Kadıköy'de gerçekleştirilen yerli, milli ve sertifikalı arpa tohumu ile saman dağıtımında tarımsal üretim ve hayvancılığın önemine işaret eden Başkan Volkan Yılmaz, “Köyler üretmezse, şehirler aç kalır” tespitinde bulundu ve “Bunları dert kendimize iş edinmemiz lazım. Yoksa deri koltuklarda köseli ayakkabılarla oturabiliriz, en lüks lokantalarda yemek de yiyebiliriz. Vaktimizi 4. 5 yıldır köylümüzle, çiftçimizle geçirmeyi eğliyoruz” dedi.
Silivri Belediyesi Çiftçilerimize 20 milyon lira maliyetinde tohum desteğini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Kadıköy Mahallesi'nde Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım töreni düzenlendi.
Törene Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, Mahalle Muhtarı Mehmet Yeniçiftlik, katılan Kadıköylü çiftçiler arasındaydı.
YENİÇİFTLİK: KÖYLERE BİR TEK VOLKAN YILMAZ EL ATTI
Mahalle Muhtarı Mehmet Yeniçiftçlik törende yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Yıllarca burada birlikte top oynadık. Başkanım Silivri ruhunu ben çok iyi bilirim. Çitçilerimize ve tarıma yaptığın desteklerin her zaman arkasındayız. Her yıl daha da üzerine koyarak desteklerinizi sürdürüyorsunuz. Saman, silaj, fide, arpa tohumu v.s. Seversiniz sevmezsiniz, köylere bir Volkan Yılmaz el attı. Ben de muhtar olarak her zaman arkandayım. İnsanlarımızı sizi çok seviyor. Kadıköy çiftçisine, hayvancısına, tarımına yaptığınız destekler için çok teşekkür ediyorum.
BAŞKAN YILMAZ VE PERSONELİNE TEŞEKKÜR
Köyümüzde festivalimizi de en iyi şekilde gerçekleştirdik. Köyüm adına Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ederim.”
ÖZER, YERLİ, MİLLİ VE BÖLGEMİZE UYGUN TOHUM ISLAHLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, programda söz alarak şöyle konuştu: “Volkan Başkanımın yaptığı çalışmalar belli, ancak burada çok önemli bir unsurun bilinmesi gerekiyor,ülkemiz sürekli artan şekilde kuraklıktan etkilenmekte. Trakya'da ayçiçek tarlaları kuraklıktan etkilendi ve çok ciddi kayıplar var. Burada en önemlisi yerli, milli ve bölgemize uygun tohum ıslahlarının yapılmış olması. Bölgemize uygun çalışmalar devam ediyor. X firma “kuraklığa toleranslı” diye çiftçilerimize vermiş olduğu tohumlar, şu anda Trakya'da sıkıntı yaratıyor. Buradaki sıkıntı tabi ki tohumları tescillenmesinde, bölgemizde üretilerek tescili yapılmış tohumlara önem vermemiz gerekiyor. Ayçiçek, karpuz, kavunda da devam edecek. Denemeleri yapılmış ve tescillenmiş olan tohumlar bakıyoruz ki kuraklığa çok fazla toleranslı değil.
“BÖLGEMİZİN TOHUMLARINI EKMENİZİ RİCA EDİYORUM”
Ben de çiftçiyim, sizden rica ediyorum, en azından yerli, ıslah ediliş, tescillenmiş bizim bölgemizin tohumlarını 5'er, 10'ar dönüm ekmeniz. İlk önce tohumu görmemiz gerekiyor. Bölgemiz uzun süre kuraklıktan etkilenecek.”
YILMAZ: TEVECCÜHLERİNİZ VE DEĞERLENDİRMELERİNİZ ÖNEMLİ
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Teveccühleriniz ve değerlendirmeleriniz bizim için önemli.” sözleriyle konuşmasına başlayarak, göreve geldikleri günden itibaren mahalle ve köylerinin değer kattığı Silivri'yi bütüncül bir anlayışla yönetme kararlılıklarından, kalkınmanın kırsaldan başladığı inançlarından Kadıköylü vatandaşlara da söz etti.
“AMACIMIZ, KADIKÖY KARPUZUNU TÜRKİYE'YE TANITMAK”
Başkan Yılmaz, gerçekleştirilen Kadıköy Karpuz Festivali'nin anlam ve öneminden de şöyle söz etti: “Festivallerimizde saz söz, halay, eğlence tabi ki olacak ama esas amacımız unutulan Kadıköy tarımsal ürünlerinin, karpuzunun ön plana çıktığı, Türkiye'ye tanıtımının yapıldığı bir festival.
“HİZMETLERİMİZ KİMSELER İÇİN DEĞİL, HERKES İÇİN”
İki gün sonra yine hasbihal etmek üzere sizinle birlikteyiz. Hizmetlerimiz kimseler için değil, herkes için. Kimseye ne bir adım yakın, ne de uzak olacağız demiştik. Pergelin ucu gibi tam merkezi olacağız ve herkese eşit davranacağız. Kimseyi, fikri, ideolojisi, partisi, inancı, cinsiyeti olarak tasnif etmeyeceğiz, ayrımcılık yapmayacağız demiştik.
ATATÜRK'ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Bu kadim topraklar esasında yüzerimizde büyük bir yük. Bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bu kadar verimli topraklar üzerinde olup üretememek üzerimize yüklenen önemli bir sorumluluk. Silivri'de 440 bin dönüm arazinin üzerinde oturan bizlerin önemli sorumlulukları var. Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en veciz sözlerinden biri: “Bir tek şeye ihtiyacımız var; o da çalışkan olmak.”
“ASLA PES ETMEYECEĞİZ”
Onun için mazeretler, topu taca atmalar bize göre davranışlar olmamalı. Biz mücadele eden, alın terini bu toprağa döken, gübre fiyatlarından tabi ki şikayet edeceğiz, destekler bekleyeceğiz ama asla pes etmeyeceğiz.
“TÜRK TOHUMCU İÇİN ISLAHÇILARA DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
Ziraat Odası Başkanımızın ifade ettiği konu çok önemli. 2019 yılında ilk göreve geldiğimizde yerli, milli ve sertifikalı Türk tohumu için ıslahçılara destek olacağız dedik. Tohum ıslahçısı ürettikçe, Ar-Ge'si geliştikçe, daha çok bilgi sahibi olundukça bu topraklar için her bölgeye ayrı, kendine özgü, iklime dayanıklı tohumlar ortaya çıkar.
“YERLİ, MİLLİ, SERTİFİKALI SEYMEN MARKA ARPA TOHUMUMUZU DAĞITIYORUZ”
Yerli ve milli, sertifikalı Seymen marka arpa tohumunu dağıtıyoruz. Sertifikalı olduğu için destek alabiliyorsunuz. Sistiva ile ilaçlıyoruz. 1000 ton arpa tohumu ürettik, 600 tonunu sizlerle paylaşıyoruz. Maliyeti 20 milyon lira. 1 Milyonluk ilaç bedeline katlandık. Bu ilaçla ilaçladığımız zaman rekolteniz artıyor, ürün ortalaması yukarı çıkıyor.
“SİLİVRİ'DE EKİLEN SERTİFİKALI TOHUM ORANI TÜRKİYE VE AVRUPA'NIN DA ÜZERİNDE”
Trakya Tohumcular Birliği Başkanı İbrahim Toruk, verdiği istatistiki bilgiye göre tüm Türkiye'de sertifikalı tohumla ekilen arazilerin oranı yüzde 8, yani yüzde 92'si sertifikalı tohum değil. Bir dönümde alacağınız ürünün yüzde 20-30'un aşağısına düşünüyor. Düşünsenize bunun yüzde 85'lere çıktığını, bugün Türkiye'de elde edilen arpanın en az yüzde 30 daha fazlasının ambara girdiği. Milli hasılaya katılan bir sistem.
Avrupa'ya baktığımızda yüzde 35'i sertifkalı tohumlarla ekiliyormuş.
Silivri'ye baktığımızda ekilen arazilerin yüzde 85'i sertifikalı tohum. Avrupa'nın da üzerinde. Silivri Belediyesinin yapmış olduğu tohum çalışması ve bunun sizlerle paylaşılması neticesinde ilçemizdeki arazilerin yüzde 85'i sertifikalı tohumla ekiliyor. Bu, çiftçinin yüzde 85'inin desteklenmesi demek. Çiftçinin daha dayanıklı tohumlarla rekoltesinin artması, Türk tohumculuğunu, ekonominin büyümesi demek.
Yine Türk markası TR-2242 Açiçek tohumunu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dağıtacağız. Cumhuriyet'in 100. Yılı dolayısıyla 2023 paket dağıttık. Araştırmasını Tarım ve Araştırma Merkezi'nde yaptık. Bizim topraklarımıza ektik. Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Trakya Tohumcular Birliği ve Silivri Belediyesi olarak 8 tane Ayçiçek tohumu ektik. Oradan elde edilen en dayanıklı tohumu geçtiğimiz yıl dağıttık. 1200 dönüme Türk tohumu ektik. Tohumculuk adına yapılan tüm çalışmalar çok önemli. Ayçiçek ekiminden hasat ettiğimiz ürünleri 65 bin litre ayçiçek yağına dönüştürerek bu yağları gariple, gurebayla ve bu toprakların sahibi köylülerimizle paylaştık. Paylaşmaya da devam ediyoruz.”
“EKTİĞİMİZ AYÇİÇEĞİ TOHUMU, ANLI ŞANLI MARKALARDAN ÇOK DAHA İYİ DURUMDA”
“Esas olan sizlerin de bu projeye ortak olup, bir parça yerinizi Türk tohumculuğuna ayırmanız” diyen Başkan Bey, “ Kuraklık, Trakya'da çok büyük sıkıntı. Böyle olacağı biliniyor. Ektiğimiz ayçiçeği tohumu, anlı şanlı markalardan çok daha iyi durumda. Meğer Türk tohum ıslahçısı desteklendiğinde nelerin başarılabilineceğini gördük. Seymen marka arpa tohumundan elde edilen verimler olarak 800-900 kg'lar konuşuluyor. Bunlar çok ciddi rakamlar” şeklinde konuştu.
“TÜRK TOHUMCUSUNA, KADIKÖY ÇİFTÇİSİNE DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Başkan Bey açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Biz, Türk tohumcusuna, Kadıköy çiftçisine destek olacağız. Yem bezelyesinden silaja, arpasından, samanına, katı gübreleri ahırlardan alıp taban gübresi olarak tarlaya atılmasına, tüm hayvanlarınızın aşı ücretlerini karşılamaya devam edeceğiz.
“TÜM ÜRETİCİLERE DESTEK VERİYORUZ”
Muhtarlarımız yardımcım gibi çalışacak. Köyde üretici kim varsa, hangi partili olduğu önemli değil, kimseyi ayırmadan bu destekleri yapacağız. Muhtarlarımızdan liste istiyoruz. Liste dışında kalanlara ahırına kadar gidiyor, yine bu tohumları indiriyoruz.
Kadıköy'ümüzde 225 üreticiye 2250 dönüm ekebilecekleri, 900 bin lira maddi değeri olan bugün 45 ton, yerli, milli, sertifikalı tohumu dağıtıyoruz.”
“ONUR VE GURUR DUYUYORUM”
Türkiye'de en fazla tarımsal üretim yapan ve en üreterek en fazla tarımsal desteği veren belediyenin Silivri Belediyesi olduğunu burada yenileyen Başkan Yılmaz, bununla onur ve gurur duyduğunu, yükselen şevkle arttırmanın yollarını aradığını paylaştı.
Kadıköylü çiftçilere mazeretleri bir kenara bırakarak daha fazla üretme görevlerini hatırlattı.
Özellikle genç ve kadın üreticilerin içerisinde yer aldığı kooperatiflerin olması gerektiği, Kolektif bir üretim anlayışıyla katma değeri yüksek ürünlerin, kent tarımının ve aile işletmelerinin sayısının artması gerektiğini savundu.
“GIDA SAVAŞLARI, AÇLIK, KITLIK, KURAKLIĞI GÖRECEĞİMİZ BİR YÜZYIL OLACAK”
Başkan Yılmaz, “Bu topraklar bizim namusumuz. Onları terk ettiğimiz an ne toprak, ne vatan kalır. Önümüzdeki yüzyılda dünyanın gıda savaşlarıyla boğuştuğu, açlığı, kıtlığı göreceksiniz. İnşallah ben yanılırım. Kuraklıkla beraber böyle bir yüzyıl bizi bekliyor” dedi.
Üretilen ürünlerin paylaşımına da değinen Başkan Yılmaz, daha adil bir dünyada üretime destek olması gereken kitlelerin ve ülkelerin olduğunu dile getirdi. Türk milletinin böyle bir misyonun olduğunu hatırlattı.
Kadıköy'de hayvan yetiştiricilerle de bir araya gelen Yılmaz, günde 40 ton sütün çıktığı ve bir şekilde pazarlandığını anlattı. Girdilerin yüksek olduğunu, Belediye olarak da destek olmaya çalıştıklarını daha fazla çalışmaları gerektiğini dile getirdi. Başkan Yılmaz, meraların ıslah edilerek tekrar hayvancıların kullanımına sunulması gerektiğini burada da yeniledi. İlçe Tarım Müdürlüğü, Silivri Belediyesi ve Kavaklılı çiftçilerle gerçekleştirdikleri örnek proje kapsamında 300 dönüm araziyi ıslah ettiklerini anlattı.
“BİR ARAYA GELEMEDİKLERİ İÇİN 500 DÖNÜMÜ ISLAH EDEMEDİK”
Büyükçavuşlu'da yaşadıkları girişimle ilgili üzüntüsünü şöyle dile getirdi: “500 dönümü ıslah edelim dedik, Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü hazır. Oradaki arkadaşlarımız bir araya gelemediler ve 500 dönüm yeri ıslah edemedik. Büyükçavuşlu piknik alanını bilenler vardır. Sağlı sollu mera. 10 tane traktör bir araya gelemedi. O, 500 dönüm meradan 10 bin balya saman elde edilecekti. Oradaki samandan alınacak para 20 milyon lira. Yalnızca oturarak bu işleri çözemeyiz.
“KADIKÖY'DE ISLAH EDEBİLECEĞİMİZ MERA VARSA PAYLAŞIN”
Kadıköy'de bu şekilde ıslah edebileceğimiz meramız varsa bizimle paylaşın. Burada da meraların ıslahını ve buradan çıkan otları hayvancımızla paylaşacağız. Kimsenin burada getirisi götürüsü yok. Bunları yapmak zorundayız. Hayvanları yalnızca yemle doyuramayız, maliyet olarak da yetişemeyiz, hem de süt verimini arttıramayız.
“DEVAMLILIĞIN SAĞLANMASI GEREKİR”
Yolçatı'da İlçe Tarım Müdürlüğünce 100 dönüm mera ıslahı yapıldı. Bunların devamlılığının sağlanması gerekir. Oraya ilave ara ekimler yapılmalı.
“DERİ KOLTUKLARDA OTURMAK YERİNE, VAKTİMİZİ ÇİFTÇİMİZLE GEÇİRMEYİ EĞLİYORUZ”
Bizim bunları dert edinmemiz ve iş edinmemiz lazım. Yoksa deri koltuklarda köseli ayakkabılarla oturabiliriz, en lüks lokantalarda yemek de yiyebiliriz. Vaktimizi 4. 5 yıldır köylümüzle, çiftçimizle geçirmeyi eğliyoruz.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ ÇALIŞMALARIYLA TÜRKİYE'DE FARKINDALIK OLUŞTU”
Silivri Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalarla birlikte Türkiye'de bir farkındalık oluştu. Biz bu çalışmaları yaparken Türkiye'de ayçiçeği yağı sıkıntısı ortaya çıktı. Silivri Belediyesinin 50 bin litre yağı dağıtması televizyonlarda haber programlarında manşet oldu. Oysa ki Ayçiçek yağı dağıtmamızdan daha önemli yerli ve milli tohum projemiz dikkat çekmedi.
“TAKLİT EDİLEN BAŞARILIDIR”
Pandemi ve savaşla, tarımın ön plana çıkmasıyla beraber, Silivri Belediyesinin çalışmaları birçok kesim tarafından takdir edilmese bile taklit edilmeye devam ediliyor. Takdir etmiyor ama taklit ediyorlar. Taklit edilen bir şey başarılı. Bundan mutluluk duyuyoruz.
İBB ve İlçe Tarım Müdürlüğümüz yulaf, ayçiçek, gübre, mazot dağıtıyorlar, arpa da dağıtacaklar. Çiftçiye bir el uzattık, bu el sizlerle buluştu. Buradaki sinerjiyi fark eden mevkidaşlarımız da bu projelerin devamını veya taklitlerini yapmaya başladılar. Bundan umutluyuz.”
“ANLATTIKLARIMI YAPSALAR KÖYLÜ DE, ONLAR DA ÇOK MUTLU OLACAK”
Başkan Yılmaz, İBB meclisinde MHP Grup Başkanvekili olarak Silivri ve Çatalca'daki tarım ve hayvancılığa destek olmak adına yapıcı ve yol gösterici eleştirilerde bulunduğunu, meclis üyelerinin artık bunları duymaktan bıktığını ve anlamakta zorluk çektiklerini, bakış açısı farklılığını anlattı. Yılmaz, “Esasında benim anlattıklarımı yapsalar hem kendileri, hem köylü çok mutlu olacak.” dedi.
“KÖYLER VE ÇİFTÇİLER OLMASAŞEHİRLER AÇ KALIR”
Oy oranı bakış açısıyla köylere yaklaşımlarına da değinen Yılmaz, “Bu köyler ve çiftçiler olmasa, şehirlerde aç kalınır. Bu topraklar da terk edilirse, bu millet de kalmaz, devlet de kalmaz.
Bu devlete ve millete olan borcumuzu topraklara sahip çıkarak, kaçakla mücadele ederek ödeyeceğiz. Hisseli satışlarla tarım arazilerin bölünmesine engel oluyoruz. Türkiye'de en fazla tarım arazisine yapılan kaçak yapıyı yıkan Belediye Başkanı benim. 1200 yıkım yapmışız. Zor iş arkadaş. Kepçeyle gidiyorsun adamın evini başına yıkıyorsun. Adam kaçak yapmış o ayrı. Tehditlere boyun eğmiyoruz. Alnımız ak, başımız dik. Hiç kimseden korkumuz yok. Herkes aklını başına alsın tarım arazisine yapı yapmasın, yıkacağım.”
MEZBAHA, SOĞUK HAVA DEPOSU VE ALIM GARANTİLİ HAYVANCILIK MODELİ
Başkan Yılmaz, mezbaha girişimlerine ve İBB ile yaşanan sürece değindi. İBB'ye kreş için dört yer tahsis etmelerine rağmen, mezbaha konusunda bir sonuç alamadıklarından söz etti. Tarım Bakanlığı ile görüşerek Et ve Balık Kurumu Genel Müdürünü Silivri'de ağırlayarak Hayvan Pazarı'nın yanına mezbaha ve Et ve Balık Kurumu'nun 500 m2 soğuk hava deposunun yapılması konusunda hemfikir kaldıklarını anlattı. Silivri köylerinden alım garantili hayvancılık modeli üzerine çalıştıklarını dile getirdi.
“ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YIL DAHA ÇOK HİZMET YAPACAĞIZ”
Başkan Yılmaz, sözlerine şu ifadelerle son verdi: “Cenabı Allah sizlere hizmet etmenin imkanını bizlere verirse önümüzdeki beş yılda da daha da çeşitlendirerek, katma değeri daha yüksek, kolektif üretim anlayışının yani kooperatifçiliğin hayat bulduğu, burada bir süt kooperatifinin olduğu, böylece bu ürünlerin daha doğru yerlere pazarlandığı, süt ürünlerinin katıldığı bir modelin hataya geçirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle dağıttığımız yerli, milli ve sertifikalı Türk tohumlarının bereketli olmasını diliyorum.”
İPEK AİLESİNE MİSAFİR OLDULAR
Başkan Bey, Kadıköy ziyaretinde Selen İpek hanımefendinin hanesinde bölgedeki kadınlarla bir araya gereke istek, öneri ve görüşlerini dinledi.
Sevginar SALİ