“Kanun teklifi geri çekilmelidir!”

“Kanun teklifi geri çekilmelidir!”

15.07.2024 11:18:51

Hayvanseverler protesto için bir araya gelerek “STK'lar ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanun teklifi geri çekilmelidir!” çağrısında bulundu.

Silivri'de 14 Temmuz 2024 Pazar günü Marmara Hayvan Hakları Federasyonu ve Silivri Hayvan Hakları Derneği Başkanı Şükran Sungur Çakır öncülüğünde sahilde Atatürk Anıtı önünde toplanan ÇYDD, CHP Kadın Kolları ve çeşitli STK temsilcileri ile hayvanseverler sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa teklifini protesto etti.
Türkiye genelinde görüşülen yasaya karşı hazırlanan ortak bildiri aynen şu şekilde:
“Sayın Cumhurbaşkanına Sesleniş!
“1389 BELEDİYENİN 1200'E YAKININDA BAKIMEVİ DE KISIRLAŞTIRMA DA YOK”
1-) Dünyaya örnek olarak 2004 yılında ana hükümlü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması olarak çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu'na rağmen, hala daha 1389 belediyenin 1200'e yakınında bakımevi de kısırlaştırma da yok.
“KATLİAM VE ÜREME DÖNGÜSÜ DEVAM EDİYOR”
2-) Kısırlaştırma yapmayan belediyelerin görevi ihmal ile hayvanlar aç sefil yaşam savaşı verirken çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaşı da mustarip ve şikayetçi olduğunda, Belediye bu hayvanları toplarken birazını öldürüp, kalanları da birbirlerine, başka ilçelere, beldelere çöplüklere, ormanlara ve otobanlara atar. Atılan hayvanlar üremeye devam ediyorlar. Bu katliam ve üreme döngüsü devam ediyor.
3-) Bizler 20 yıl boyunca hayvan severler, gönüllüler ve STK'lar olarak, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, yetkili kurumlarla belediyelere denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik, etmeye devam ediyoruz.
4-) Fakat, yasa uygulamayan ve görevi ihmalde bulunmayan devam eden belediyeler, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ne de idari cezai bir yaptırım getirildi.
“BELEDİYELERİN GÖREV İHMALLERİNİN BEDELİNİ, MASUMLARA ÖDETMEK İSTİYORLAR”
5-) Ve şimdi, bir kısım bürokratlar ve bazı siyasiler belediyelerin görev ihmallerinin bedelini, kendi iradeleri dışında dünyaya gelen hayvanları öldürerek bu masumlara ödetmek istiyorlar.
6-) Oysa, bürokratların da bilmediği bir gerçek, sokak hayvanlarının ana kaynağı Türkiye'de bulunan 20 bin'e yakın köyde yaşayan tarım ve hayvancılıkla uğraşan 10 milyonlarca vatandaşın canını malını davarını koruyan, yüz binlerce sahipli bekçi ve çoban köpeklerinin, sahiplerince beldeler, ilçelere atılan ve sonra da sokak köpeği denilen yavrularıdır.
“KISIRLAŞTIRILMASI SAĞLANMAZ İSE ÜRETEME DEVAM EDECEK”
7-) Bu sahiplerince atılan bekçi, çoban köpeği yavrularının büyüyüp artık sahipsiz sokak köpeği olmadan ve çapraz üremeye girmeden kısırlaştırılması sağlanmaz ise üreteme devam edecektir.
8-) Tarım ve hayvancılık yapanların ve evini malını canını korumak için kapısında bekçi köpeği olan köylünün köpeklerinin elinden almak ve kısırlaştırmak mümkün olmasa da bunların şehirlere kırsala atılan yavruları kısırlaştırılırsa üreme kontrol altına alınır.
9-) Bugün bir kısım bürokrat ve siyasilerin "saldırgan olanları toplanacak uyutulacak öldürülecek" diyerek ölümlerden ölüm biçmeye çalışarak bir insanlık ayıbı sergiledikleri, öldürülmelerini yasaya koymaya çalıştıkları sokak köpeklerinin %99'u bu korumacı bekçi çoban köpeklerinin sahiplerince atılan yavrularıdır.
“KATLİAM VE ÜREME DÖNGÜSÜNÜ DEVAM ETTİRECEK BU KANUN TEKLİFİ GERİ ÇEKİLMELİDİR!”
TBMM'de sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklı selim siyasiler olduğuna, TBMM'den tuzaklar içeren bir katliam kanunu çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyor, onlara ve Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. STK'lar ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanun teklifi geri çekilmelidir!
Şimdi hep birlikte haykırıyoruz... Yasayı Geri Çek! Yasayı Geri Çek! Yasayı Geri Çek!”
Sevginar SALİ

YORUM YAP