Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun'un Huzur Toplantısında belirttiği trafik sorunu tespitlerini kulak ardı etmeyen Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği ve paylaşım toplantısı düzenleyerek çözüm için önemli bir adım attı.
Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, 28 Aralık 2016 tarihinde polis-halk dayanışmasını geliştirmek ve vatandaşların taleplerini daha yakından dinlemek amacıyla düzenlenen Huzur Toplantısında, trafik ihlallerini alışkanlık haline getiren şoför esnaflarına yönelik ceza hukukunun geliştirilmesi gerektiğini söylemişti.
Başsavcının sözlerine gereken önemi veren Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, 6 Ocak Cuma günü, Ertuğrul Gazi Ortaokulu Konferans Salonunda, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa bir toplantı gerçekleştirdi. Trafik Tescil Büro Amiri Süleyman Karakoç, ticari taşıt kullanan şoförler için bazı uyarılarda bulundu. Akıncı'ya Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Aliş Eren ve Oda Genel Sekreteri Nurcan Ceylan eşlik etti. Toplantıya Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Bülent Akbaş, Merkez Taksi Durağı Başkanı Beraattin Arslan, Marmara Birlik Temsilcisi Emin Uysal, Silivri Belediyesi Fen İşleri Müdürü Mustafa Tuncay Durgut ve şoför esnafı katılım sağladı.
“CAN TAŞIYORSUNUZ BU HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”
Trafik Tescil Büro Amiri Süleyman Karakoç, toplum düzenini ve kamu güvenliğini korumak amacıyla suçların önlenmesini veya azaltılmasını sağlamaya yönelik olarak ticari araç sürücülerini bazı hususlarda ikaz etti. Karakoç, şunları kaydetti: “Duraklarda yaşlı vatandaş ve öğrenci görüldüğü zaman durulmaması bize yoğun olarak gelen şikâyetler arasında, bundan sonra mağduriyet yaşamamaları adına gereken hassasiyeti göstereceğinize olan inancımı belirtmek istiyorum. Yolcularınıza saygılı davranın, bunun bir meslek kuralından öte insanı insan yapan değerlerden olduğunu unutmayın. Değerli arkadaşlar, araçlarınıza siyah cam filmi yaptırmayın. Yasak olmakla birlikte bir kaza halinde araç camlarının parçalanmaması tehlike yaratan bir durum. Ölüme bile sebebiyet verebilir, bu konuda sizleri daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Keza aynı şekilde xenon far kullanımı görüşü ve sürüş güvenliğini olumsuz etkilemesinden dolayı kazalara yol açan sorunların başında geliyor. Kullanımı son derece yaygın hale gelen xenon farlar, karşıdaki sürücülerin gözünü alıyor, bu da trafik güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Duraklar dışındaki yerlerden yolcu alabilmek için trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmayın, yolcularınızı size ayrılmış duraklarda indirip bindirmeye özen gösterin. Araç kullanırken herhangi bir sebepten ötürü telefonla uğraşmanın dikkatinizin dağılmasına yol açarak kazalara neden olabileceğini unutmayın. Toplu taşıma araçları içerisinde sigara içmenin kanunla yasaklandığını da hatırlatmayı görev bilirim. Kar lastiği kullanımına gereken önem gösterilmiyor. Kış lastiği kullanımına tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Denetimlerde araçlarında kış lastiği bulundurmayan sürücülere idari para ve trafikten men cezası uygulanıyor. Taksi, dolmuş ve minibüsler çalışma ruhsatını Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden almıyorlar. Duraktan müşteriye gidinceye kadar taksimetre kapalı olmalı. Ücretlendirme, müşteri araca bindikten sonra başlatılmalı. Havalı kornayla çevreyi rahatsız eden sürücülerle ilgili de sıklıkla şikâyet alıyoruz. Arkadaşlar bunların tamamı bize yansıyan şikâyetler; gereken tedbirleri alacağınızı umuyor, sağduyulu davranacağınıza inanıyorum. Ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Can taşıyorsunuz, bu her şeyden önemli. Sayın Kaymakamımızın talimatı var, bundan sonra uygulamalarımızı daha da sıklaştıracağız.”
Karakoç'un konuşmasının ardından uzun süre trafikte kalarak yoğun stres yaşadıklarını belirten şoför esnaflar trafikte karşılaştıkları zorlukları dile getirerek yolculardan anlayış beklentilerini ifade etti. Toplantı, görüş ve önerilerin alınması ile devam etti.
Hazal BAŞARAN