“Keyif alacaksınız diye çalışanlar işkence mi çekecek?”

“Keyif alacaksınız diye çalışanlar işkence mi çekecek?”

5.09.2023 11:18:20

Yetersiz ücret nedeniyle iş bırakma eylemi gerçekleştiren Belediye personelleri ile ilgili konuşan CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız, “Sayın Başkan her defasında belediyenin mali yapısını düzelttiğini, borcu olmayan, kasasında parası olan bir belediye olduğumuzu, bütçe fazlası verdiğinianlatıyor. Hatta şunu söyledi “Bütçe görüşmelerinden müthiş keyif alıyorum”. Ya siz burada keyif alacaksınız diye sahada çalışan insanlar işkence mi çekecek?” dedi.

Bir aylık aradan sonra toplanan Silivri Belediye Meclisinde, CHP Grubu'nun kısa bir süre önce aldıkları ücretlerin yetersizliği nedeniyle gerçekleşen iş bırakma eylemi hakkında ortaya koyacakları yaklaşım merakla bekleniyordu. Temizlik, Park Bahçeler ve Fen İşleri Silivri Belediye personellerinin bir günlük eylemi hakkında CHP Grup Sözcüsü söz alarak şunları söyledi: “Hepimizin bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Temizlik İşleri Park Bahçeler ve Fen İşleri Müdürlüğü personelleri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Aslında bu eylemin ayak sesleri daha iki yıl önceden hepimizin kulağına gelmeye başlamıştı. Fakat siz duymazdan geldiniz, umursamadınız ve sonuç buralara kadar geldi.
İktidarın uygulamış olduğu yanlış ekonomi politikalarının sonucunda gelinen durum ortadadır. Engellenemez bir pahalılık, kontrol edilemeyen kiralar, gıda fiyatlarında önlenemeyen yükseliş, ağır ve yıkıcı ekonomik koşullar vatandaşı bu hale getirdi.
“SORUMLUSU CUMHUR İTTİFAKI”
Mayıs ayında yani seçim öncesi dolar kuru 19 lira iken bugün 27, seçim öncesi mazot 18,50 kuruş bugün 40 liralara yaklaştı. Enflasyon TÜİK verilerine göre %57, ENAG verilerine göre %122.Hangisi gerçeğe daha yakın varın siz karar verin. Bu durumun sorumlusu Cumhur İttifakı olarak sizlersiniz. Emekçilerimizi bu hale düşüren sizlersiniz. Suçu kimseye atmaya çalışmayın.
“KEYİF ALACAKSINIZ DİYE SAHADA ÇALIŞAN İNSANLAR İŞKENCE Mİ ÇEKECEK?”
Sayın Başkan her defasında belediyenin mali yapısını düzelttiğini, borcu olmayan, kasasında parası olan bir belediye olduğumuzu, bütçe fazlası verdiğini anlattı. Hatta şunu söylemişti“Bütçe görüşmelerinden müthiş keyif alıyorum”. Ya siz burada keyif alacaksınız diye sahada çalışan insanlar işkence mi çekecek? Oh ne ala memleket. Siz burada keyif alın diye insanlar perişan olsun!Siz keyif alırken mesai arkadaşlarınızı, açlık sınırında bir ücrete mahkûm ettiniz. Açlık sınırı nedir? 4 kişilik bir ailenin bir aylık gıda ihtiyacıdır. Yani siz diyorsunuz ki, “Ben keyif alayım da işçi bir tek karnını doyurabilse de olur”.Bu arkadaşların elektrik, doğalgaz, kira masrafları, çocukları, onların giderleri var. Fakat kendilerine reva görülen ücret yoksulluk sınırının altında.
“BİRİLERİNE KEPÇE İLE VERİRKEN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZE ÇAY KAŞIĞI İLE VERMENİZ ADİL DEĞİL”
Bakın Sayın Başkan “Marka Kent” sloganınız bu arkadaşlarımızın temizlediği sokaklarla, diktikleri fidanlarla, yaptıkları yollarla hayata geçecek bir slogan değil midir? Arkadaşlarımıza reva görülen ücret, verdikleri hizmetin karşılığı değildir. Tasarrufu bu arkadaşlarımıza verilen ücret üzerinden değil kendiniz üzerinden yapın. Birilerine kepçe ile verirken emekçi kardeşlerimize çay kaşığı ile vermeniz adil bir tutum değil”
Bakın arkadaşlar emekçi kardeşlerimizin birçoğu evini geçindirmek için geceleri ek iş yaptığını söylüyor. Arkadaşlar bir emekçi arkadaşımızın çığlığını sizlerle paylaşayım. “12.500 TL elime geçen net para. 7000 TL kira veriyorum. Üç tane çocuğum var. Ben nasıl geçineyim?” diyerek feryat ediyor.
“PERSONELİ MUTLU OLMAYAN BİR BELEDİYENİN NASIL MUTLU BİR SİLİVRİ İDDİASI OLABİLİR!?”
Yine bu arkadaşlara sizlerin günlük reva gördüğünüz yemek ücreti 65 TL. Mercimek çorbası 40 TL- Simit 10 TL… Personeli mutlu olmayan bir belediyenin nasıl mutlu bir Silivri iddiası olabilir varın siz karar verin.
“BU DURUMU GÖRMEZDEN VE DUYMAZDAN GELMEK HEPİMİZİN AYIBI OLUR”
Emekçi arkadaşlarımızın bu haykırışlarına hepimiz kulak vermeliyiz ve gereğini yapmalıyız. Aksi halde bu durumu görmezden ve duymazdan gelmek hepimizin ayıbı olur.
Bizim CHP olarak iş bırakma eylemi yapan emekçi kardeşlerimizi ziyaret etmemizi “siyasi ahlaksızlık” olarak nitelendirdiniz. Öncelikle şunu söyleyeyim CHP dışında kimse gidip bu derdi, sorunu yerinde dinleme cesareti gösteremedi. Sadece oturduğunuz yerden klavye kahramanlığı yaptınız. Belediyenin 3 müdürlüğünün personeli iş bırakma eylemi yapacak siyasiler olarak nasıl duyarsız kalabiliriz? Bu durumu nasıl görmezden gelebiliriz? Eylem yapan arkadaşları ziyaret ederek sorunlarını meclise taşıyacağımızı söyledik.
“EMEK VE EMEKÇİYE DESTEK VERMEK, HAK ARAYIŞLARINDA YANLARINDA DURMAK SİYASİ AHLAKSIZLIKSA, EVET BİZ BU SİYASİ AHLAKSIZLIĞI KABUL EDİYORUZ!”
“Siyasi ahlaksızlık” söyle olurdu biz eylem yapan arkadaşlara ‘Devam edin Silivri'nin bütün sokaklarını pislik götürsün biz sizin arkanızdayız' demek suretiyle yangına benzin dökseydik. Her ne kadar muhalefet de olsak meclis üyeleri olarak Silivri'ye hizmet sorumluluğu taşıyoruz. Bu eylemin sürdürülmemesi gerektiğini, 250 bin nüfuslu Silivri'de insanların bizden de onlardan da hizmet beklediğini hatırlattım. Bir an önce bir uzlaşı ile eylemi sonlandırmalarını kendilerinden rica ettim. Bu siyasi ahlaksızlıkla ben siyasi ahlaksızlık yaptım!
Siyasi ahlaksızlık, hakkını, hukukunu arayan emekçi Belediye personelimizin eylemini pasifize etmek maksadıyla tehdit etmek, ekmeğini, suyunu kesmektir. Esas siyasi ahlaksızlık budur. Bizim siyasi çizgimiz emektir ve emekçiden yana olmaktır. İnsanımızın insanca yaşamasını sağlama, insani yaşam haklarını oluşturmaktır. Emek ve emekçiye destek vermek, hak arayışlarında yanlarında durmak siyasi ahlaksızlıksa, evet biz bu siyasi ahlaksızlığı kabul ediyoruz!”

 

Sevginar SALİ

YORUM YAP