29 Mart 2009 yerel seçimlerinin ardından günün kaybedenleri bir muhasebeye girişti. Bugünün kazananları ve 2014 Mart’ında yeni kazanan ve kaybedeni belirleyecek sürece ilişkin anlamlı bir hatırlatma yapalım mı bugün? Amacım eski defterleri karıştırmak değil geleceğe ışık tutmak; bu konuyu peşin peşin konuşup anlaşalım…
AK Parti Silivri İlçe Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet, 2009 yerel seçimlerinin ardından kaybedilen seçimi değerlendirdi. Hakkı Deveci’nin Başkanlığında Şaban Yaşar, Sema Ünlü, Recep Özbay, Murat Berksan, Mustafa Karataşlı, Recep Çalık, Mahmut Al ve dönemin Gençlik Kolları Başkanı Rıfat Kutlu’nun hazırladığı rapor taslağı oybirliğiyle kabul edildi.
Rapor basına sızdırıldı ve kamuoyunun bilgisine ulaşmasından sonra Hüseyin Turan, "Taslaktır hiçbir resmiyeti yoktur” açıklamasında bulundu. Turan ne derse desin rapordaki tespitler düne, bugüne ve hatta yarına ilişkin önemli tespitler içeriyordu.
AK Parti’nin 2009 Yerel Yönetimler Seçim Sonuçlarını Değerlendirme Kurulu’nun raporunda şu tespitler yer alıyordu;
• Belediye başkanının görev süresi içerisinde halkın gönlünü kazanamadığı, halkın içine girmediği halk tarafından dillendirilmekte.
• İSKİ dere boyu istimlak çalışması halka iyi anlatılmadığı için tepki ve oy kayıplarına sebep olmuştur.
• Belediye Başkanı, bazı meclis üyesi ve başkan yardımcılarının yaşam tarzlarının çok değiştiği halk arasında söylenmekte bu da bazı şaibelere yol açmaktadır.
• Belediye Meclis üyesi sıralamasında İl Yerel Yönetimler Birim Başkanlığının ilçelerde kurulmasını istediği beş kişilik komisyon iptal edilerek, meclis üyesi belirlenmesinde yönetim etkisiz hale getirilmiştir. Yönetimlerin, Meclis Üyeleri ile ilgili temayül yoklamaları açıklanmamış, bu da mevcut listenin tamamen başkan inisiyatifinde yapıldığı izlenimini doğurmuştur. Listenin böyle oluşması, bazı istifalara ve gönülsüz çalışmaya sebep olmuştur.
• İşçi alımlarında teşkilat ve parti tabanı dikkate alınmadığı, dengelerin gözetilmediği izlenmiş, bu da vatandaştan çok sayıda şikâyet gelmesine sebep olmuştur. Halk arasında beyaz masanın, imar konusunda çıkmazda olan vatandaşların, bağış kurumuna dönüştüğü söylenmektedir. Beyaz masa tarafından yapılan yardımlarda ihtiyaç sahiplerinin gözetilmediği, eş dost hemşeri ilişkileri ile yardımların dağıtıldığı, şikayetlerin oluştuğu gözlenmiştir.
• İmar uygulamalarında yanlı hareket edildiği, inşaat projelerinin belediye başkanı ve çalışanlarının yakınlarına yönlendirildiği halk arasında da sıklıkla konuşulmakta.
• İlçe seçim kuruluna tecrübesiz eleman görevlendirilmesi neticesinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı birleştirme tutanaklarında da 10 sandıkta partimizin oylarının başka bir partiye kaydırıldığı görülmektedir.
&&&
Seçimi kaybetme nedenlerine ilişkin son derece net ve sade tespitler… Kaybetmek istemeyenler, kazanmayı hedefleyenler yerel seçimlere bir yıl kala söz konusu rapordaki değerlendirmeleri iyi hesap etmeli. Bu A veya B partisiyle ilgili değil. Bu ‘Hasan’, ‘Ali’ veya bir başka isim ile de alakalı değil. Tamamen seçmenin oyunu belirlemede etkili olan noktalara vuruş…
Son günlerde çokça yardım talebi alıyorum; Silivri’nin seçim sonuçlarını konu eden akademik çalışmalar yapılıyor. Eğitimciler kadar siyasetçiler de yaptıkları işin gerçek yönlerini görmeye meraklansa keşke. Kişisellikten arınıp, toplumsal gerçeklik ve kamuoyunun bunlara ilişkin algısını iyi tartmalı. Güç, maddi imkânlar ve iletişim doğru kullananı zaferlere, yanlış yapanı hüsranlara taşır!
Kaybedenler muhasebeyi baştan yaptı, kazananlar ne yapacak göreceğiz!
Nice güzel yaşlara!
Silivri Belediyesi geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Selami Değirmenci’nin doğum günü bugün. Kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum. Yeni yaşında her şey gönlünce olsun inşallah!