Kırkıcı, planlar ve afete hazırlıkları gündeme taşıdı

Kırkıcı, planlar ve afete hazırlıkları gündeme taşıdı

06.09.2023 12:11:34

Eylül Meclisinde gündem dışı söz alan CHP'li Süheyl Kırkıcı, İBB'de onaylanan Selimpaşa –Kavaklı-Oraköy planları ve konuya yönelik duyarlılığına teşekkür ederek Başkan Volkan Yılmaz'a afet hazırlık çalışmalarını sordu.

Silivri Belediye Meclisinin 2023 Yılı Eylül Ayı I. Birleşimi, I. Oturumunda gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, iki konuya değindi. Kırkıcı, depremzedelere desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a teşekkür ederken, kısa bir süre önce İBB'de onaylanan Kavaklı, Selimpaşa Revizyon Nazım İmar Planları hakkında Belediye yetkililerinden sunum yapmalarını talep etti.
KIRKICI, PLANLARLA İLGİLİ BİLGİ TALEBİNDE BULUNDU
Kırkıcı, şöyle konuştu: “Ortaköy, Kavaklı, Selimpaşa Revizyon Nazım İmar Planları, iki ay kadar önce onaylandı. Planların yapımında hiç birimiz yer almadık. Bu doğal ama bilgi sahibi olmak istiyoruz. Bunun için Belediyemiz yetkililerinin planla ilgili bir sunum yapmalarını öneriyoruz. Ayrıca yöre halkanın da ciddi beklentisi var. Özellikle Ortaköy, Kavaklı ve Selimpaşa halkı yeni onaylanan planı bilmek veya kendi çıkarlarının zedelendiğini görüyorsa, ona karşı bir itiraz geliştirmek istiyor. Her gün bizi ciddi sayıda insan ziyaret ediyor. Bilmediğimiz için cevap veremiyoruz. Bu konuda Belediyemizin bir çalışma yapmasını öneriyorum.
DEPREM BÖLGESİNE SUNULAN DESTEKLERE TEŞEKKÜR
Başkanımız, deprem bölgesine yaptıkları katkıları anlattı. Başkan beye duyarlılığı için teşekkür ediyorum. Antakya, görülmeden anlatılacak bir yer değil. Evet, acılar paylaşıldıkça azalır. Deprem sonrası yaşam 7. ayı bulmuş ama hiçbir şekilde hala filizlenemediğini görüyorum. Yakınlarımla her gün yaptığım görüşmelerden üzülerek bunu anlıyorum. Bundan dolayıdır ki Belediyemizin, Başkanımızın, meclis üyelerimizin ve bizi izleyen tüm yurttaşlarımızın deprem bölgesiyle olan ilişkisini kesmemesini, yoğunluğunu sürdürmesini özellikle rica ediyorum. Orada hala temiz su, kurşun kalem, sıcak ekmek hasreti yaşanıyor. “Bu binada hala şu kadar ceset var” yazılı durumlarla karşılaşabiliyorsunuz. Başkan bey yarın ziyarete gidecek, kabul ederlerse katılmak isterim.
DEPREMZEDE ÇOCUKLARA KIRTASİYE DESTEĞİ TALEBİ
Bir çağrıda bulunmak istiyorum. Biliyorsunuz ki deprem bölgesinde depremden sonra şehrimize ciddi sayıda insan geldi. Bir bölümü geri döndü ancak, geri dönemeyenler halen bölgemizde yaşıyorlar ve onlara el uzatılmasının önemini görüyoruz. Bizim Cemevi gençleri, depremzede ailelerinin çocuklarının okul ihtiyaçlarının kısmen de olsa giderilecek şekilde kırtasiye malzemeleri topluyorlar. Çok da ciddi katkı alıyoruz. Birinci elden o insanlara ulaştırılmasını sağlayacağız. Bu konuda da desteğinize ihtiyacımız var. “Bir kurşun kalemden, bir çantadan, bir defterden ne olur” demeyin. Bu insanların buna bile ihtiyaçları var. Hepinizi duyarlılığa davet ediyorum.
DEPREM KOORDİNASYON KURULU SORULDU
Başkan bey, aylar öncesinde bir Deprem Koordinasyon Kurulu'nun yakında toplanacağını ifade etmişti. Ben o toplantıyı da hatırlatarak, en kısa zamanda yapılmasının önemini, deprem bekleyen Silivri'miz için kamu-halk ilişkisinin yoğun örgütlenmesinin altını çizerek hatırlatmak istiyorum. Kurumlar hazırlık yapabilir ama toplumlar halkıyla, sivil toplum örgütleriyle, muhtarlarıyla, örgütlü bir kamu- Belediye- Kaymakamlık çok daha hazırlıklı ve başarılı olacağını düşünüyorum. “
YILMAZ: SÜREÇ AĞIR İŞLİYOR
Başkan Yılmaz, Kırkıcı'ya cevaben, planlar konusunda şunları söyledi: “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile göreve geldiğimiz ilk günlerde planlı bir şehir hayal ettiğimizi ve bu planlı şehirde İBB'nin daha önceki planlarında havalimanı, lojistik merkezi gibi birçok konunun askıda kaldığını, bu planların yoğun itirazlar sebebiyle geri çekildiğini ve İstanbul'da Silivri ilçesinde çok büyük bir kaosun olduğunu ve yeni planlara ihtiyaç duyulduğunu söylemiştik. Bu planların şehrin yaşamına katkı odaklı olması gerektiğini ifade etmiştik. İBB'ye yaptığımız teklifte arkadaşlarımızın sahada çok daha vakıf olduklarını, 5 binlik planların görevimiz olmasa bile üzerine çalışalım, taslak metinlerimizi sunalım diye düşündük. İBB plancılarıyla bir araya gelsinler bizim sunduklarımıza ilaveler, çıkarmalar, eksiltmeler yapsınlar şeklinde bir iş birliği önerdik. Nihayetinde yetki İBB'de. Bu iş birliği karşılık buldu. Lakin, süreç çok ağır aksak yürüyor.
Selimpaşa ve Kavaklı planları onaylandı. İBB yönetimi planları komisyona sundu. Komisyon inceledi, düzeltmeler yaptı ve onayladı. Lakin 2 ay geçmesine rağmen askıya bile çıkarılamadı. Bu kayıp burada bir şey yapmayı düşünenlerden gidiyor. Çok uzun süren onay mekanizmasından sonra imzaların tamamlanıp askıya çıkıyor. Taşkın alanının planlarını çok zor onaylatabildik.
Ortaköy planları, hala komisyona inmedi. İBB'nin gerekli düzenlemeleri yaptığını biliyoruz. Ana fikirde bizim çok karşı çıktığımız major bir değişiklik yok. Ufak tefek problemler konuşularak aşıldı. İnşallah Ortaköy planlarının da Eylül meclisine yetişmesi için İBB'den haber bekliyoruz, ekibimizi davet edecekler.
“KÖYLERDE İFRAZ ŞARTINI 500 METREYE DÜŞÜRELİM”
İmar planlarıyla ilgili köylerde çok büyük sıkıntı var. Köylü, yeni imar açılacak bir yer istemiyor, ilave katlar istemiyor. Yalnızca 2000 m olan ifraz şartının düşürülmesi, çocuğuna ev yapabilmek istiyor. Bir yere cami konmuş, 300 m ilerisine bir tane cami daha konmuş veya bir köyün 5 dönüm sağlık alanına ihtiyacı varken 50 dönümlük alan konmuş. Bunları kamulaştırmak mümkün değil, vatandaşın mağduriyetini gidermek mümkün değil. Köy muhtarımızı davet ettik, bire bir hedeflediğimiz şeyi anlattık. Dedik ki yeni imar yok, yeni tarım alanı imara açmak yok, kat artışı yok, ifrazı 500 metreye düşürelim. İBB'nin yapması gereken planı biz yaptık, yolladık. Mayıs ayından beri daha bakılamadığını ifade ettiler. Beyciler ile Çavuşlu'yu yollayacağız.
Ekrem bey de buraya gelecek, ben de kahvelere gideceksiniz. Vatandaş size bu planları soracak. Benim için kolayı var, ‘Plan yapma yetkisi İBB'de ve yapmadı' derim işin içinden çıkarım. İBB'yi yöneten siyasi parti olarak siz bunu söyleyemezsiniz. Planları da ben yapıyorum, maliyetine de ben katlanıyorum, gelin bir haftada yapalım dedim. Kırsal Yasayla birlikte insanlar da köylerde ev yapsın. Köye dönmek isteyen genç köye gelip ev yapabilsin. Bu planlar kaçağın da önüne geçecek. Köy planlarıyla ilgili serzenişim bu. Ekrem beyle de paylaşacağım. Bir talimat versinler ve plancılar hızlıca çalışsın.”
“SİLİVRİ'YE AFAD LOJİSTİK MERKEZİ KURULDU”
“Afet Yönetim Koordinasyon Kurulu'nun kurulmasıyla ilgili yaptığımız çalışmalar var. Katılımcılara davette bulunacağız. Bu toplantıyı yapacağız” diyen Başkan Bey, deprem hazırlık çalışmalarına yönelik şu bilgileri verdi: “Biz afetle yatıyor, afetle kalkıyoruz. Çalışmalarımız kapsamında AFAD'ımız 81 ilde, illerin afet önceliğine, sıralamasına, lojistiğine veya afet derecesinin riskine göre Lojistik Merkezler kuruyor. Demonte, kurulu konteynerlerden çadırlara kadar… Yer tahsis ederek bu Lojistik Merkezi'nin Silivri'ye kurulmasını sağladık. Şu an itibariyle 7 bin demonte konteyner ve 90 bin çadırın içerisinde bulunduğu AFAD depolama konteynerleri neredeyse tamamına yakını Lojistik Merkezimize sevk edildi.
“BURADA YAPILAN ÇALIŞMA TAM ANLAMIYLA AFETE HAZIRLIK”
Afet olduğunda herkes “Hükümet nerede, devlet nerede, AFAD nerede, Belediye nerede?” diye çıkıp bağırıyor ama bu hazırlıkları da birileri yaptığı zaman aynı bağıranlar “Deprem mi olacak, haber mi alındı? Silivri konteyner merkezi mi olacak?” diyor. Bu insanların ruh halini anlamakta güçlük çekiyorum. Burada yapılan çalışmanın tam anlamıyla afete hazırlık ve Marmara bölgesinde yaşanacak her türlü afete yakın lokasyondayız.”
Sevginar Sali

YORUM YAP