CHP Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Silivri Belediyesi Kasım Meclisinde gündem dışı söz alarak Kentsel dönüşüm ve köylerde planlamalardan doğan sıkıntılara çözüm önerilerini de ekleyerek işaret etti.
CHP Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Kasım ayı meclis toplantısında gündem dışı söz alarak Kentsel Dönüşüm ile ilgili İBB meclisinde tüm partilerin oy birliği ile alınan kararın uygulaması noktasındaki süreci değerlendirdi.
Kırkıcı, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Gündem dışı olarak iki konu için söz aldım. Birinci konu, Kentsel Dönüşüm… Depremi unutsak da o kendini ara ara hatırlatıyor. İlçemizde kimi vatandaşlarımız depreme hazırlık konusunda yoğun bir çaba içinde. Riskli çıkan binaları yıkıp hızla yenisini yapmaya çalışıyorlar. Ancak kendi çabalarıyla yürüyen vatandaşlarımız türlü zorluklarla karşılaşabiliyorlar.
Hatırlanacağı gibi İBB Meclisinde tüm partilerin oybirliğiyle bir karar alındı. Kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi için önemli bir karardı. Ben bu kararda emeği ve imzası olan tüm arkadaşları kutluyorum.
Bunları hatırlatmak istiyorum:
Bu plan notundan faydalanacak yapıların; 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olması, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine göre ruhsat ve/veya yapı kullanma izninin bulunması ve meri planlara göre yapılaşma izni bulunan alanlarda kalması gerekmekte yani binamız yeni yapılan imar planda imarlı olması, yapılan tespitlerde riskli yapı kapsamında kalması, ayrıca riskli binamız ilk yapıldığında ruhsatlı veya iskanlı olma şartı vardır.
Toplam inşaat alanı; onaylı ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesinde belirtilen alan esas alınarak hesaplanır yani yeni planda emsal ne olursa olsun kentsel dönüşümden yaralanacak yapının emsali(inşaat hakkı) ilk ruhsat alarak yapıldığındaki kadar olacaktır.
“İMAR BARIŞI ÖNCESİ HAKLARINI ALABİLMEKTELER”
İmar Barışı gibi bir olay yaşandı. İnsanlarımız imarlı olan 5 katın üzerine 6. ve 7. katlarını yapmıştı. İmar Barışına başvurmak suretiyle bunu yasalaştırdığını düşündü ancak Kentsel Dönüşüm kapsamında belediyemize başvurduklarında 6 ve 7. kat imar hakkı alamıyor. İmar Barışı öncesi haklarını alabilmekteler. 5 Kat üzerinden ruhsatını aldıysa yine 5 kat alması zorunlu. Ciddi bir karmaşa yaşanmakta.
KAPSAM DIŞINA BIRAKILAN ALANLAR
Bazı alanlar bu kapsam dışına bırakılmış. Örneğin; heyelan alanı, taşkına maruz kalan alan, kıyı alanı, tarımsal nitelikli alan, orman alanı, sit ve diğer koruma alanları İBB'nin aldığı bu kararın dışında bırakılmakta. Sit bölgesi olan bir yerde inşaatınız varsa, Kentsel Dönüşüm'den yararlanmak istediğinizde bu hakkı alamadığınızı görmekteyiz. Keşke İBB bunu da dikkate alarak kapsam içine alsaydı, daha iyi olurdu, çünkü riskli bina risklidir. Şu yerde, bu yerde diye bakılması doğru değil.
Meri imar mevzuatına göre yapılması zorunlu ve ilave otopark alanları, tamamı gömülü olmak kaydıyla bu hesaba dahil değildir yani yeni yapılan imar planına göre zorunlu ayrılması gereken otoparklar emsale dahil edilmeyecek. Böylece inşaat alanında bir azalma olmayacak.
Uygulama yapılan parsellerde yapı yükseklikleri, yapılaşma düzeni, meri imar planlarına, çevre yapılaşma şartlarına ve varsa silüet kararlarına uygun olarak, ilgili idaresince onaylanacak mimari projede belirlenir. Bu kapsamda yapılacak uygulamalarda, yeni yapıların kullanım amacı meri imar planlarına göre belirlenir.
Onaylı ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesinde belirlenen kat yükseklikleri aşılamaz yani binayı ilk yaparken kaç kat için ruhsat almışsanız, kentsel dönüşümde yine o katı alacaksınız.
3194 sayılı İmar Kanunun Geçici 16. maddesine (Ek: 11/5/2018-7143/16 md.) göre yapı kayıt belgesine konu edilen alanlar bu kapsamda değerlendirilmez ve kazanılmış hak oluşturmaz yani ruhsat sonrasında binanıza kat ilavesi yapmışsanız ve imar barışına başvurmuş olsanız dahi bu kazanılmış bir hak olmamaktadır.
Bu plan notundan yapı yasaklı alan, heyelan alanı, taşkına maruz alan, kıyı alanı, tarımsal nitelikli alan, orman alanı, sit ve diğer koruma alanları, hassas alanlar, doğal karakteri korunacak alanlar, dünya mirası alanları, 5366 sayılı Kanun gereği Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen yenileme alanları, Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde ve diğer özel kanunlar ile belirlenen alanlarda kalan taşınmazlar faydalanamayacağı
Bu karar İstanbul genelindeki tüm 1/5000 ve 1/1000 ölçekli İmar Planlarına plan notu ilavesine ilişkin alınmıştır.
Alınan karar ile geçmişte yürürlükte olan imar mevzuatına uygun şekilde ruhsat alarak yapılmış ancak daha sonra yapılan plan değişiklikleri nedeniyle yapılaşma alanları azaldığı için yıkılıp yeniden yapılamayan depreme dayanaksız binaların önündeki engel kaldırılmış oldu.
“ÖNLEM ALALIM VEYA ALINMASINI SAĞLAYALIM”
Silivri'de yaklaşık 50 ye yakın riskli yapının yıkıldığını tahmin ediyorum. Siz de görüyorsunuz hemen hemen her sokakta var. Ya tamamen yıkılmış, ya da kısmen başlanmış. Bu tür binalar hiçbir önlem alınmadan çevresinden yalıtılmadan yıkılmakta olduklarını görüyoruz. Kimisinin altından insanlar geçiyor, araba park ediliyor.
Hatta Şerif Sokak'ta yıkılmakta olan bir binada çocukların oyun oynadığını gördük geçenlerde. Bunlara dikkatinizi çekiyorum, kimsenin olmasını istemediği bir kaza hepimizi derinden üzer arkadaşlar. Önlem alalım veya önlem alınmasını sağlayalım.
“İMAR HAKLARI KULLANIMI KONUSUNDA BELEDİYE DAHA YAPICI VE YOL GÖSTERİCİ OLMALI”
Kentsel dönüşümle ilgili vatandaşlarımızın birçok sorununa muhatap oluyorum. Tahminim size de geliyorlardır. Gördüğüm kadarıyla, sorun yaşayan yurttaşlarımıza acil ve doğru bilgi verme konusunda bir yetersizlik söz konusu.
Özellikle imar haklarının kullanımı konusunda Belediyemizin daha yapıcı ve yol gösterici olması beklenmektedir. Dönüştürülecek yapıların emsal hesapları ve kat sayısı konusundaki bilgisizlik ve farklı yorumlanma hakim.
Ayrıca yeni yapılacak binaların çekme mesafelerinde belediyemizden hızlı ve daha kolaylaştırıcı yaklaşımlar beklenmektedir. Çekme mesafelerindeki farklılık inşaat alanının küçülmesine ve bina sahipleri arasında anlaşmazlıklara sebep olmakta. Belediyemiz teknik personelin daha toleranslı olması bu sürecin hızlanmasına neden olacaktır.
“İBB TARAFINDAN ALINAN PLAN NOTU KARARININ İŞLENMEDİĞİ PLANLAR VAR”
Bir de İBB tarafından alınan plan notu kararının henüz işlenmediği planlar var. Beldelerin tamamında, köylerde Silivri'nin birçok yerinde yaşayanlar bu haklardan halen yararlanamıyor. Buralarda yaşayanlar ne zamana kadar bekleyecek?
O bölgede oluşacak bir talep için belediyemiz yetkilileri planlama yapınca bu plan notunu işleyeceğiz. Şimdilik bu haklara sahip değilsiniz deniliyor. Ne zaman plan yapılacak, ne zaman onaylanacak? Deprem bizi bekler mi? Yeni planları beklemeye gerek yok.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA VATANDAŞIN ÖNÜNDE ENGEL KALMASIN”
Doğru olan şu arkadaşlar, İBB'nin aldığı bu kararın gereğini yapıp acilen mevcut imar planlarına işlememizdir. Taşkın sahada nasıl bir irade gösterip karar aldıysak, diğer bölgeler içinde alalım bir meclis kararı kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların önünde bir engel kalmasın.”
KÖYLERDE YAŞANAN SORUNLA İLGİLİ ÖNERİ
“İlçemiz köylerinin önemli bir sorunu var” diyen Kırkıcı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Esasında bu sorunun kararını almıştık. Tarımsal arazilerin arasından geçen kadastral yolların dar olmasından kaynaklı, oradan geçmesi gereken tarımsal araçlar yol alamadıklarını muhtarlarımız ifade etti. Biz de son Muhtarlar Derneği ziyaretimizde Dernek Başkanımızın bunu hatırlatması üzerine bu konuyu tekrar buraya taşıdık. İki sene önce bu kararı alıp İBB'ye gönderdik. 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planlarına işlenmesini talep etmiştik. Bunların işlenmesi çok zor. Bunu görmekteyiz. Belki daha da uzun süre bekleyeceğiz, çünkü İstanbul komple bir çalışma içerisinde. O planlar yeniden revize edilmek isteniyor. İBB'den alınacak bir karar yine uygulanması noktasında Silivri Belediyemize gönderilecek ve belediyemiz uygulaması yine bu karar çerçevesinde olacak. Karar şöyle; “Tarımsal faaliyete konu parsellerin kadastral yol çevresine inşa edilecek tel örgü, çit ve benzeri bahçe duvarları kadastral yol sınırlarına en fazla 3 metre yaklaşabilir.” İBB'nin bu kararı onaylayana kadar biz Silivri Belediye Meclisimizin bir karar olarak uygulayabilir düşüncesindeyim. Silivri ilçesinin imar faaliyetlerinin denetimi Silivri Belediyesinde olduğundan dolayı bu kararın uygulanması mümkün olabilir. Paydaş kuruluşlar; İlçe Tarım Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü, Harita büroları, muhtarlıklar uyarılabilir ve bu kararın sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesinin önü açılabilir. İBB de o kararı alırsa o zaman sorun zaten kökten çözülür.”
YILMAZ: SÜRE DOLMADAN BELEDİYEMİZ İŞLEM YAPAMIYOR
Başkan Yılmaz, konuya ilişkin şunları söyledi: “Öncelikle Süheyl Beye teşekkür ediyorum. Dilek, temenni bunların hepsi kolay ama uygulamada olan sorunları en az benim kadar iyi biliyordur.
Şehrin içerisinde yıkım bekleyen, bakanlık tarafından kat maliklerine yıkımı tebliğ edilen ve sürelerin beklendiği binalar var. O süreler dolmadan Silivri Belediyesinin iş ve işlem yapma şansı yok. Süreler dolduktan sonra Silivri Belediyesi yıkıma memur tayin ediyor ve yıkımı belediye olarak gerçekleştiriyoruz.
“ÖNLEM ALACAĞIZ”
Bu süre zarfından önlemlerin alınması ve kapatılması gibi eleştirinizi not ettik. Arkadaşlarımla da konuşuyoruz, eksik varsa bunu hızlı bir şekilde tamamlayalım. Demirle kapatıyoruz, hurdacılar tarafından çalınıyor, ahşapla kapatıyoruz yakılıyor. Neyle kapatacağımızı şaşırdık. Mazeret değil ama bununla ilgili önlem alacağız.
“BÜYÜK BİR KISMI İŞLENMİŞ”
İlçe planlarına işleme kısmı, şehrin kentsel dönüşüme ihtiyacı olan çok büyük bir kısmında işlenmiş vaziyette.
“MÜJDELİYORUZ AMA İBB'DEN HALE BİZE GELMEDİ”
Taşkın alan yapı yasağının kalktığını müjdeliyoruz ama aslında İBB'de halen bize gelmedi. İmar Komisyonu'ndan çıkmış, şuan Çevre Komisyonu'nda, takip etmemize rağmen bir takım aksaklıkları yaşıyoruz.
“VATANDAŞ TATMİN OLMAYINCA “BİLGİ VERİLMEDİ” DİYOR”
Cevap ve bilgi verilmemesi konusunda size katılmıyorum. En ince detayına bilgi veriyoruz lakin vatandaşı verdiğimiz cevap tatmin etmeyince “Bana yeterli bilgi vermediler” diyor. Vatandaş hiç m2 kaybetmeden, cebinden de tek kuruş çıkmadan burada bir bina istiyor. Bunun müjdesini veremeyen Belediye personeli de “Benle ilgilenmedi, bilgi vermedi” diyor. Bütün kapılarımız sonuna kadar açık. Kentsel Dönüşümle ilgili talep ve şikayetleri birimimiz 7-24 saat boyunca alıyor. Sizin zamanınızda bu birim sadece mesai saatlerinde çalışıyordu.
“KANUN VE YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNDE TOLERANS SAĞLANABİLİR”
Silivri Belediyesindeki memurlar, kanun ve yönetmeliklerin çizdiği çerçeve içerisinde tolerans sağlayabilir. Onun dışındaki toleransın talep edilmesi ve karşılanması imkansız.
SARAL İNŞAAT'A TEŞEKKÜR
Kentsel Dönüşüm ile ilgili inşaat şirketi kuran nadir ilçelerden bir tanesiyiz. Büyükşehir eliyle değil, Silivri Belediyesi olarak 122 konutluk bir Kentsel Dönüşüm Projesini bitirmek üzereyiz. Bunun için bizimle partnerlik yapan Saral İnşaat firmasına ve Siytaş çalışanlarına teşekkür ediyorum.
İBB'YE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI
Bu önemli bir şey. 14 tane CHP'li belediye içerisinde tekiz. Beylikdüzü'nde var ama İBB yapıyor. Silivri Belediyesi KİPTAŞ'la her türlü Kentsel Dönüşüm hamlesine hazır. İmamoğlu'nun söz verdiği Kentsel Dönüşüm konutlarının bir tanesi dahi henüz yapılmadı. İBB yetkililerine hatırlatmak istiyorum.
“İBB 2 YILDIR MECLİSE DAHİ GETİRMEDİ”
Kadastral yolların 3 metre çekilmesi için bir karar aldık, İBB'ye gönderdik. 2 yıldır bu konu meclise dahi getirilmedi. Bu meclis kararı olmadan biz bunu uygulamaya koyabilir miyiz, hukuki boyutunu arkadaşlarımız araştırsın.”
Sevginar SALİ