Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer ve Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, İSTESOB Hizmet İçi Eğitim Seminerine katıldılar.
İSTESOB'a bağlı odaların geniş katılımıyla oda başkan ve yönetimlerine Hizmet İçi Eğitim Semineri verildi. Esnaf sanatkârı yakından ilgilendiren konuların ele alındığı seminerde, Esnaf Sanatkârlar Genel Müdürlüğü uzmanları Ergün Ege, Uğur Özbek, İŞKUR Sancaktepe Müdürü Bekir Arslan ve Genel Sekreter Muzaffer Garip yaptıkları sunumlarla katılımcıları bilgilendirdi; görüş ve önerilerini dinledi. Oda başkanları seminerde, birçok sorun üzerine görüş alışverişinde bulundu.
İSTESOB'un yoğun eğitim programına sahne olan Hizmet İçi Eğitim Semineri Antalya Belek'te gerçekleşti. Semineri değerlendiren Koçer ve Akıncı, “ Yoğun bir sene geçirdik. Hem ülkemiz için hem esnafımız için zor bir yıl oldu. Allah ülkemize ve esnafımıza güç kuvvet versin” şeklinde konuştu.
YILMAZ, ESNAF ODASI BAŞKAN VE YÖNETİMLERİNİN MAHALLİ VE YEREL SEÇİMLERDE ADAY OLAMAMASINI ELEŞTİRDİ
Seminerin açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Faik Yılmaz, İcra Kurulu'nda alınan kararların yasalaşması halinde esnafın önünü açacak bir düzenlemenin hayata geçeceğini belirtti
Başkan Yılmaz, esnaf odası başkan ve yönetimlerinin mahalli ve yerel seçimlerde aday olamamasını eleştirdi. Başkan Yılmaz, “Ne olurdu aramızdan bir arkadaşımız milletvekili olsaydı?” diye sordu ve şöyle devam etti:” Esnafın sorunlarını en iyi esnaf bilir. Mecliste bizi temsil eden arkadaşlarımız olsaydı, sorunlarımızı daha hızlı ve kolay çözebilirdik. Esnaf odası yönetimlerinin de mecliste olabilmesi için en başından beri mücadele veriyoruz” dedi.
“SURİYELİ İŞ YERLERİ NEDENİYLE ESNAFIMIZ SIKINTI YAŞIYOR”
Kayıt dışının çok fazla olduğunu kaydeden Başkan Yılmaz, sayısı hızla artan Suriyeli işyerleri nedeniyle esnafın sıkıntı yaşadığını kaydetti.
KAYIT ÜCRETLERİNİN
YÜKSEKLİĞİNİ ELEŞTİRDİ
Başkan Yılmaz, kayıt ücretlerinin çok yüksek olduğunu bu durumda esnaf sayısını arttırmanın çok zor olduğunu dile getirdi.
Osmanlı'nın yüzlerce yıl boyunca esnaf ve ahilik teşkilatı ile yükseldiğini söyleyen Başkan Yılmaz, ekonomik ve sosyal refahın yeniden bu topraklarda hakim kılmak için esnafa destek verilmesi gerektiğini söyledi.
24 aydır esnafa zam verilemediğini söyleyen Başkan Yılmaz, bu kararın vicdanları yaraladığını kaydetti. 2005'te yapılan yasa değişikliğinin bu duruma sebebiyet verdiğini kaydeden Başkan Yılmaz, mahalli idareler kanununda değişikliğe gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.
EĞİTİMDE İLK SIRADA
İSTESOB VAR
3 Gün süren eğitimlerin ilk gününde İSTESOB Genel Sekreteri Muzaffer Garip, Genel Kurulda Kabul Edilen Tahmini Bütçenin Sonraki Yıllara Uyarlanması hakkında sunum yaptı. Muzaffer Garip, seminerin 2. Gününde ise “Kurum Kültürü ve Geliştirilmesi' üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
Genel Sekreter Muzaffer Garip'in ardından İŞKUR Sancaktepe Hizmet Merkezi Müdürü Bekir Arslan, İşbaşı Eğitim Programı konusunda katılımcıları bilgilendirdi ve esnaf odalarının bu programlardan nasıl yararlanabileceğini anlattı. Bekir Arslan, işverenlerin, % 50 istihdam taahhüdü vermesi halinde, çalışan sayısının % 30'una kadar katılımcı talep edebilme imkânı olduğunu belirtti. Arslan, işverenler tarafından işbaşı eğitim programı kapsamında, katılımcılara yapılan ödemelerin vergi matrahından düşürüleceğini ifade etti. Arslan sunumunda, engelli vatandaşların istihdamı konusuna da yer ayırdı.
“EN AZ TELEFONU İSTANBUL'DAN ALIYORUZ”
Seminerin 3. gününde ise Esnaf Sanatkârlar Genel Müdürlüğü'nden Şube Müdürü Ergün Ege ve Uzman Uğur Özbek, Esnaf Sanatkârlar Meslek Kolları Yenileme Süreci konusunda sunum yaptılar.
Ergün Ege, İSTESOB ile birlikte 10'un üzerinde eğitim semineri gerçekleştirdiklerini belirterek, İSTESOB'un bu yoğunlukta eğitim veren ender kurumların başında geldiğini kaydetti.
Ergün Ege, bu eğitimler sayesinde iş yüklerinin azaldığını ifade etti ve “Hiç eğitim vermediğimiz illerden her gün 5-6 kere aranıyoruz. Oysa benim İstanbul'dan günde en az 10 kere aranmam gerekiyor. Ama bu eğitimler sayesinde, üye sayısı bakımından İstanbul ilk sırada olmasına rağmen, en az telefonu İstanbul'dan alıyorum” dedi.
Sunumda, NACE Kodlarını, Maliye Bakanlığı, TÜİK, SGK, KOSGEB ve TOBB tarafından kullanıldığını, kısa süre içinde Esnaf Sicil Müdürlüğü'nde kayıtların NACE sistemiyle yapılacağı açıklandı.. Uğur Özbek, NACE Kodları üzerine yapılan son çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özbek, 307 meslek kolu, 17 sektörde ve 1562 NACE kodu belirlendiğini açıkladı. Meslek Kollarının Yeniden Belirlenmesi İhtiyacı ve NACE sistemine geçişin nasıl olacağı sunumlarda, katılımcılara aktarıldı.
Vergi kaydı sırasında verilen ekonomik faaliyet kodlarının, esnaf ve sanatkâr meslek kolları ile ilişkilendirilmesinde sorunlar yaşanması, üretilen raporların uluslararası platformlarda geçerliliğinin olmaması gibi nedenlerin NACE'ye geçişi zorunlu hale getirdiği, sunumlarda Ergün Ege ve Uğur Özbek tarafından dile getirildi.
Ergün Ege, 21 Kasım'a kadar ESBİS üzerinden, esnafın NACE Kodlarının güncelleneceğinin bilgisini paylaştı.
Sunumlar sonunda seminere katkılarından dolayı Ergün Ege, Uğur Özbek ve Bekir Arslan'a Başkan Faik Yılmaz tarafından plaket takdim edildi. Son derece verimli geçen seminerin son gününde ise katılımcılara sertifikaları dağıtıldı.
Haber Merkezi