2018 Özel eğitim hizmetleri yönetmeliği yayınlanan tanımı ile “Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin her tür ve kademede diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını ve eğitim ihtiyaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla bu bireylere destek eğitim hizmeti de sunularak akranlarıyla birlikte tam zamanlı ya da özel eğitim sınıflarında yarı zamanlı olarak verilen eğitimdir.
Kaliteli eğitime erişim her çocuğun anayasal hakkıdır. Özel eğitimde ise eğitim haktan da öteye hayati önem taşımaktadır. Kaynaştırma eğitimi bu çocukların mümkün olduğu kadar bağımsız olabilmeleri ve hayata uyum sağlayabilmeleri adına en önemli adımdır.
Kaynaştırma eğitimin başlıca amaçları:
*Özel gereksinimi ihtiyacı olan ve olmayan her iki gruptaki çocukların birbirlerinden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak, gelişimlerine katkı sağlamaktır.
*Normal gelişim gösteren çocuklar aynı ortamda eğitim gördüğü özel gereksinimi olan bireye hoşgörülü olabilmeyi bireysel farklılıklara saygılı olabilme öğrenebilmektedir.
*Özel gereksinimi olan çocuklarım bağımsız ve üretken bireyler olarak yaşamasına katkı sağlamaktadır.
Kaynaştırma eğitimi bu kadar önemli iken toplumda her birey üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmalıdır.
Özel gereksinimi olan bireylerin durumları ile ilgili en büyük kaygı bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Edinilen her bilgi kaygıyı azaltacaktır. Başarıyla uygulanacak bir kaynaştırma eğitimi için normal gelişim gösteren çocukların, özel gereksinimi ihtiyacı olan çocukların, okul personelinin, anne ve babaların entegre eğitime hazırlanması çok önemlidir.
Farkındalık duygusunun sadece özel günlerde sosyal medya üzerindeki paylaşımlarda bir günlük olmaması için empati duygusu ile her bireyin engelli adayı olduğunu unutmadan yaşamalıyız. Son olarak ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği gibi "Eğitimde feda edilecek tek bir fert yoktur! ".