Silivri Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Silivri Eğitim Hizmetlerini Geliştirme ve Güçlendirme Derneği ve Opet Petrolcülük A.Ş.’nin işbirliğinde ilçemizde başlatılan "Köpüklü Eller, Neşeli Yüzler” Projesi kapsamında hijyen eğitimleri sürüyor. Aralık ayında protokol üyeleri, okul yöneticileri ve okul hizmetlilerine tanıtımı yapılan proje ve verilen hijyen eğitiminin ardından, dün yeni bir organizasyon daha yapıldı. Silivri Belediyesi Nikah ve Sergi Salonu’nda ilçemiz okullarının müdür yardımcılarına yönelik hijyen eğitimi verildi.
Seminere Opet Petrolcülük A.Ş. yetkilileri ve okul yöneticilerinin yanı sıra AK Parti Belediye Meclis Üyesi Tuğba Alkaya, CHP Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer, Silivri Kent Konseyi Başkanı Dilruba Önal, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Sanayi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, Silivri Kadın Girişimciler Derneği üyesi ve Özel Çilli Anaokulu Kurucu Müdürü Gülgün Narinç, Renkli Balonlar Anaokulu Kurucu Müdürü Dilek Akbay ve Sorumlu Müdürü Gizem Alibaş, Çeşmeli Köşk yetkililerinden Burçin Genç, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şeflerinden Murat Coşkun da katılanlar arasındaydı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminer, proje sorumlularından Nuriye Doğan’ın açılış konuşmasıyla başladı. İlçemizde başlatılan "Köpüklü Eller, Neşeli Yüzler” projesi hakkında kısaca bilgi veren Doğan, sözü Opet Petrolcülük A.Ş. Çağrı Merkezi ve Bayi Eğitimcileri Yöneticisi Ufuk Başaran’a bıraktı.
8 milyonu aşkın kişilere temizlik ve hijyen bilincini yaygınlaştırmak amacıyla firma olarak seminer düzenlediklerini, yaygınlaştırmak adına ülke sınırlarını dahi aştıklarını açıklayan Ufuk Başaran, yaptıkları araştırmalar sonucunda ulaştıkları çarpıcı bilgileri şu şekilde verdi: "Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte. Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmakta. Yine ölümlerin %52’si 5 yaş altı çocuklardır. Tüm bunların nedeni hijyene ve temizliğe gereken önemin verilmemesidir. Unicep raporuna göre; Türkiye’de sağlıklı tuvalet bulunmayan hane oranı %31,3, Tuvaleti bulunmayan hane oranı %6, Tuvaleti kullanmayı bilmeyenlerin oranı %40. Tuvalet işletmecileri ile yapılan ankete göre; Türk insanının %95’i tuvalet kullanımını bilmemekte. Kadınlar daha pis kullanmakta. Kanalizasyonların sağlıksız olması durumunda mikroplar; yağmur suları vasıtası ile içme sularına veya tarladaki besinlere bulaşır. İnsan dışkısı dünyanın en pis ve en mikroplu maddesidir. Yapısının %99’u mikroplardan meydana gelmekte. 1 gram insan dışkısından 10 milyon virüs, bir milyon bakteri ve bin kadar parazit bulunmakta. Tuvaletlerden bulaşan hastalıklar; kolera,tifo, dizanteri, sarılık, ishaller, parazit hastalıklar v.s.”
Firma yetkilisi Ufuk Başaran, konuşmasına ara vererek, hijyen eğitimini anlatan ve öğrenciler için hazırlanan eğlenceli çizgi filmler sunuldu. Sunum, konuklara duygusal anlar yaşatan Opet firmasının "Tarihe Saygı” adlı projesinin slaytıyla son buldu. Katılımcılar, Ufuk Başaran’a teşekkür ederek, Opet firması tarafından yapılan çalışmaları dolayısıyla tebriklerini iletti.
"Köpüklü Eller, Neşeli Yüzler” projesi kapsamında önümüzdeki günlerde ilçemiz öğretmenlerine seminer düzenleneceği öğrenildi.
Renginar M.SALİ