İlçemizdeki köprüler son 10 yılda hiç olmadıkları kadar siyasete malzeme oldular. Bu bağlamda öne çıkan köprülerden biri hiç şüphesiz tarihi Kısa Köprü açılıncaya dek Boğluca'nın üzerine alternatif geçiş imkânı yaratması amacıyla yerleştirilen taşınabilir demonte, köprü. Daha önce Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'ın konuyla ilgili “Bu geçici köprü yatırımındaki harcama boşa gider diye hep bekledim ama bu köprüyü sonrasında Cumhuriyet Parkı'nın olduğu, Müjdat Gürsu Tesisleri'nin olduğu alanda değerlendirebileceğiz.” açıklamasına istinaden geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Silivri İlçe Başkanlığı sosyal medya hesaplarından Volkan Yılmaz'a köprünün taşınma işleminin ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili soru sordu. Kısa Köprü'nün açılmasının üzerinden aylar geçmesine ve Müjdat Gürsu stadının yenilenmiş halinin kullanıma açılması üzerine konunun önemi de artmış oldu elbette. Özellikle konutlar bölgesinde oturup Müjdat Gürsu'ya spor yapmaya giden vatandaşlar için bu köprü büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca spor müsabakalarını izlemeye gelen vatandaşlar araçlarını park etmek için Cumhuriyet Parkı civarını kullanıp bu köprü üzerinden tesise kolaylıkla ulaşabilecekler. Bu yüzden bilhassa futbol sezonu başlamadan önce taşınma işleminin tamamlanması oldukça önemli.
İlçemizin gündeminde önemli ölçüde yeri olan köprülerden bir diğeri ise restorasyonu yaklaşık on yıldır başlaya dura, ite kaka devam edip bir türlü bitmeyen Mimar Sinan Eseri Sultan Süleyman Köprüsü. Açılışa sayılı günler kala, geçtiğimiz günlerde DSP Silivri İlçe Başkanı Hüseyin Dertop sosyal medya hesabından köprü ile alakalı bir değerlendirme yayınlayarak konunun vahametini bir kez daha gündeme getirmişti. Zehir zemberek cümleler kuran Dertop'un konuyla ilgili görüşleri şu şekildeydi;
”Neredeyse 10 seneye yaklaşıyor, ulaşıma kapatıldı, tamirata başlandı, hani diyorlar ya, AKP zihniyeti, Mimar Koca Sinan'ın bu güzeller güzeli eserlerini yıllarca acı çektirdiler, inlettiler, hani dişlerini sökersin birinin inim inim inler ya, işte aynen öyle yaptılar, bitirmediler, bitirtmediler, ana fonksiyonunu yerine getiremedi yıllarca, şimdi belediye yönetimi değişince devletin parası ile kendilerine oy verenleri de hiçe sayarak ancak şimdi bitirmek için çaba harcadılar, hem kendilerine hem tarihi eserimize yazık ettiler. Koca Sinan görüyor sizleri, engelleyenleri, yaptırmayanları, ihaneti, eğer bir parça inancınız varsa bunun böyle olduğunu görürsünüz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, bu güne kadar inim inim inletenleri de Yüce Mevlama havale ediyorum.“
Soruyorum size değerli okurlarımız, hak vermemek ne mümkün? Bu güne değin bu işin yavaşlatılmasında, bitirilememesinde payı olan kim varsa öte dünyada Mimar Sinan'ın da, o bölgede yaşayıp senelerce mağdur olan vatandaşlarımızın da o zatların yakasına yapışacağına hiç şüphe yok... Tekrar hatırlatayım, bu köprünün restorasyonu bitene değin İstanbul boğazına bir köprü, bir tüp geçit bir de su altından geçen metro (Marmaray) yapıldı…
Konu tarihi eserlerden açılmışken ilçemizdeki çeşmeleri anmadan geçmek olmaz… Kısa Süre Önce Silivri Tarih Derneği'nin Silivri'deki tarihi çeşmelere özen gösterilmemesi ile ilgili haklı bir çıkışı oldu. Bence bu çıkış oldukça yerindeydi. Ne şanslıyız ki Silivri, İstanbul'un pek çok ilçesine kıyasla tarihi eserler, tarihi mekânlar bakımından oldukça zengin. Ayrıca hem İBB Başkanı İmamoğlu hem de Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz bu ecdat yadigârlarının korunması konusunda hassas davranıyorlar. Volkan Yılmaz bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl Silivri'nin en önemli tarihi mekanlarından olan Kalepark Sosyal Tesisleri'ni baştan sona yenileyip kullanıma açtı ve tarihi köprülerimizin restorasyon sürecinin de yakın takipçisi oldu. İmamoğlu ise İstanbul genelindeki tarihi çeşmeleri birer birer restore edip su akar hale getirmeye başladı. Ayrıca yok olmaya yüz tutmuş olan Edirnekapı Osmanlı Mezarlığı'nın bakımını yaptırdı. Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın yurt dışında bulunan tarihi eser niteliğindeki portrelerinin İstanbul'a kazandırılmasında önemli bir rol oynadı.
Tarihe bu kadar saygılı iki başkan söz konusu ise ben ilçemizdeki tarihi eserlerin daha iyi birer duruma getirilmemesi için bir neden göremiyorum. Silivri Tarih Derneği'nin de belirttiği üzere özellikle ilçemizde bolca bulunan tarihi çeşmelere gereken özen gösterilmeli, restore edilip, su bağlatılıp değerlendirilmeliler.