Silivri'de platformlar aracılıyla gündeme taşınan deprem önlemlerini değerlendiren CHP Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, “Ocak ayı İBB toplantısında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın çırpınışları bana yıllardır STK'lar olarak ortaya koyduğumuz gayreti hatırlattı” dedi ve ekledi “Devlet desteği olmadan önlemler konusunda harekete geçmek ve sağlıklı çözüm üretmek mümkün değil.”
Silivri'de 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8'lik ve 11 Ocak 2020'de 4.7'lik sarsıntı ilçemizin deprem gerçeğini unutmasına izin vermiyor.
DAYANIŞMA'DA HAZIRLIK
Kısa bir süre önce kurulan Silivri Dayanışma Platformu kadın, çocuk, yaşlılar ve doğa konularına öncelik vermek amacıyla yola çıkarken depremi acil olarak ön plana aldı ve 1 Şubat'ta ilçemizde bir deprem çalıştayı gerçekleştirmek için hazırlıklarına devam ediyor.
DEMOKRASİ'DEN HATIRLATMA
Diğer yandan Silivri'nin daha eski bir geçmişe sahip olan Demokrasi Platformu da bir açıklama yayınlayarak; 2011 yılının sonunda düzenledikleri çalıştayın ardından somutlaştırdıkları ihtiyaç ve acil yapılması gereken konularının güncelliğini koruduğunu paylaştılar.
KIRKICI: YAPILMASI GEREKENLER BELLİ, SORUN HAREKETE GEÇİLMEMESİ
Teknik kimliği ve yerel yönetimde uzun süredir üstlendiği sorumluluk asabiyle görüşlerine başvurduğumuz aynı zamanda Silivri Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, “Yapılması gerekenler aslında belli. Sorun Hükümetin yasal düzenlemeleri gerçekleştirerek bunların hayata sağlıklı bir şekilde geçmesinin önünü açmamasından kaynaklanıyor” dedi.
“YILMAZ'IN ÇIRPINIŞI BİZİM YILLARDIR DEVAM EDEN ÇIRPINIŞLARIMIZ GİBİ”
Kırkıcı hafta başında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın İBB'de deprem konusunda yaptığı konuşmaya atıfta bulunurken, “Volkan Bey'in çırpınışını yıllardır STK olarak önlemler konusunda harekete geçilmesi için verdiğimiz çabaya benzettim. Biz çırpınırken deprem geliyor. Volkan Bey, bir an önce harekete, eyleme geçilmesi gerektiği konusunda çok doğru söylüyor” şeklinde konuştu.
“DEVLET DESTEĞİ OLMADAN BELEDİYELERİN YAPABİLECEKLERİ ÇOK SINIRLI”
Kırkıcı, ilçe ve İBB belediyesinin bir başına deprem önlemleri konusunda yapılması gerekenler hususunda yeterli olmayacağını söylerken, Kentsel Dönüşüm ve devlet eliyle yasal düzenleme zorunluluğuna işaret etti.
“1999 DEPREMİNDEN SONRA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILDI AMA...”
“1999 Marmara Depreminden sonra çok ciddi çalışmalar yapıldı. Harç ve vergilerle kaynak da oluşturuldu ama maalesef bunlar amacına uygun kullanılmadı” diyen Kırkıcı, Kentsel Dönüşümde yaşanan istismarlar ve yasal boşlukların ortadan kaldırılması adına adımların ivedilikle atılması gerektiğini savundu.
“DEPREM SADECE SOSYAL YAŞAMI DEĞİL EKONOMİYİ DE VURUYOR”
Depremin sadece sosyal yaşamı vurmadığını ekonomik açıdan da ciddi bir sekte oluşturduğunun altını çizen Kırkıcı, “Silivri'de deprem oldu” haberlerine değindi, “Deprem olan bir yerde kim ev almak ister, inşaat yapmayı düşünür ya da fabrika kurar!?” diye sordu.
“İVEDİLİKLE DEVLET ELİYLE ÇÖZÜM GEREK”
Kırkıcı, deprem önlemi konusunda devletin bir an önce üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek çözüm yollarını, özellikle Kentsel Dönüşüm hususunda, yasal düzenlemeler ile açması gerektiğinin altını çizerek değerlendirmelerini sonlandırdı.
Sevginar SALİ