Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Cemal Süreya Şiir Buluşması davetlileri arasında olan ilçemiz şair-yazarlarından İhsan Tevfik, programda “Konar-göçer bir şair: Cemal Süreya” başlıklı bildirisini sundu.
Kartal Belediyesi, Türk Edebiyatının usta şairi Cemal Süreya'nın sevilen dizelerini, Kartallı şiirseverlerle buluşturdu. Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Artshop Yayıncılık işbirliği ile Nisan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında ‘1. Cemal Süreya Şiir Buluşması'na ev sahipliği yaptı. 2 Nisan Pazar günü saat 14.00'da Kartal Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte salon, her yaştan şiirseverler ve Cemal Süreya hayranlarıyla doldu. İlçemiz şair-yazarlarından İhsan Tevfik de davetli olduğu programda, “Konar-göçer bir şair: Cemal Süreya” başlıklı bildirisini sundu.
Moderatörlüklerini gazeteci ve televizyon programcısı Tuba Emlek ile Vedat Akdamar'ın yaptığı etkinlikte şiir sunumlarını; tiyatro oyuncusu, yazar Fügen Kıvılcımer ve eski haber spikerlerinden Güler Kazmacı yaptı. Sempozyumun konukları arasında; şair ve Cemal Süreya'nın eşi Zuhal Tekkanat, Cemal Süreya'nın arkadaşı Mehmet Ali Işık, PEN Eski Başkanı Tarık Günersel, Artshop Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Vedat Akdamar, şair Hilal Karahan, şair İhsan Tevfik ile yazar Nükhet Eren yer aldı. Etkinlik, Muzaffer Özdemir ve Ozan Turhal'ın müzik dinletileriyle zenginleşti. Şair-yazar İhsan Tevfik, Cemal Süreya'nın şiirlerini inceleyen bir konuşmayla ve Cemal Süreya'ya ithaf ettiği bir şiirle etkinliğe katıldı.
Etkinliğe katılan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Gülcemal Fidan ve Gökhan Yüksel, katılımcılara Cemal Süreya anısına Kartal amblemli plaketler takdim ettiler. Etkinlik müzik dinletisi ve kokteylle sona erdi.
İHSAN TEVFİK, “KONAR-GÖÇER BİR ŞAİR: CEMAL SÜREYA” BAŞLIKLI BİLDİRİSİNİ SUNDU
İlçemiz şair-yazarlarından İhsan Tevfik, sempozyumda yaptığı konuşmada Cemal Süreya'nın şiirini yollarda dokuyan eski konar-göçer şairler gibi olduğunu vurgulayarak şu saptamalara yer verdi: “Gerek küçük yaşta ailesinin Erzincan'dan Bilecik'e sürgünü, herek Maliye Müfettişi olarak yurdun birçok yerini dolaşması ve kendi gezgin ruhu dolayısıyla da şair Cemal Süreya şiirini yollarda dokumuştur. Cemal Süreya, ‘Hiçbir semtte' şiirinde şöyle diyordu: “Hiçbir semtte berberin olmadı / 1954-80 yılları arasında / 26 yılda 28 ev değiştirdin / Leke kuşağı nasıl bilmez seni.” Sürekli ev değiştirmek zorunda kalan Cemal Süreya'nın, taşındığı evlerin sonuncusu yani 29.su Kadıköy'de “Cemal Süreya Sokağı”nda bulunmaktadır.” İhsan Tevfik, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Ey karagözlü, en cemalî ve en celâlî, devamlı kanayan bir hayatın göçmeni, kendi ruhunun sürgünü ve sonsuz yolcusu şair, ışıklar içinde şiirle uyu, çünkü alevdir senin şiirin, “hayatın alev hali”dir.
Sen ki şu kısacık hayatında /
Sevdin ve yaşadın kelimeleri /
CEMÂLÎ
–Cemal Kırca ve Cemal Süreya'ya–
herkesin bir cemâli vardır burda
susun...
cemâlîyim
cemâlîsin
cemâlî
ve dahi celâlîyiz külliyen
susun... rakı içer uzun cemalleniriz
*
şiirler... gelir geçer
ömürler... koşar durur
ne hikmet tanrım
önce cins atlar vurulur
‘kırmızı bir at' olsa da soluğu
*
herkesin bir cemâli vardır burda
gün iner akşam olur
beytüşşebab'a, erzincan'a
bizim de babalarımız ölür
ama ağlayamayız sabunluyken
o da bir hüner
*
eğer cemallerden söz ediliyorsa burda
uzun ağla
kısa yaz
ey karagözlüler
en karagözlüler
tükendi nakdi sözüm
kemâle ve dahi cemâle erdik
“kime anlatacaksın velâkin
kuş uçmaz kervan geçmez” (*)
üstü kalsın (**)
ihsan tevfik
kasım 2003, silivri