
AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş, askıya çıkan Selipaşa-Ortaköy-Kavaklı 1/5000 ölçekli nazım imar planıyla ilgili 6 Nisan Cumartesi günü Kavaklılı vatandaşlara bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Karakaş, metropolün yanı başında konumlanan Silivri’ye güçlü bir ekonomi ve prestij sağlayacak hedef projelerle izlenecek yol haritasını paylaştı. Karakaş, "Fısıltı gazetesi kamuoyuna planı kötülüyor, mağduriyet söz konusu değil, endişe yapmayın!” diye konuşarak mahallelinin yüreklerine su serpti ve şöyle konuştu:
"Beylikdüzü’nün alanı daha az olduğu için onlar yüksek konutlarla inşa etmeye çalışıyorlar. Bizim alanlarımız daha büyük olduğu için daha geniş alanda daha düşük katları olan ama yoğunluk itibariyle Beylikdüzü’nün iki misli olacak bir yoğunluğu hesap ediyoruz. Kavaklı’nın bundan önceki rahmetli belediye başkanı ve ekibi bu işi planlarken, yaklaşık 22 bin nüfusa göre hesap etmiş. Şuanki planlarda Kavaklı’ya biçilen rol yaklaşık 120 bin civarı. Gelecek olan bu nüfusun dörtte biri Kavaklı’ya yerleşecek şekilde planlanmış. Bu planlar içerisinde en ciddi şekilde faydalananın da Kavaklı Mahallesi olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.” Ak Parti ilçe başkanı merkezde 1’e düşen emsalin ve 4 olan kat yoğunluğunun da habercisi oldu.
KARAKAŞ: PLANLAR İVME KAZANDIRACAK
Karakaş, plansal bütünlük içerisinde hareket etmenin önemine değinirken, planın Silivri’ye kazandıracağı ivmenin büyüklüğüne dikkat çekti. Kavaklı sakinlerine planın yapılma gerekliliğini örneklerle anlattı. Konuşmasında şunları kaydetti: "Kavaklı Mahallemizin 1/5000 ölçekli nazım imar planını toplantı çerçevesinde değerlendireceğiz. Plan yapmak çok zor. Bu planı yaptıktan sonra hayata geçirme noktasında da planın arkasında durmanız gerekiyor. Silivri’de 8 belde 1 tane ilçe belediyesi vardı. Büyükşehir Belediyesine bağlı olmadığı zaman dilimlerinde 8 belde belediyesi kendilerine münhasır plan yapardı. İlçe belediyesi yine kendine has bir plan yapardı. Birbirinden kopuk olan bu planlarla da Silivri’de bütünlük arz edecek durum söz konusu değildi. Bir yerde konut varken, bir yerde sanayi var, bir diğer yerde küçük sanayi varken bir diğer yerde villalar. Bir başka yerde yazlık kesimler varken, hemen yanında başka tesisler olmak suretiyle çarpık kentleşmenin önünün açılması noktasında sıkıntılar çekildiğine birlikte şahit oluyoruz. İstanbul’da da plan bütünlüğü olmadığı için sıkıntılar vardı. Bundan 40 yıl önce Sirkeci sebzeci, meyveci, kuruyemişçilerin olduğu bir yerdi. Haliç’in etrafında birçok sanayi tesisi olduğu, Maslak bölgesinde çok ciddi sanayilerin olduğu bölgeler vardı. 30-40 yıl sonra ki durumu değerlendirdiğimizde, bahsettiğimiz birçok bölgede çok ciddi değişimler oldu. İstanbul’da bu konudaki etkileşimden payını aldı.
"PLAN; 355 BİLİM ADAMI VE 4 ÜNİVERSİTENİN DANIŞMANLIĞIYLA YAPILDI”
İstanbul yıllarca kısır döngü içerisinde mücadele etti ama bugün dünyanın sayılı vilayetlerinden biri pozisyonu şekline de geldi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş çalışmalarıyla aynı zamanda Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı oldu. Bu da İstanbul’da ki plan vizyonu içerisinde ilerlemenin, sonucu olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin başarısı olarak göstermektedir. Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı demek; Birleşmiş Milletler Birliği Başkanlığı’nın belediyeler nezdinde ki başkanlığı demektir. Dolayısıyla İstanbul’da ilk defa bir plan adımı 1994 yılında o gün Büyükşehir Belediye Başkanı olan bugün ki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan atmıştır. Büyükşehir Yerel Yönetimler Yasası ile birlikte plan yapma yetkisi büyükşehir ve ilçe belediyelerine verildikten sonra bizimde içinde olduğumuz İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi adı altında kurulan bir planlama merkeziyle birlikte İstanbul’da bir plan yapıldı. Yaklaşık 355 bilim adamı ve 4 üniversiteden danışmanlık hizmeti almak suretiyle de plan şekillendirildi.
"40 BİNE GÖRE HESAP YAPILINCA SIKINTILAR OLUYOR”
İstanbul’la birlikte Silivri’yi de şekillendirilme noktasında bizler adımlar attık. Hepinizin bildiği gibi 2009 yerel seçimlerinden önce beldelerin kapanması ve ilçe belediyesine dâhil edilme süreciyle bu planların bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesi için Silivri’mizin bazı planlarını biraz daha öteledik. O günkü Çanta ve Selimpaşa belediye başkanlarımız aradı. Ve diğer belediye başkanlarımız aynı Büyükşehir’e bağlanmadan önceki plan hiyerarşisi içerisinde plan yapmışlar ve beldeleri geliştirmeye çalışmışlardır. Şöyle bir örnek vereceğim; Silivri’de sadece alt yapının hesabı 40 bin nüfusa göre yapılmıştır. Bugün Silivri’nin merkezdeki yerleşik nüfusu 100 bin. Ama mahalleleri de içerisine koyduğunuz zaman 165 bin civarı nüfusu var. 40 bine göre yaptığınız bir hesap içerisindeki alt yapı bir zaman geliyor ve gelecek planlayamadığımız için sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz.
"GELECEK 1 MİLYON 550 BİN NÜFUSU DÜŞÜNÜN; ONA GÖRE HESAP EDİN”
Aynı şekilde yollar, yeşil alanlarda, diğer tesislerde… İstanbul yerleşik olarak yaklaşık 15 milyon nüfus olarak iki bölgede düşünüyoruz. Kuzey istikameti yeşillik, güney istikameti de daha çok Tem yoluna paralel şekilde ulaşım akslarının ve yerleşim alanlarının daha yoğun olduğu alanlar olmak kaydıyla da bu konuda böyle bir plan öngörülüyor. Silivri’mizde 15 milyonluk nüfus içerisinde. Yaklaşık 1 milyon 550 bin nüfuslu bir ilçe olma noktasında ki alt merkezlerden bir tanesi olarak planlandı. 2023 yılı 1 milyon 550 bin nüfusa göre yaşam ve yeşil alanı, yolları, raylı sistemi aklınıza gelecek tüm bu anlamdaki çalışmaları değerlendirerek adım atmanız gerekiyor. Örnek vereceğim; Menderes, Vatan Caddesi’ni yapacağı zaman, insanlar eleştiriyordu. Ama bugün Vatan Cadde’si İstanbul’un adeta ana bir damarı şeklinde çalışıyor. Bugün 1 milyon 550 bin nüfus geleceğini düşündüğümüz Silivri’de ulaşım entegrasyonu açısından çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor.
"YAPTIĞIMIZ PLANLA 2 TANE BEYLİKDÜZÜ OLUŞTURUYORUZ”
Kavaklı, Selimpaşa, Ortaköy Sanayisi’ni içerisine alan yer yaklaşık 400 bin nüfus olarak 1/100.000’lik planda planlandı. Değirmenköy, Çanta, Gümüşyaka ve Çavuşlu havzasını içerisine alan yine yaklaşık 400 bin nüfus yoğunluna hitap edecek bir plan uygun görüldü. 700 bin nüfusuyla aşağı yukarı Silivri merkeziyle köylerin kendi içerisindeki artışlarına göre olan oranlarıyla birlikte burası düşünüldü. Silivri Büyükşehir Belediyesi Yasası’nı düşündüğünüz zaman nüfusu 750 bini geçen iki tane Büyükşehir vilayeti olabilecek olan bir ilçenin nüfus planlamasını ve bu konudaki yerleşim planını yapıyoruz. Bu çok önemli. Şu anki Beylikdüzü yaklaşık 220 bin nüfusu düşündüğünüz zaman bizim yaptığımız planla iki tane Beylikdüzü oluşturuyoruz.
"PLAN OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ”
Planın tabiî ki kusurları, parsel bazında aksaklıkları olabilir. Çeşitli değişiklikler yapabiliriz. Bu planın içerisinde olan düzenlemelerin her biri uzmanlarca yapıldı. Bu plan oy birliğiyle geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ak Parti en büyük grubu olan partidir. Diğer siyasi parti ve bağımsız arkadaşlarımızın her birinin oylarıyla geçti. Hepimiz Kavaklı, Selimpaşa ve Sanayi’nin planlanmasında neler yapılabileceği noktasında, Silivri Belediyesi, bizlerin ve komisyonun içerisinde olduğu 20’den fazla toplantı yaptık. Son karar aşaması belediye meclisinde de planımızın son şeklini vermiş olduk.
"KAVAKLI GİŞELERİ BİR ŞANSTIR”
Kavaklı’ya ciddi bir ivme kazandıracak olan Kavaklı gişelerini önemsiyorum. Otobana bağlanan ve Kavaklı yolundan gelen, Silivri’nin çevre ve E5 yoluyla bağlantılı olan yol direk yeni bir otoban bağlantısı olmak suretiyle çevre yoluyla bağlantısı olan bir yol haline gelecek. Gişelerin oluşması Kavaklı’nın gelişimi açısında bir şanstır. Silivri’ye de ciddi bir vizyon katacak bağlantı yolu olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Kavaklı’da iki tane raylı sistem hattı var. Metro Kavaklı’nın içinden geçiyor. Bu da çok önemli bir ulaşım aksıdır. Tuzla’ya kadar kesintisiz olarak gidecek olan bu hat Silivri’nin gelişimi açısından da çok önemli.
3-5 yıl önce ben size, ‘Metro’nun planlarını yapacağız’ dediğimde inanmayabilirdiniz ama bugün artık uygulama projeleri çizen bir anlayışa geldik. İBB Topbaş, 6-7 ay önce talimatını verdi. Silivri’nin raylı sistem uygulama projelerini çizilmeye başlattı. Çok önemli bir projedir bu. Belki 1-2 cümleyle geçeceğiz bugün belki seçimlerde de en büyük vaatlerimizden biri olacak. Ama Metronun bu konudaki etkileşimi bölgemizi 0 değiştirecek olan bir faktördür. Raylı sistem Silivri’mize muazzam bir ivme katacak.
"VELEV Kİ; HAVAALANI SİLİVRİ’YE YAPILMAZSA”
Raylı sistem şu açıdan çok önemli; ‘Kamuoyunda havaalanı Silivri’den gitti’ diye bir söylenti var. O daha gerçekleşmedi. Bu planlar yapılırken tüm entegrasyonumuzu da havaalanına göre yaptık. Dolayısıyla ihalesi yapılacak olan havaalanıyla ilgili duymuşsunuzdur; linyit yatakları üzerinde olması, göçmen kuşların geçiş güzergâhı olması, sis bulutu endişesi olması nedeniyle hala yapılma ihtimali olan bir yer. Velev ki yapılmazsa; burası yine rezerv havaalanı olarak kalacak ve bundan sonraki aşamada İstanbul’un yapılacak olan havalimanlarından birisi olacak.
"MERKEZDE EMSAL 1, KAT 4”
Silivri Merkez bölgenin imarı 1 emsal ve 4 kat oldu. Projelendirme aşamasında bazı ortak kullanım ve aydınlatma alanları emsal dışı kaldığı için bunlar 1.2,5, 1.3’e tekabül eden bir emsaldir bizim eski uygulamaya göre. Ortaköy’e giden yol üzerinde konut + ticaret olmak kaydıyla önemli bir ticaret aksı olması önünü de açıyoruz. Kavaklı ile Silivri arasındaki bütün yerlerde ticareti + hizmeti ve konut alanlarının önünü açacak olan hizmetleri gerçekleştirmiş olacağız.
"GÜMRÜK SİLİVRİ’YE GELİRSE BÜYÜK SİNERJİ YARATACAK İLÇEMİZDE”
Alt yapısını daha oluşturmadık ama bir gümrük getirme projemiz var. Eğer gümrüğü buraya getirebilirsek; Silivri’mizde çok ciddi şekilde sinerji oluşturacak yatırımlardan bir tanesi. Özellikle sanayiciler ve lojistik amaçlı yatırım yapacak insanlarla ilgili de çalışmış olacağız.
Küçük Sanayi Sitesinde iş alanı oluşturacak, bu konuda Kavaklımızın bahsettiğimiz 400 bin nüfus içerisinde önemli can damarlarından biri olacak.
"BİR KİŞİNİN DAHİ MAĞDUR OLMAYACAĞI PLAN YAPIM TEKNİĞİDİR”
Gösterilen yeşil alanlar, yol güzergahları, sosyal donatı alanlarının yerleri değiştirilebilir. Bir yerde bir tesis vardır, üst ölçekte yeşil alan olarak gelmiştir. Tesis olmayan bir yere bu konuda aktarım söz konusu olabilir. Raylı sistem güzergahları binalara, fabrikalara denk gelebilir. Uygulama aşamasında bunlarında yeri değişebilir. Bunların hepsinin önü açılmıştır. ‘Aman benim parselim yeşil alanda kaldı’ gibi bir şey söz konusu olamaz. Bunların hepsi 18 uygulaması içerisine dahil edilmiş planlardır. Bir kişinin dahi mağdur olmayacağı plan yapım tekniğidir buradaki. 18 uygulamasıyla birlikte parselimizin üzerinde yeşil var diye sakın tedirgin olmayın. Bunların hepsi uygulama aşamasında değiştirilebilir.
"TERK EDİLMİŞ ARAZİNİN ÜZERİNDEN MAKSİMUM KESİNTİ %5’TİR”
%400 nüfus artışı söz konusu olduğu için burada sosyal donatı kesintisi söz konusu olacak. Bu yaptığımız yol, cami, resmi kurum, yol ve yeşil alanlarıyla ilgili de endişeye kapılmayın. Çünkü bunları bilabedel terk edenlerin imar hakları kaybolmayacak. Mevcut terk edilmiş arazinin üzerinden maksimum kesinti alanı %5’tir. ‘Ben %5 daha terk ettim bundan sonra bu imar hakkım kaybolur mu?’ dediğinizde, böyle bir şey söz konusu değil. Eski imar haklarınız tekrar verilmek suretiyle uygulama yapılacaktır. Burada da bir mağduriyet söz konusu değildir. Çünkü fısıltı gazetesi bunları yayıyor, kamuoyunda bunları anlatmaya çalışıyor. Bu planı da kötülemeye çalışıyor. Böyle bir durum söz konusu değildir. Bir arkadaşımızın dahi mağdur olmaması için itirazlar değerlendirilecek ve son şekli verilecektir.
"YAYGARA DA TUZAK DA AYNI”
Silivri’de aynı yaygara yapıldı. ‘Önce görmedik sonra bize göstermedi’ dediler. ‘Haberimiz yoktu biz farkında olmadan onay verdik’ dediler. Biz planı anlattıktan sonra da ‘bu plan doğruymuş’ deyip arkasına takılıp onay verdiler. Aynı mantığı Selimspaşa-Ortaköy-Kavaklı planlarında da yapmak istiyorlar. Aman bu tuzağa düşmeyin.
"SİYASİ HAYATIMIN EN İYİ İŞLERİNDEN OLACAK PLAN”
‘Bana siyasi hayatınız boyunca Silivri’de yaptığınız en iyi iş nedir’ derlerse; ‘1. okullar, 2. devlet hastanesi, 3. alt yapı, arıtma tesisleri ve 4. planlar’ derim. Bu planlar çok daha önceden yapılsaydı bugün Silivri’de bu sorunlarla karşılaşmazdık. Geç kalınmış bir karardır ama doğrudur.”
KAVAKLILAR SORDU, KARAKAŞ CEVAP VERDİ
Askıya çıkartılan 1/5000 ölçekli nazım imar planını vatandaşlara aktaran Başkan Karakaş, toplantı sonunda vatandaşların sorularını yanıtladı.
Haber:
Hazal BAŞARAN