Bekirli'de yerli milli arpa tohum dağıtımını sürdüren Başkan Volkan Yılmaz, üretim desteklerini özellikle kadınlar için toprak noktasında da sağlamaya hazır olduklarını ifade ederken, kooperatifçilik konusunda atılan adımlarını sıklaştırma sinyalleri verdi.
Silivri Belediyesi, Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Törenlerine 10 Ağustos 2023 tarihinde Kurfallı'dan sonra Bekirli Mahallesi'nde devam etti.
Törene Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sefer Ölçer, Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer ve Başkan Yardımcısı Süleyman Gencoğlu, muhtarlar, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Güreş Ağası Çetin Ceylan, Prof. Dr. Nail Kır, katılan çiftçiler arasındaydı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
“HİZMET VE DESTEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ”
Bekirli Mahalle Muhtarı Siyami Orta, şöyle konuştu: “Volkan Başkanımla 10 Kasım 2019 tarihinde Atatürk Büstü açılışını yaptık. Arkadan cami duvarlarının mantolanması gibi bir çalışmamız oldu. 15 Hayvan yetiştiricimize saman dağıtımı yaptık. Ayçiçek yağı dağıtımı yapıyoruz. Allah razı olsun. Hizmetleri ve destekleri 3-4 yıldır artarak devam ediyor. Çok teşekkür ederiz.
ORTA, TALEPLERİNİ İLETTİ
Buğday kurutmak için alana ihtiyacımız var. Ufak bir kapalı alan ve futbol sahası istiyoruz. Sağ olun Başkanım.”
ENGİN: VERDİĞİNİZ ARPA TOHUMUNU ÇOĞALMAYA BAŞLADIK
Üreticilerden Aydın Engin, törende söz alarak Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a destekleri için teşekkür etti ve Arpa tohumu ekim tecrübesini şöyle paylaştı: “Arpa tohumunuzu denedim. Geçen sene Ziraat Mühendisi getirdim. Pas ilacı atmamıza gerek kalmadığını söyledi. Bu Arpa tohumunu kendimiz de çoğaltmaya başladık. Verdiğiniz tohumu kendimiz de sağlıyoruz artık. Verdiğiniz desteklere teşekkür ederiz.”
ÖZER: BAŞKAN YILMAZ'IN ARTAN DESTEKLERİ VAR
Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, iklim değişikliğine dikkat çekerek buna uygun tohum ıslah edilmesi gerektiğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Volkan Başkanım, göreve geldiği günden bu yana çiftçilerimize ve hayvan yetiştiricilerimize her yıl artan destekleri var. Bunları hepimiz yaşayarak ve görerek biliyoruz. Söyleyecek bir söz de bulamıyoruz. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
“700-750'YE YAKIN VERİMLER ALINDI”
Dağıtılan Arpa tohumlarıyla bereketli bir yıl diliyorum. Dağıtılan arpalar, iklimin uygun gitmesiyle birlikte 700-750'ye yakın verimler alındı.
“KURAKLIĞA DAYANIKLI TOHUM ISLAH EDİLMELİ”
İnşallah bundan sonra Trakya Tohumcular Birliği Derneğiyle de, biliyorsunuz kurak yıllara gidiyoruz, bu bölgelere kurağa dayanıklı ıslah edilmiş tohumlar olursa en azından üreticimiz üretmeye devam eder.”
YILMAZ: KÖYLERDE HAYAT OLMALI
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi. “Silivri'de hayat var diyoruz ama biz Silivri'nin köylerinde hayatın olmasını, bunun söylemde kalmadan altının doldurulduğu okuluyla, sosyal ve spor alanlarıyla olması gerektiğine inanıyoruz.
“KÖYLERDE BOLLUK, BEREKET VE REFAHIN ARTMASI TARIMSAL ÜRETİMDEN GEÇİYOR”
En önemlisi de bolluk, bereketin, refahın artması için tek yolun tarımsal üretimin arttırılması olduğunun altını çizmeliyiz. Hasat zamanı ambarlar taşmalı. Aile işletmeciliğinin, seraların, bahçelerin bağların olması gerekir.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ, ÖNDER VE ÖRNEK PROJELERE İMZA ATIYOR”
Ülkenin çıkış noktasının, bir ülkenin kalkınmasının köylerden başlaması gerektiği hareketle Silivri Belediyesi olarak üstümüze vazife olmadığı söyleyen ama bizim görev, en önemlisi bu ülke ve millet için borç bildiğimiz bir çalışmayı sizlerle beraber dört yıldır sürdürüyoruz. “Yapamazsınız” deseler de inatla personellerimizle gecemizi gündüzümüze katıp , “Silivri için üretiyor, Türkiye için geliştiriyor” sloganımızla çalışıyoruz. İddialı bir slogandı ama bugün Silivri Belediyesinin yürütmüş olduğu tarım politikaları, yapmış olduğu çalışmalar yerli, milli, Türk tohumuna verdiği destekler hem Türkiye'nin dört bir yanında konuşuluyor, hem de örnek alınıyor. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün marifetiyle, öncü, örnek, önder projelere imza atıyor.
Hayvanlarımızın aşılanmasından, gübrelerin ücretsiz tarlalar atılmasına, yem bezelyesinden samanına, silajından arpasına, yerli ve milli Türk Ayçiçek tohumuna kadar birçok projeyi çeşitlendirerek devam ediyoruz.
“AB, PROJEMİZE ÖDENEK AYIRDI”
Hanımefendileri görüyorum. Şuan Avrupa Birliği ile bir hibe projemiz var. Çalışmalar tamamlanmak üzere. Eğitim faaliyetlerine başladık. Tarımda Kooperatifte Kadın Üreticilerinin yerinin ve sayısının artırılması ve Kadın Kooperatifçiliği Yaygınlaştırması projemizin ismi. Avrupa Birliği de bu projeye bir fon ayırdı.
“FARKINDALIK YARATARAK ÜRETİME DESTEK OLACAĞIZ”
Kurfallı'da çiftçilik yapmak isteyen kadınların tarlalarının olmadığı söylendi. Danamandıra, İstanbul'un en çok barbunya üreten bir köyüydü. Her akşam 4-6 kamyonun İzmir'e dahi buradan gittiğiniz bilirsiniz. Sayalar'da da bir proje kapsamında kırmızı biber fidesi dağıtıldı, ekildi. Biber halinden satmaktansa kurutup işlemden geçirdikten sonra toz biber halinde, 1 liraya satmak yerine belki 10 liraya satılacak. Katma değerli bir ürün üretiyorlar. Eylül ayında Biber Şenliği yapacağız. Maksadımız davul zurna çalıp halay çekmek değil, farkındalık yaratmak. O şenlikle beraber, biberi tanıtmak, İstanbul'a duyurmak, oradaki üretime daha fazla destek vermek.
“ÜRETTİĞİNİZ ÜRÜN SATILIYOR”
Danamandıra'da Barbunya üretmek için ilk etapta 12 hanımefendi toplandı, şimdi 40'a yaklaştı. Alt ve üst gübre istediler, tamam dedik. Alım garantisi istediler, onu da verdik. Hasada gittik, güç bela bir sepet barbunya ayırmışlar. Ürettiğiniz ürün satılıyor. Köyde iyi tarım olduğu için insanların oradan alma alışkanlıkları olduğu, organik tarıma ilgi duydukları için satılıyor. 40'a yakın hanımefendiye ulaştık, üretim kapasitesi arttı. Evlerin bahçelerine kadar her yer ekilmeye başlandı.
“KURFALLI'DA 35 DÖNÜMLÜK YERİMİZİ ÇİFTÇİLERİMİZE TAHSİS EDİYORUZ”
Kurfallı'da “Ekecek yerimiz yok” dediler. Hemen istasyon kenarındaki 35 dönüm yerimiz varmış. Yerin sürmesini hızlı bir şekilde yapmışız. “Toplanın” dedik. Fideler de bizden, yeter ki köylerde üretim, bolluk bereket olsun. Ektiğini mutfağında yesin, artanı da köy pazarında satsın.
“BUNLARI BAŞARABİLİRSEK ÇOCUKLARINIZ KÖYÜ TERK ETMEYECEK”
Sonrasında gelip kadınlara kooperatifçilik eğitimi vereceğiz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi partnerlerimiz. Ziraat Mühendisleri gelip eğitim verecekler. Kurulacak kooperatiflerle belki de üst bir birlikle, Silivri Belediyesi koordinatörlüğünde ektikleriniz, el işiyle yaptığınız ürünler; tarhana, erişte, kuskus, biber bu kooperatif üzerinden daha geniş, güvenilir platformda, Silivri Belediyesi güvencesinde ve kurumsal kimliğiyle pazarlanabilir ve hanenize önemli gelirler kaydedebilir. Bunları başarabilirsek, çocuklarınız köyü terk etmeyecek.
“KÖYLERİMİZİN İMAR PLANLARINI ÇÖZÜYORUZ”
Köylerimizin imar planlarını çözüyoruz. İBB ile üç yıldır görüşüyoruz. İfraz şartlarını 500 m2'ye indirmeyi düşünüyoruz. İki dönümü olan biri, bir yerine dört ev yapabilecek. Bu sorunu çözmeye devam edeceğiz. Size her geldiğimizde ya Bekirli için bir üretim projemiz vardır, camisi, yolu, parkı, lojmanları için bir şey yapıyoruzdur. Size gelişimiz seçime yaklaşınca değil, Silivri'yi köyleriyle bir bütün gören anlayışla sizlerle bir araya gelmeye devam edeceğiz.
“ÇALIŞKAN OLURSAK, DAHA EVVEL YAZILAN HİKÂYELERİN DAHA İYİLERİNİ YAZABİLİRİZ”
Beraber olursak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle bir tek şeye ihtiyacımız var o da çalışkan olmak. Daha çalışkan olursak bu topraklarda daha evvel yazılan hikâyelerin daha iyilerini yazabiliriz. İstanbul'un gıda ve hayvancılık üssü olabiliriz. Doğa turizmin yaşandığı bir turizm ilçesi olabiliriz. Turizm Mastır Planı sayesinde düşük imarlı otellerimiz olabilecek. Bu oteller, istihdam ve gelir sağlayacak. Silivri, bu anlamda İstanbul için çok büyük bir fırsat.
Sizlerle yeni hikâyeler yazmaya ve yol yürümeye, projeler üretmeye devam edeceğiz. Bu işi oy için değil, gönülden yapıyoruz. Tüm Bekirli hemşerilerime yürekten teşekkür ediyorum.”
Sevginar Sali