Silivri'de dün İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Silivri Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa hazırladığı “FİDE” isminin verildiği Madde Bağımlılığına Karşı Ebeveynlerin Farkındalık Eğitim Projesinin startı verildi…
Emniyet Müdürümüz Hakan Er'in ifade ettiği “Sağlıklı çocuklar yetiştirmek, bozulan ilişkileri düzeltmekten daha kolay” gerçeğini hatırlatarak söze başlayabiliriz.
Projeye kadın zarafeti, duyarlılığı ve özenini kattığı için Proje Koordinatörü İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Gülay Tunçer'i tebrik etmek istiyorum. Sağlıksız toplumun, bireylerin yok olmasına yol açtığı gerçeğini inkar edemeyiz. Uyuşturucu ile mücadele konusunda kurumlar arası işbirliği ve ebeveynlere düşen büyük rolü asla unutmamalıyız.
Eski Narkotik Şube Müdürü Zafer Ercan'ın anlattıkları uyuşturucu gerçeğinin tecrübe edilmiş örneklerini yaşayarak öğrenmeyi kimsenin tercih ettiğini düşünmüyorum. “Beyin operasyonunu tamamlamak zorundayız” deyişinden bir değil onlarca kitap çıkar eminim. “Suçun sebebi polis değil. Biz sonuca, olmuşa ve ölmüşe gidiyoruz” tespitinin devamında istenmeyen olayların sosyolojik boyutta çözümlenmesi gerektiği ısrarı sonuna kadar haklı.
Uyuşturucu bataklığında parası olan çocukların parası, olmayanların kendisinin ama her türlü bir kullanım söz konusu olduğunu destekleyen örneklerini tahmin ediyorsunuzdur; “Paran yoksa arkadaşını getir uyuşturucunu al…” Ve bunun sonucunda zincirleme kayıplar vakalarının ardı arkası kesilmiyor. Emniyet tarafından “Operasyonel anlamda bir eksikliğimiz yok. Talebi azaltmalıyız. Çocuklarınıza anlatın ‘uyuşturucu kullanırsalar', ‘kullanılırlar'… Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Madde kullanımı sürdükçe başkalarına bulaşma tehlikesi devam eder. Çocuklarınıza iyilik yapmayı öğretin. Bağımlılıkla mücadele sadece madde kullanımıyla sınırlı değil” açıklamalarını hepimiz aklımızın bir kenarına unutmayacak şekilde yazmalıyız.
Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, bir yıl önce Silivri'de göreve başladığında uyuşturucu hususunda İstanbul'da ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olunduğunun farkına varır varmaz mücadele hususunda yapılabilecekleri değerlendirdiğini anlatarak sözlerine başladı. Uyuşturucu ile mücadeleyi gündemimizden çıkartmamızın büyük boşluklara neden olacağını ifade ederken, “Buna tahammülümüz yok” dedi. Uyuşturucu ile mücadelenin polisin işi olmadığını belirten Bekarlar, “Uyuşturucu ile mücadeleye polisin görevi olarak bakarsak büyük bir yanlışa düşeriz. Bu toplumun tümüyle ilgili bir mesele” şeklinde konuştu. Sigara kullananların uyuşturucu bağımlısı potansiyeline işaret ederken ebeveynlere, “İçiyorsanız da çocuklarınızdan gizli için” tavsiyesinde bulundu. “Uyuşturucu ile mücadele hepimizin ortak sorunu. Doğru davranan anne ve babalar, doğru davranan çocuklar yetiştirir.
Herkes uyanık olmalı.
Hastane tedavisi asla yeterli ve kalıcı çözüm olmuyor. Rehabilitasyon dönemi de çok önemli.
Uyuşturucu bağımlılığı çok vahim ve ortak bir sorunumuz; herkes sahip çıksın.
Değerlerinin farkında olan, gelecek hedefleri olan çocuklar yetiştirmek hepimizin görevi” sözleri ile Bekarlar konuşmasını tamamladı.
***
Uyuşturucu ile mücadele tecrübelerini aktaran Eski Narkotik Şube Müdürü Zafer Ercan'ı dinlerken, iş hayatı süresince bizlerin sadece kitaplarda okuduğu sahneleri gerçek hayatta defalarca görmüş olabileceği düşünceleri aklıma geldi. Zor bir iş yaptığımıza dair gelecekteki bütün hayıflanmaları gündemimden silmeye karar verdim; uzunca bir süre bunun etkisi sürer. Sonra; insanız malum yine sahip olduklarımızın kıymetini unutur gibi oluruz bir ara sanıyorum… Kalıcı ve kesin bir söz veremiyorum…
Onların yetersiz kaldığı tüm anlarda Allah tüm çocukları hayatlarını mahvedecek hatalar yapmaktan korusun inşallah!
Bir yerde okumuştum veya dinledim emin değilim; geleceğiniz konusunda en iyi yatırım iyi evlat yetiştirmektir diye… Çocuklarınız varsa işiniz veya başka bir konu onların önüne geçmesin asla. Telafisi zor oluyor. İlgilenemeyecekseniz yapmayın; yazık oluyor…
FİDE;
Farkında ol!
İletişim kur!
Değerlerini koru!
Esir olma!