Herkesin evine kapanmak zorunda kaldığı bu yeni koşullara uyum sağlayabilmek ve bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatmak zor olabilir. Koronavirüs'ün psikolojik etkileri hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkileri, virüsü nasıl anlattıkları ve bu süreci nasıl yönettikleri çocukların psikolojisinde de etkili olacaktır.
-Koronavirüs Hangi Psikolojik Sorunlara Sebep Olabilir?
-Kaygı Bozukluğu (Anksiyete):
Bu durumda ortaya çıkabilecek psikolojik sorunlardan biri kaygıdır. Bütün dünyayı etkisi altına almış yeni ve sonuçları kestirilemeyen bir virüs olması korku ve kaygıya sebep oluyor. Bilim insanlarının koronavirüs hakkında yeni bilgileri yavaş yavaş ortaya çıkarabilmesi, belirsizliğin sürüyor olması ve virüsün hızlı yayılması bu korkunun temel sebebi. Ancak bu korku ve panik, hastalığa karşı savunmayı azaltacağı gibi anksiyeteyi (kaygı bozukluğunu) de tetikleyecektir.
-Depresyon:
Koronavirüsün sebep olacağı bir diğer psikolojik sorun depresyondur. Eve kapanma ve sevilen, mutlu ve huzurlu hissettirecek aktivitelerden uzak kalma mecburiyeti, insanları depresif bir ruh haline sürükleyebilir. İnsanlar, bu depresif ruh hali sebebiyle hayattan zevk alamayan birine dönüşebilir. İhtiyaç duyduğu yaşam rutinine ulaşamamak, hayattan soyutlanmak ve sosyalleşememek depresyona sebep olabilir.
-Obsesif-Kompulsif Bozukluk:
Koronavirüs'ten korunmak için en çok önerilen tedbir temizliğe dikkat etmek ve sosyal mesafeyi korumak. Ancak bu durumlardan aşırı titiz davranmak da size zarar verebilir. İnsanların sürekli elini yıkadığı ya da yıkandığı bir durum oluştu. Bu halk arasında takıntılılık olarak bilinen obsesif kompulsif bozuklukta artışlara sebep olabilir. Obsesif kompulsif bozukluktaki artış insanlara hem psikolojik hem fizyolojik zararlar verebilir. Günün büyük bölümünü el yıkarken ve yıkanırken geçirir hale gelebilirsiniz. Bu durum cildinizin tahriş olmasına, cildin koruyucu bariyerinin zayıflamasına ve vücut direncinin kırılmasına da sebep olabilir.
-Koronavirüse Psikolojik Etkilerine Karşı Neler Yapılabilir?
1.Güvenilir Kaynakları Takip Edin:
Korkunuzu bilgi sahibi olarak ve gerekli tedbirleri uygulayarak en aza indirebilirsiniz. Endişenizin, korkunuzun artması başka pek çok şeyi daha olumsuz algılamanıza sebep olur. Bu yüzden korkunuzu artıracak kişi ve kaynaklardan uzak durun. Konu hakkında bilgisi olmayan kişileri ve yayınları takip etmeyin.
2.Sürekli Konu Hakkında Haber Okumayın:
Sürekli koronavirüs hakkında araştırma, haber takibi yapmayın. Sosyal medyayı aralıklı kullanın. 6-8 saat aralıklarla konu hakkındaki haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına bakmanız zamanınızı daha verimli kullanmanızı ve endişenizin azalmasını sağlayacaktır. Ancak haberlerden aşırı kaçınmak (haberlere hiç bakmamak) da zararlı olabilir. Zihninizde virüs konusundaki belirsizliğin artması kaygıyı artırabilir, paniğe sebep olabilir.
3.Rutininize Devam Edin:
Virüs dışındaki gündemlere de kulak verin. Korkunuzu yönetebilmek için normal hayatınızı sürdürebilmeniz gerekir Evdeki rutininizi devam ettirmeye çalışın. Kitap okuyabilir, film izleyebilir, ev içinde egzersizler yapabilirsiniz. Çocuklarınızla oyunlar oynayabilir, aktiviteler yapabilirsiniz.