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bizim için kabul edilebilir kavramlar değildir.
12 Mart günü TBMM'de şiirle ilgili konuşmalar ve oylamalara geçilir. Akif'in şiiri sık sık alkışlarla kesilerek defalarca okunur ve büyük çoğunlukla kabul edilir.
“İSTİKLAL MARŞI, HEM TÜRK ULUSUNU, HEM DE MUSTAFA KEMAL'İ MÜKEMMEL BİR SURETTE ANLATAN BİR DESTAN”
Oturuma Mustafa Kemal Paşa başkanlık etmektedir: “Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet/ Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklâl, mısraları en sevdiğim kısımdır. Milletimden asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır.” dediği meclis kayıtlarına geçmiştir. Mehmet Akif “O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır.” diyerek bu durumu ifade etmiştir ve İstiklal Marşı'nı Safahat'ına almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” diye dua etmesi istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.
İstiklal Marşı hem Türk ulusunu hem de Mustafa Kemal'i mükemmel bir surette anlatan bir destan hüviyetindedir.
“SAYGIYLA ANIYOR ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”
Başta vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı'nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, bu müstesna şiiri milletimiz adına İstiklal Marşı olarak oy birliği ile kabul eden Mustafa Kemal Atatürk ve I. TBMM üyelerimizi ve İstiklal Savaşımızda canını feda eden tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor ve şükranlarımı sunuyorum.”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından video gösterimi ile Mehmet Akif Ersoy'un hayatı anlatıldı.
“MİLLİ MÜCADELEDEN İSTİKLALE”
Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri öğretmeni Volkan Çınar'ın teknik hazırlık kısmında görev aldığı, müziklerini ilçemiz müzik öğretmeni İbrahim Orçin'in seslendirdiği, kurgusunu ve metnini Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Asuman Erarslan'ın yazdığı, İstiklal Marşı'mızın yazılma sürecini anlatan, Mücadeleden İstiklale isimli çalışma Erarslan'ın sunumuyla sahnelendi. Gösteri, konuklara duygusal anlar yaşattı.
ÖDÜL TÖRENİ
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce okullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma yarışmasında dereceye giren ilkokullarda İlçe 1.'si olan Büyük Çavuşlu 60. Yıl Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Sümeyye Elif Balçık ve ortaokullarda İlçe 1.'si olan Çağrıbey Ortaokulu öğrencisi Almila Aksoy İstiklal Marşı'mızın birer kıtalarını sahnede okudu. Öğrenciler, ödüllerini tebrikler eşliğinde İlçe Kaymakamı Tolga Toğan ve Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın elinden aldı.
Renginar SALİ