KİPTAŞ’ın gözü üniversite alanında

KİPTAŞ’ın gözü üniversite alanında

21.02.2018 12:44:59

Silivri'de, 173 bin metrekarelik 2 kat imar izinli arazinin İBB'nin iştiraki KİPTAŞ tarafından satın alınca 12 kat inşaat izni verilmesinin yankıları sürerken, KİPTAŞ, İBB'ye yazı yazarak toplu konut için satın aldığı arazinin yanındaki üniversite alanının da 12 kat imar izinli konut alanına dönüştürülmesini istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, satın aldıktan sonra, yapılaşma iznini 12 kata çıkardığı Silivri'deki arazinin yanındaki üniversite alanı olan araziye de göz dikti. KİPTAŞ, İBB'ye yazı yazarak üniversite alanının da 12 kat imar izinli konut alanına dönüştürülmesini istedi.

ÜNİVERSİTE ALANI

KİPTAŞ tartışma yaratan arazinin yanındaki üniversite arazisini de 18 Ağustos 2017'de satın aldığı ortaya çıktı. Bu işlemden 2 ay sonra 3 Ekim 2017'de İBB'ye bir dilekçe vererek alanın üniversite alanından çıkarılarak çoğunluğu konut olan park, sosyal tesis ve dini tesis alanına dönüştürülmesini istediği anlaşıldı. Yaklaşık 108 bin metrekare yüzölçümlü arazi 2009 onaylı imar planlarında üniversite alanı olarak görülüyor. Yani alan lisansüstü eğitim, araştırma bilgi üretim ve iletişim merkezi olmaya yönelik planlanmış. Arazi şu an boş, çevresinde çok sayıda tarım yapılan arazi mevcut. KİPTAŞ'ın dilekçesi üzerine hazırlanan imar planı teklifinde üniversite alanı iptal edilerek çoğunlukla konut alanı, park, sosyal tesis ve dini tesis alanına alınması yer aldı. Konut alanı da 12 kat olarak belirtildi. Teklif için kurumlardan görüş de alındı. İBB Ulaşım ve Planlama Müdürlüğü'nün olumsuz görüş verdiği teklife İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü de teklifte kat yüksekliğinin olması gereken en fazla 4-5 katı aştığına dikkat çekti. İnşaat hakkı da üniversite alanında 21 bin 222 metrekareyken teklifte bu hak 104 bin 636 metrekareye çıkartıldı. Ve bölgeye de 3 bin kalıcı nüfus getireceği ifade edildi.

TEKLİF ŞİMDİLİK GERİ ÇEKİLDİ

Teklifte bir de İBB İmar ve Bayındırlık Komisyon görüşü yer aldı. Görüşte “kamu yararı niteliği taşıdığından, dönüşümü yenileyen kentsel yenilemeyi teşvik edici, kent içi nüfus dağılımını merkezden uzaklaştırıcı özelliği bulunan ve sosyal konut üretimini destekleyici özelliği bulunduğundan 12 kat 7 kata indirilerek teklif uygun görüldü” denildi.

Teklif İBB Meclisi'ne oylanmak üzere geçen günlerde geldi. CHP'li Meclis üyesi Hüseyin Sağ karara itiraz etti. Komisyon Başkanı AKP'li meclis üyesi Hadi Diler söz alarak teklifi yeniden değerlendirilmek üzere geri çekti.

Kaynak: Cumhuriyet

YORUM YAP