“Kepçeyle dağıttıklarınız geri alındı”

“Kepçeyle dağıttıklarınız geri alındı”

5.09.2023 11:14:50

Personel eylemlerine yönelik iktidar-muhalefet tartışmasında CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız'ın açıklamalarına cevap veren Başkan Volkan Yılmaz,“ “Belediye Başkanı birilerine kepçeyle veriyor, işçisine gelince kaşıkla veriyor” dediniz. Bunu ispatlamayan siyasi müfteri. Silivri Belediyesinde kepçeyle dağıtılanlar geriye alınmıştır. Herkesin eşit olduğu adil bir yönetim anlayışıyla kimseye kepçe ile bir şey dağıtılmadığı gibi, geçen dönem dağıttıklarınız geri alındı. Onun için hamasi söylemleriniz havada kalır. Kimse inanmaz” şeklinde konuştu.

Yetersiz ücret nedeniyle bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiren personelin durumu ve CHP kanadından konuyla ilgili tarafına yöneltilen eleştirilere Eylül meclisinde Başkan Volkan Yılmaz, kapsamlı bir yanıt verdi.
“2023 YILI MART AYINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALADIK”
Yılmaz şöyle konuştu: “2023 Yılı Mart ayında, Daimi İşçilerimiz için BELEDİYE-İş Sendikası ile, Ezgi üzerinden çalışan işçilerimiz için ise HİZMET-İŞ Sendikası ile 2023 ve 2024 yıllarını kapsayacak şekilde Toplu İş Sözleşmelerini imzaladık.
“YÜZDE 55 ÜCRET ZAMMI”
İmzalanan bu sözleşmelerle, sosyal nitelikli ödemelerde % 100'e varan artışlar ve çıplak ücretlerde ortalama olarak % 55 uzlaşma oranında artışlar sağlanmıştır.
Yıl içerisinde yaşanan ekonomik gelişmelerle öngörülen tahminin üzerinde gerçekleşen enflasyon, Ocak –Temmuz dönemi için % 31 olmuştur.
“İKİNCİ ALTI AY İÇİN YÜZDE 33,2 ORANINDA ZAM”
Toplu İş Sözleşmesinin birinci altı ayında yapılan ortalama %55 oranındaki ücret zammı gerçekleşen enflasyonun üzerinde olması ve Toplu İş Sözleşmesinde ikinci altı ay için öngörülen ücret zammı toplamı %12.77 olarak belirlenmiş olmasına rağmen, ekonomik hayattaki gelişmeler göz ardı edilmeyerek 2022 Ekim ayında 1.345.000.000 TL olarak kabul edilmiş olan Bütçe imkânları dikkate alınarak işçilerimize % 20 ilaveyle %33,2 oranında zam yapılmıştır.
“YETERLİ OLDUĞUNUZ KİMSE İDDİA EDEMEZ”
Bugün çalışanlarımızın aldıklarının çok olduğunu iddia eden kimse olamaz. Yeterli olduğunu da kimse iddia edemez.
İçinde bulunduğumuz zaman diliminde hayat pahalılığı karşısında ücretlilerin zorlandığını hepimiz biliyoruz.
Son yıllarda dünyada yaşanan gelişmeler ülkemizi de etkilemiş, ekonomik yapıda sorunların çıkmasına sebep olmuş, bu da enflasyonist bir tabloyu insanımızın karşısına koymuştur. Maliyet artışları, fiyat artışlarına sebep olarak insanlarımızın hizmet ve ürüne ulaşımını zorlaştırmıştır.
Bu negatif ekonomik tablonun düzeltilmesi için hükümetimiz bir dizi tedbirleri uygulamaya koyarken, ücretli kesiminde enflasyon karşısında korunmasına yönelik adımlar atarak, işçi-memur-emeklilerin ücretlerinde ciddi düzenlemeler yapmıştır.
“EKONOMİK GELİŞMELERDEN ETKİLENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Silivri Belediyesi olarak da olumsuz ekonomik gelişmelerden etkilenmemek mümkün olmamıştır.
2022 yılında 2023 yılı için öngörülen ekonomik göstergeler esas alınarak hazırlanan bütçe ile bir taraftan yatırımlarımızı yaparken, diğer taraftan da cari giderlerimizi karşılamaya devam ettik.
“EK BÜTÇE YAPILMASI ZARURİ OLDU”
Giderlerimizde öngörülmeyen artışların varlığı ve kamu idaresinin bütçelerinde karşılığı olmayan harcamaları yapamayacağı genel kuralı çerçevesinde, ek bir bütçe yapılması zaruri olmuştur.
“PERSONEL GİDERLERİ GENEL GELİRE GÖRE YASAL ORANDA OLMASI GEREKİR”
Bu arada şunu da ifade etmek gerekir.Bütçemizi kullanırken, personel giderlerinin genel gelire göre olması gereken yasal oranlarda olmasına dikkat ederken, çalışanlarımızın ücretleri ve diğer sosyal haklarının gecikmeksizin ve zamanında ödenmesine de azami ölçüde dikkat etmekten asla imtina edilmemiştir.Personel giderleri genel giderlerin yüzde 30'unu aştığında Sayıştay sizi uyarıyor. Bu uyarıyı dikkate almamamız konu olamaz.”
“SÖZLEŞME İLE BELİRLENMİŞ ÜCRETLERİ EKSİKSİZ VE GÜNÜNDE ÖDEDİK”
“Bizim dönemimizde memurlarımızın ve İşçilerimizin Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenmiş ücretleri eksiksiz ve gününde ödenmiştir” diyen Yılmaz, “Geçmişten gelen tüm işçi borçları, kıdem ve ihbar tazminatlarını ödedik. Maaşlarla beraber ikramiyeleri ödedik. Emekli arkadaşlarımızın ikramiyelerini tek seferde ödedik.
Birilerinin söylediği gibi personel giderlerinden tasarruf yaparak başka harcamalarda kullanma asla söz konusu olmamıştır.
Aksine geçerli olan toplu iş sözleşmesinde ikinci altı ay ücret zammı olarak % 12,77 oranında zam yapılması öngörülmüş iken, bütçe imkânları zorlanarak işçilerimize ilave % 20 oranında ek zam yapan idare biziz” şeklinde konuştu.

“BÜTÇEDE BELİRTİLMEMİŞ BİR ÖDEMEYİ BELEDİYENİN YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL”
“Bu arada bir üzüntümü paylaşmadan geçemeyeceğim” diyen Başkan Yılmaz, “Meclis üyeleri olarak sizler gayet iyi bilirsiniz ki,bütçede belirtilmemiş, karşılığı gösterilmemiş bir harcamayı ya da ödemeyi belediye idaresinin yapması mümkün değildir.2022 yılı Ekim ayında meclisimizin kabul ettiği 2023 yılı bütçesi hazırlanırken, 2023 yılına ait tahmini veriler esas alınmış ve o çerçevede bütçe 1.345.000.000 TL olarak kabul edilmiştir” dedi.

“BU ELEŞTİRİLERİNİZE KATILMAM MÜMKÜN DEĞİL”
“Bu bütçede yer alan personel giderlerine ait rakamlara göre de işçilerimizle 2023-2024 yıllarını kapsayan Toplu İş Sözleşmeleri uzlaşma ile imzalanmıştır” ifadelerini kullanan Yılmaz, “Ücretlerin yeter ya da yetmezliği tartışmasına girmeksizin, enflasyonun tahminlerin üzerinde gerçekleşmesiyle Toplu İş Sözleşmesi'nde yer alan zam oranlarından % 20 daha fazlasını ek zam olarak veren bir belediye başkanı, nasıl olurda işçilerini sefalet ücretine mahkûm eden birisi olur!? Bu eleştirilerinize katılmam mümkün değil” şeklinde isyanını dile getirdi.

“GREV DEĞİL, HUKUKSUZ İŞ BIRAKMA EYLEMİ”
“Biraz önce Melih Bey konuştu, olmayan bir grev hakkından bahsetti. Belediye işçilerinin grev hakkından dem vurdu” diye CHP Grup Sözcüsünü hedef alan Başkan Bey, “Ya bilgisizliği, ya cehaleti, ya da siyaseten konuyu bir grev gibi açıklamasına üzüldüm. Toplu İş Sözleşmesi devam ederken, bu sözleşme Belediye tarafından ihlal edilmeden, işçilerimizin grev hakkı yok. Onun adı grev değil, hukuksuz ve usulsüz bir iş bırakma eylemi.
“İŞÇİLERİMİZİN SIKINTILARINI SİYASİ MALZEME YAPMAK AHLAKSIZLIK”
Oradaki insanların bilgi birikimi, donanıma nedir bilmiyorum ama onları yanlış bilgilendirmek, bir kısım meclis üyesinin “Grevinizi destekliyoruz. Grev hakkınız elinizden alınamaz. Haklı davanızda arkanızdayız yürüyün biz yanınızdayız. Bu zulüm ücretlerini sizlere reva görenlerin şurada 7 ayları kaldı” diyerek hareket etmeleri nasıl bir şeydir? Bunlar etik değil. İşçi kardeşlerimizin sıkıntılarını siyasi malzeme yapmak siyasi ahlaksızlık.”

“HANGİ YÖNETİMİN DAHA ÇOK DEĞER VERDİĞİNİ GAYET İYİ BİLİYORLAR”
Başkan Yılmaz, CHP'lilerin eleştirilerine şöyle yanıt verdi: “İşçinin yanında olmayı en az sizin kadar biz de biliyoruz. Çok eski işçi kardeşlerimiz var. Sizin zamanınızda mı onlara daha çok değer veriliyordu, benim dönemimde mi verildi, bunu gayet iyi biliyorlar. 11 Ay ödenemeyen ikramiyeler, 1-2 yılda ancak ödenen emeklilik tazminatları. Maaşlar gününde ödenmemiş. Personel kredi kartına faiz ödemiş. Benim personelim borç para alacak, belediyeden alacağı olacak! Ondan sonra günü gününe tıkır tıkır ödeyen ve elinde olmayan sebeplerle, öngörülemeyen artışlar konusunda sıkıntıya giren belediyeleri hitam altında bırakacaksınız!Hukuksuz iş bırakma eyleminin, şehrin sağlığını etkileyecek çöp temizlik hizmetlerinde yapılması ayrıca tartışılması gereken bir konu. İşçilerimizin haklı talepleri her zaman başımızın üstünde, ama belediyemizin imkanları ve ülkemizin geçtiği süreç hepimizin malumu.”

“BUNU İSPATLAMAYAN SİYASİ MÜFTERİ”
Yıldız'ın açıklamalarına cevap vermeyi sürdüren Başkan Yılmaz, “ “Belediye Başkanı birilerine kepçeyle veriyor, işçisine gelince kaşıkla veriyor” dediniz. Bunu ispatlamayan siyasi müfteri.
“İHALECİLERE BELEDİYENİN KAYNAKLARINI PEŞKEŞ ÇEKMEDİK”
İstanbul'da tüm belediyeler içerisinde çöpünü kendi başına, 4 milyon liraya toplayan belediyeyiz. Sizin 18 milyon liraya ihale ettiğiniz çöp işi. İhalecilere belediyenin kaynaklarını peşkeş çekmeyen idarenin adıdır bizim yönetimimiz. Onun için biz hiç kimseye kepçeyle vermedik” şeklinde konuştu.
“TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDUK”
“1 liralık işi 10 liraya yaptırmadık” diyerek sözlerini sürdüren Yılmaz, “Kendi çöpümüzü toplayarak tüm Türkiye'ye örnek olduk. Büyükçekmece Belediyesi bizi örnek aldı. Biz bu işi yapmasaydık bugün 150 milyon liranın üzerinde çöp toplama maliyeti vardı.
Kartellerin pençesi altında belediyeyi esir etmiştiniz. Belediyeyi borcu batık, vergisini ödeyemeyen, 300 milyon kamu borcu olan bir kurum haline getirdiniz. Benim birilerine kepçeyle bir şey verdiğimi söylemek iftira. Kimseyle kepçeyle vermedim, bu sizin siyasi algınız ve yalanınız. Memur maaşını belirlemek benim yetkimde değil.
“KEPÇEYLE DAĞITTIKLARINIZ GERİ ALINDI”
Silivri Belediyesinde kepçeyle dağıtılanlar geriye alınmıştır. Herkesin eşit olduğu adil bir yönetim anlayışıyla kimseye dağıtılmadığı gibi, kepçeyle dağıttıklarınız geri alındı. Onun için hamasi söylemleriniz havada kalır. Kimse inanmaz.”
“MÜDÜRLÜKLERİMİZ SİYASİLERİN ŞOV ARENASI DEĞİL”
“İşçimizin yanında olacağız diye onları ziyaret ettiniz. Edebilirsiniz lakin, meclis üyelerimizin dışında, mesai saatleri içerisinde siyasi parti ilçe başkanının veya yöneticisinin Belediye iş ve işlemlerinin yapıldığı alanlara girmesine müsaade etmem” diyen Başkan Yılmaz, “Böyle bir hakkı yok. Benim müdürlüklerim siyasilerin şov arenası değil. Böyle bir dünya ve anlayış yok. Orada siyaset yapmak yok. Halk 7 ay sonra kararını verecek. Başımızın üzerinde yeri var. Kimi tercih ederse o seçilecek.
“BENZİNE ATEŞLE GİTMEK KİMSEYE FAYDA SAĞLAMAZ”
CHP Yetkilileri, basın toplantısında söyleyebilir, ama belediyenin müdürlüklerine gidip böyle toplantılar yapamaz. Herkesin sağduyulu olması gereken konularda benzine ateşle gitmek kimseye fayda sağlamaz. Ben buradan Ekrem beyin yedi ayının kalmasını söyleyebilirim, siz çıkıp bu kürsüden bunu benim için söyleyebilirsiniz. Başımın üstünde yeriniz var. Eleştirin.
Sırf iki seçim arasında işe alındı diye on binin üzerinde insan, her biri ailesinin kahramanı, kapının önüne koydunuz. Ben geldiğimde geçmiş dönem Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'ın üç ay önce işe aldığı insanların listesini, birisi desin “Belediye Başkanımız listeyi istedi” veya bir tanesini kapının önüne koyduğumu söyleyin.
“İSTAÇ İŞÇİLERİNİN EYLEMİNE KATILIN İNANDIRICI OLSUN”
İSTAÇ iş bırakma eyleminde. CHP olarak gidin, “Haklı davalarında yanındayız” deyin inandırıcı olsun.
“BİR M2 HİZMET VE PERSONEL BİNASI YAPMAYANLAR BANA AHKAM KESECEK!”
Bir m2 kamu hizmet ve personel binası yapmayanlar, bana akıl verecek ahkam kesecek! Ucuza yapılan ihaleyle yemekhanede yenecek yemek yoktu. Aşçılarımızı aldık, personelimize kalorisi yüksek yemekler yapıyoruz. Bütün bunları yapan Volkan Yılmaz, işçisini düşünmüyor!
Derme çatma garajda, tuvaleti, duşu, soyunma odaları olmayan binada arkadaşlarımızın hizmet verdiğinden, sabah 4'te işe başladığında, kahvaltı etme imkanları olmadığından, Gümüşyaka ve Çanta'da oturan arkadaşlarımın servis hizmeti ve yol parası alamadığından ve sizden süregelen bu hizmetleri iyileştiremediğim için ben özeleştiri yapıyorum.
Çok hızlı bir şekilde aşevimizi taşıdık. Aşevimizi bir sosyal tesis haline getirdik. Sabah 4'te işbaşı yapan temizlik işi personelimize orada kahvaltılıklarını veriyoruz. Ücretsiz çay ve kahvelerini veriyoruz. Tesisimiz sabah 3'te açılıyor ve temizlik işleri bitene kadar devam ediyor. Personelimizin oturabileceği bir alan oluşturduk. Hemen bitişiğine soyunma odalarını yaptık. Prefabrik 5 tane duşu olan bir konteyneri oraya ekledik. Orayı bu şekilde bıraktığım için bir özeleştiri yapıyorum. Bir hafta içinde yaptık.
Yemek ücretinden bahsettiniz 65 lira. Sözleşmeyi 7 ay önce yaptığımızda her belediyede uygulana bir ücretti. Gelen zamlarla yetersiz kaldığını kabul ediyorum ama siz bunu “65 liraya mahkum ettiniz” derken haksızlık ediyorsunuz. Günün şartlarında tarafılar uzlaşıp imza attı. Benim belirlediğim bir şey değil. İşçi ve işveren sendikasının oturup uzlaştığı bir rakam. Arada düzenlemeler yapılabilir. Çalışma yapıyoruz. Nasıl ki sosyal ve yaşam haklarını iyileştirdiysek Silivri Belediyesi bütçesinin de elverdiği ölçüde bu düzenlemeleri de yapacağız.
“İŞ SÖZLEŞMESİ 6 AY ÖNCE İMZALANDI”
“2 Yıldır bunun ayak sesleri” diyorsunuz, daha 6 ay önce toplu iş sözleşmesi yapıldı, imza attık. Herkes memnun bir şekilde sözleşme imzaladı.
Türkiye'de şu anda gerçek bir şey var; profesör de, işçi de maaşından şikayetçi.
Şöyle de bir şey var bu arkadaşlarımız eyleme 2-3 gün devam etseydi, biz de hepsinin tutanaklarını tutsaydık, 1 milyon tazminat hakkı olan var, tazminat hakları olmadan iş akitlerinin fesih edileceğinden haberiniz var mı? Buna hiç birimizin vicdanı dayanmaz. Yarın eşi gelip “Kocamın 1 milyonluk tazminatı yandı” dediğinde ben ne cevap verecektim? İş bırakma eylemine devam etselerdi biz bunu yapmak zorunda kalırdık. Kimsenin gözünün yaşına bakmam yapardım. Haklıyken haksız eylemin içerisine girdiler. Bunlar konuşarak çözebileceğimiz konular.
İşçilerimizi benden daha fazla düşünebilecek ve sevecek bir yönetim anlayışı yoktu, bundan sonra da olmayacak. Her birinin çektiği sıkıntı, benim sıkıntım. Yakından ilgilenmek benim görevim” şeklinde açıklamalarını noktaladı.

Sevginar SALİ

YORUM YAP