Kurfallı’dan rüzgar gülü tepkisi

Kurfallı’dan rüzgar gülü tepkisi

6.12.2023 13:56:22

Kurfallı sakinleri iki kez olumsuz görüş verilmesine karşın, köyün son cephesinde de ısrarla rüzgar tribünü yapılmak istenmesine tepki göstererek, engel olmak için mücadele kararlılığı vurgusunda bulundular.
Kurfallı Köyünde yapılmak istenen 17 adet rüzgar tribünü için 30 Kasım Perşembe günü köy kahvesinde, şirket yetkilileri bilgilendirme toplantısı düzenledi. Tarım İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri ve köy halkı toplantıda hazır bulundu.
OLUMSUZ ÇED RAPORU VERİLMESİNE RAĞMEN 3.'YE TEKRAR ALINMAK İSTENMESİ KÖY HALKINI İSYAN ETTİRDİ
2015 ve 2016 yıllarında da başka bir şirket tarafından yine aynı bölgede yapılmak istenen rüzgar gülleri için olumsuz ÇED raporu verilmesine rağmen 2023 yılında 3.'ye tekrar ÇED raporu alınmak istenmesi köy halkını isyan ettirdi.
Mevcutta Kurfallı'nın hemen hemen üç cephesinde birçok rüzgâr gülü yapıldı ve geçen yıllar içinde bunların köye yaşattığı olumsuzluklara tepki gösteren köylüler “Köyün son cephesinde de ısrarla rüzgar tribünü yapılmak istenmesine anlam veremiyoruz” dediler.
Köylüler “Bir taraftan tarımsal üretime zarar veren rüzgar gülleri, diğer taraftan da tribünlerin kurulduğu büyük ölçekli arazinin tüm değerini ve yine küçük ölçekli arazide de çevresindeki parsellerin değerini tabiri caizse yok ediyor” derken ilk dilekçeyi veren Kurfallı köy muhtarı Yılmaz Sütçü ve Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili Süleyman Gencoğlu, olumsuzlukları dile getirip Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün olumsuz rapor vermesi yönünde görüş bildirdi.
İTİRAZ GEREKÇELERİ
Yine köy halkından birçok kişi de gerek mail, gerek mektup yoluyla çeşitli kurumlara itiraz dilekçesi yollamaya başladı. Kurfallı sakinlerinin itiraz dilekçelerinde yer alan gerekçeler şöyle:
1) Yenilenebilir enerji alanında yapılan araştırmalar, çok büyük ölçekte olan güneş ve rüzgar enerji santrallerinin kurulduğu bölgenin iklimini değiştirdiğini gösteriyor.
2) Rüzgar türbinlerinin insan sağlığına zararlı elektromanyetik radyasyon sebebi olduğunu gösteriyor.
3) Kanatlı pek çok canlının ölümüne yol açabilen rüzgar türbinleri aynı zamanda kuş göç yolları üzerine kurulduklarında bu etki çok daha fazla olduğunu gösteriyor.
4) Rüzgar türbinlerinin özellikler kuş ve yarasa ölümleri ile doğrudan ya da dolaylı ilişkili olduğu tespit edilmiştir
5) Rüzgar türbinlerinin gürültü kirliliğine neden olduğunu gösteriyor.
6) Rüzgar türbinlerini tarımsal faaliyetlere zarar verdiğini gösteriyor.

Sevginar SALİ

YORUM YAP