AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri'nin Danamandıra, Çayırdere ve Sayalar, Çatalca'nın Karamandere, Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar ve Yaylacık'ın yanı sıra Binkılıç'ı içeren köylerinde mülkiyeti hazineye ait olan arsa kullanıcılarının yaşadığı mağduriyeti sonlandıracak kanun teklifi hakkında bilgi verdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Silivri ve Çatalca'nın tapu sorununun çözümünü içeren kanun teklifiyle ilgili konuştu. Silivri ve Çatalca'nın köylerinde 130 yıldır süregelen mülkiyet mağduriyetinin giderildiğini açıklayan Kaynarca, hazine arazilerinin kullanıcılarına devrinin yapılmasına ilişkin yasanın Millet Meclisince onaylandığını müjdeledi ve hayırlı olsun dileklerini bildirdi.
MALİYE BAKANLIĞI DÜĞÜMÜ ÇÖZDÜ
Bölge halklarını uzun yıllardır mağdur eden soruna Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın görüşü ve katkıları neticesinde son verildiğini belirten Milletvekili Kaynarca'nın 17 Mayıs tarihli teşekkür konuşması aynen şu şekilde; “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, 470 sıra sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifinin birinci bölümünde şahsım adına söz aldım. Değerli heyetinizi saygıyla selamlıyorum. 475 sıra sayılı bu kanun teklifinde yer alan İstanbul'umuzun Silivri ve Çatalca ilçelerindeki 8 köyümüzün tapu sorununa çözüm sağlayacak bir maddeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Silivri'nin Danamandıra, Çayırdere ve Sayalar köylerinde, Çatalca'mızın Karamandere, Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar ve Yaylacık'ın yanı sıra Binkılıç'ı içeren bu köylerin tapu problemi yaklaşık 130 yıllık bir problemimizdi. Zaman zaman yaptığımız çalışmalarla aslında kısmen yaklaşık 14 yıl içerisinde 4 problemin hemen hemen hepsini tamamlamış olduk. Bunlar içerisinde 2b Yasası ile birlikte satışlar yapıldı, ormandan tahsisle ilgili 2b Yasası çerçevesinde. Mevcut tapusu var olurken iptal olmuş olanlar da 2b çerçevesinde satışlar yapıldı. O problem de çözülmüş oldu. Şimdi bu getirdiğimiz kanun teklifinde ise köy içi yerleşik alanda yer alan kısımların satışını 2002 ve 2003'te çıkan yasal düzenlemede gerek imkansızlıklar dâhilinde gerekse fırsat bulamadıkları için hazineden bu yerleri alamayan vatandaşlarımıza bir fırsat daha sunmuş olacağız. Bu çok değerli. Ödeme koşulları ile ilgili de değerli bir yasal düzenleme yapıldı. O da şöyle; 5 yıl içerisinde başvuru var, bu 5 yıl içerisinde 10 eşit takside bölebiliyoruz ve 5 yıla dağıtabiliyoruz. Dönümü 7 dönüme çıkartabiliyoruz. Dolayısıyla bu kanun düzenlemesinde köy yerleşik alanı içerisinde Silivri ve Çatalca'mızı direk ilgilendiren bu 8 köyümüzün tapu sorunu, mülkiyet problemi çözülmüş olacak. Gerek plan bütçe görüşmelerinde gerekse devamında özellikle dikkat çektik, burada yaşayan vatandaşlarımız işgalci değiller. Osmanlı-Rus savaşı döneminde Bulgaristan'dan göç etmiş ve devletimiz tarafından bu bölgelere yerleştirilmiş değerli vatandaşlarımızın bu sorununu çözmek çok önemliydi. Öncelikle saygıdeğer Bakanımız Naci Ağbal'a çok teşekkür etmek istiyorum çünkü 2 yıldır gerek 2b düzenlemeleri, kadastral çalışmaları hakkaniyetli bir şekilde bunu çözebilme adına bekledik. Kadastral ve diğer çalışmalar yapıldı, bu son şeklini vermiş olduk. Maliye Bakanımız Naci Ağbal'a bu problemin çözümü için çok teşekkür ediyoruz.”
Haber:
Hazal BAŞARAN