Kodlama Eğitimi, çok sık konuştuğumuz bir konu aslında. Bu hafta bu konu üzerine başarılı çalışmaları olan bir öğretmeni, değerli bir hocamızı konuk olarak almak istiyorum. Bircan Keleş hocamız Mersin Hürriyet İlkokulunda Sınıf Öğretmeni.
İlker BAYRAK: Kodlama Eğitimi neden önemli?
Kodlama öğrenen çocuk ileriki hayatında ne gibi
kolaylıklar elde eder?
Bircan KELEŞ: Kodlama programcılığın alfabesi aslında. Bilgisayarın dilini öğrenmek, onunla iletişim kurmak, ona komutlar vermek, uygulamalar geliştirmek zevkli bir süreç. Fakat dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Kodlama eğitimi, bu neslin dijital yatkınlıklarından da faydalanarak, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz 21. yüzyıl becerilerini kazandırmamız için sadece bir araçtır. Asıl hedefimiz; öğrencilerimizin algoritmik, eleştirel, yaratıcı düşünebilen, karşılaştığı problemleri en uygun yolla çözebilen, neden-sonuç ilişkisini kurabilen, işbirliği içinde çalışabilen, üretebilen bireyler olmalarıdır. Her öğrenci bilgisayar programcısı olmayacaktır. Meslek seçimi ilgi, yetenek ve şartlarla ilgilidir. Fakat mutlaka bu alanda ilgisi, yeteneği olan öğrencilerimiz olacaktır. Kodlama eğitimi ile bu öğrencilerimizi de keşfetmiş ve onları gelecekte en çok ihtiyaç duyulan ve en parlak mesleklerinden olacağı konuşulan bilişim alanına yönlendirmemize de yardımcı olacaktır.
İlker BAYRAK: Projelerle kodlama
eğitimi nasıl entegre edilebilir?
Bircan KELEŞ: Kodlama ile ilgili her seviyeye uygun bir çok site, uygulama var. Bunlardan öğrenci düzeyine uygun olanlar seçilebilir. Örneğin Scratch ile ilgili bir proje oluşturulup belirli bir aşamadan sonra serbest veya belirli bir konuda tasarım yaptırılabilir. Oyun geliştirilebilir.
İlker BAYRAK: Öğrencileriniz kodlama eğitimi
ile ilgili yaptığınız uygulamaları nasıl karşılıyor?
Kodlama bizim bir rutinimiz haline geldi. Belirli aralıklarla yeni kurslar oluşturuyorum onlar için. Çok eğlenerek, hevesle yapıyorlar. Kendilerini rahat ifade edebiliyorlar. Akademik düzeyi iyi olmayan bazı öğrencilerim kurslarda çok iyilerdi. Hatta diğerlerine yardım ediyorlardı. Okulla olan bağları kuvvetlendi. Bu süreçte en çok hoşuma giden durum, birbirlerine yardım etmeleri. İşbirliği içinde olmaları çok önemli bir kazanım benim için.
İlker BAYRAK: Online kursunuz var, zaman
zaman webinarlarınız da oluyor. Yeni
başlayacak olanlara neler tavsiye dersiniz?
Bircan KELEŞ: eTwinning Online eğitim ekibi gönüllülük esasıyla çalışan, çok değerli kişilerden oluşuyor. Bu ekibi kuran ve bu işin asıl yükünü çeken eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisinden Zehra Sayın'la, ekipteki diğer değerli arkadaşlarımla birlikte çalışmak benim için inanılmaz bir deneyim. Bu anlamda kendimi çok şanslı hissediyorum. Kursumda özellikle kodlama eğitimini merak eden, sınıfında uygulamak isteyen ancak nasıl başlayabilirim, acaba yapabilir miyim, çok zorlanır mıyım diye düşünen öğretmen arkadaşlarımıza anlaşılır, sade bir dille code.org platformunu nasıl kullanabileceklerini anlatmaya çalıştım. Şu an itibariyle kursu alan kişi sayısı 1200'ü geçmiş. Çok güzel dönütler aldım, almaya devam ediyorum. Elimden geldiğince, bildiğim ve uyguladığım konularda her mesaja, maile cevap vermeye çalışıyorum. Ayrıca "Kodlamaya İlk Adım" adındaki Facebook grubumuzda da kodlama ile ilgili paylaşımlar yapılıyor. Kodlama eğitimi gitgide önem kazanıyor ve şu an hazırlanmakta olan müfredata dahil edildi. Bu gelişmelere direnç göstermek, öğrencilerimize haksızlık olur. Özellikle sınıf öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri bu konuda geride kalmamalılar. Erken yaşta bu eğitimin verilmesinin ne kadar önemli olduğunu, hem alanın uzmanları, hem de bilişim sektörünün önde gelen kişileri (kendi hayatlarından örnekler vererek) belirtiyorlar. Öğrencilerimize bu kapıyı açmak zorundayız artık. Onlara gösterecekleri her kursu önce kendiniz bitirirseniz, rehberlik etmeniz daha kolay olur. Sakın gözünüz korkmasın, öğrenciler o kadar çabuk öğreniyorlar ki şaşıyorsunuz. Ve keşke daha önce öğrenseydim diyorsunuz...
İlker BAYRAK: Kodlama eğitiminin gerekliliği çok
konuşuluyor fakat bu eğitimi verecek öğretmenlerin
taşıması gereken özellikler konusunda bizleri
aydınlatır mısınız? Kodlama nasıl sevdirilir? Siz
kodlamayı nasıl sevdiriyorsunuz?
Alan itibariyle Bilişim Teknolojileri öğretmenleri bu eğitimi vermelidir. Fakat Kodlama eğitimi sadece bir branşın omuzlarına yüklenecek bir konu değildir. İlkokulda seçmeli ders olarak verilmeye başlanacak. Bilişim alanında daha çok öğretmen alımını ve ilkokullarda da görevlendirilmelerini arzuluyoruz. Ancak şu an itibariyle durum, bu dileğimizin gerçek olması için uygun değil. Özellikle sınıf öğretmenleri öğrencilerini bu alanda bir altyapı oluşturarak yetiştirirlerse bu durum ortaokuldaki branş öğretmeni için kolaylık olacaktır diye düşünüyorum.
Kodlama eğitimini verecek olan öğretmen öğrenmeye, yeniliğe açık olmalı. Bu konunun öneminin farkında olmalı. Bu süreçte öğrencilerin farklı öğrenme hızlarını doğru dengelemeli. Hızlı bitiren öğrenci, yavaş yapan veya zorlanan öğrenciye yardım edebilir. Sertifika vermeyi de ihmal etmemeli. Çok mutlu oluyorlar. Bu işi bir mecburiyet, yetiştirilmesi gereken acil bir iş gibi göstermeyin. Bırakın keyifle, eğlenerek, öğrenerek yapsınlar.
İlker BAYRAK: Verdiğiniz cevaplar için
çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ediyorum. Güzel ülkemizin geleceğinin, yetiştirdiğimiz öğrencilerle daha da parlak olmasını diliyorum.
Evet, bu hafta da Bircan Keleş hocamla Kodlamayı konuştuk. Hoşça Kalın.